ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα: Μειώθηκε ο υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης από σύνολο 762 κρατουμένων αποφυλακίστηκαν οι 121

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποφυλάκισαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρατουμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα SPACE II που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η μείωση της τάξης του 16% είχε σαν συνέπεια να μειωθεί και ο υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Στην Ευρώπη, οι διοικήσεις των φυλακών αποφυλάκισαν προληπτικά πάνω από 118.000 κρατούμενους, κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Με εξαίρεση χώρες με πληθυσμό μικρότερο από 500.000 κατοίκους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία, όπου αποφυλακίστηκε το 35% των κρατουμένων, ενώ ακολουθούν Κύπρος και Σλοβενία με 16%, η Πορτογαλία με 15%, η Νορβηγία με 13%, η Ιρλανδία με 12%, η Ιταλία με 9,4% και η Ισπανία με 7,4%.

Στη Γαλλία αποφυλακίστηκε το 14% του πληθυσμού των φυλακών, συνολικά 10.188 κρατούμενοι, στο ποσοστό αυτό όμως συμπεριλαμβάνονται όλες οι αποφυλακίσεις και όχι μόνο όσες σχετίζονται με τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας. Σε πραγματικούς αριθμούς, μέχρι τις 15 Απριλίου η Τουρκία αποφυλάκισε 102.944 κρατούμενους, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 5.739, η Ισπανία με 4.356 και η Πορτογαλία με 1.874.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Κύπρο, από σύνολο 762 κρατουμένων αποφυλακίστηκαν οι 121. Ως συνέπεια, μειώθηκε ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, καθώς για κάθε 100 θέσεις αντιστοιχούσαν 134,6 κρατούμενοι μέχρι την 1η Ιανουαρίου, αριθμός που έπεσε σε 108.8 κρατούμενους στις 15 Απριλίου. Στις 15 Απριλίου ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων έπεσε σε 616, περιλαμβανομένων των κρατουμένων σε προδικαστική κράτηση, τη στιγμή που η συνολική χωρητικότητα των Κεντρικών Φυλακών ανέρχεται σε 566.

Όπως αναφέρει η έκθεση, στις 7 Απριλίου διαγνώστηκε θετικός στον ιό ένας νεοεισερχόμενος κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε απομόνωση μέχρι την επόμενη ημέρα όταν έγινε η διαγνωστική εξέταση. Ο κρατούμενος δεν είχε επαφές με άλλους κρατουμένους. Από τον Μάρτιο όλοι οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι στις φυλακές εξετάζονται για COVID-19 προτού εισέλθουν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Από τις 10 Απριλίου, δεν γίνονται δεκτοί οι κρατούμενοι από κέντρα κράτησης της αστυνομίας, εκτός εάν έχουν διαγνωστεί αρνητικοί στον ιό.

Στον αντίποδα, στη Σουηδία όπου δεν εφαρμόστηκε ο εγκλεισμός του γενικού πληθυσμού, ο υπερπληθυσμός στις φυλακές αυξήθηκε από 99,3 σε 106 κρατούμενους ανά 100 θέσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βάσει της έκθεσης υπήρχαν μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2019 περίπου 2 εκ. άνθρωποι στην Ευρώπη για τους οποίους εφαρμόζονται εναλλακτικές λύσεις έκτισης ποινής, όπως η ηλεκτρονική παρακολούθηση, η υπηρεσία στην κοινότητα, ο κατ’ οίκον περιορισμός, θεραπείες, κατάσταση ημιελευθερίας ή απελευθέρωση υπό όρους.

Η έρευνα SPACE II δημοσιεύθηκε μαζί με μια ειδική έκθεση SPACE I σχετικά με τους κρατουμένους στην Ευρώπη τον καιρό της πανδημίας. Η έκθεση περιλαμβάνει μια αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου αντίκτυπου της πανδημίας στους πληθυσμούς των ευρωπαϊκών φυλακών έως τις 15 Απριλίου 2020, περίοδος που συμπίπτει με τον πρώτο μήνα των μέτρων εγκλεισμού του γενικού πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση