ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φυλακές: Πόσοι φόρεσαν ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» μέχρι σήμερα

Τι αναφέρει η Υπ. Δικαιοσύνης για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν από το Τμήμα Φυλακών, το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά σε 45 περιπτώσεις καταδίκων και σε μία περίπτωση σύμφωνα με τις οδηγίες του Δικαστηρίου σε υπόδικο κρατούμενο. Περαιτέρω, όπως αναφέρει η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, στα πλαίσια της λήψης μέτρων για παρεμπόδιση εξάπλωσης του κορωνοϊού, κρατούμενοι που είναι ενταγμένοι στην Ανοικτή Φυλακή μεταβαίνουν στην πρώτη άδεια εξόδου αντί με συνοδεία προσωπικού με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης απαντούσε σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης σχετική με το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης φυλακισμένων.

Η κ. Γιολίτη τόνισε παράλληλα ότι είναι συνεχείς οι προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλακών, για αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού και των προβλημάτων που αυτός δημιουργεί.
Στο μεταξύ, με νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο το 2020, ψηφίστηκε τροποποίηση του Περί Φυλακών Νόμου (Ν.35(Ι)/20) για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου της κατ’ οίκον ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, με σκοπό τη συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός φυλακών, σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων με ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και αναμένεται η ένταξη και άλλων κρατουμένων στο συγκεκριμένο μέτρο τους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει η αρμόδια Υπουργός, η διαδικασία αγοράς του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων, άρχισε το 2009, η πραγματοποίηση της πληρωμής του έγινε το 2011 και η παραλαβή του εξοπλισμού έγινε το Μάρτιο του 2012. Ο υπό αναφορά θεσμός άρχισε να εφαρμόζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2014 από την παρούσα Διεύθυνση των Φυλακών.

«Λόγω των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, μέχρι το 2015 το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορούσε να λειτουργήσει μόνο για κρατούμενους που διέμεναν και εργάζονταν στην επαρχία Λευκωσίας για περίοδο μέχρι 4 μηνών. Μετά από αξιολόγηση των αναγκών και των προβλημάτων του συστήματος, έγιναν οι ανάλογες τροποποιήσεις της σχετικής Νομοθεσίας καθώς και η αναβάθμιση του υπό αναφορά συστήματος ώστε να παρέχεται η δυνατότητα και σε κρατούμενους που διαμένουν και εργάζονται εκτός Λευκωσίας, να εντάσσονται στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού».

Η ίδια προσθέτει ότι περαιτέρω και εντός των πλαισίων εφαρμογής της νομοθεσίας, έγιναν από τον Νοέμβριο 2017, διαδικασίες για αναβάθμιση του λογισμικού του υφιστάμενου συστήματος χωρίς πρόσθετο κόστος και αγορά περιφερειακού εξοπλισμού, ήτοι 22 βραχιόλια γεωεντοπισμού (SOLOs), 22 φορτιστές βραχιολιών (SOLO chargers), και επιπλέον 2 μονάδες παρακολούθησης (MU).
Σύμφωνα με την κ. Γιολίτη, το υπό αναφορά μέτρο, πέραν του ότι συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Φυλακών, προσθέτει αξία στα προγράμματα τόσο του σωφρονισμού όσο και της εκπαίδευσης. Περαιτέρω διασφαλίζεται η ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί οικονομικότερο για το κράτος τρόπο έκτισης της ποινής.

Το θέμα απασχολεί την Ad Hoc Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας ενέκρινε με την απόφασή του ημερ. 7/5/20 το Υπουργικό Συμβούλιο, για μελέτη του θέματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης για επίλυσή του, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση