ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για λίγα λεπτά εμφανής η υπερπανσέληνος στην Κύπρο

Το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό στην Άπω Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό όπου και θα είναι το μέγιστο του.

ΚΥΠΕ

Η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ξεχωριστή, καθώς θα πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο μέσα σε ένα μήνα (μπλέ φεγγάρι), η οποία μάλιστα θα είναι φωτεινότερη (υπερπανσέληνος), ενώ θα σημειωθεί και έκλειψη σελήνης. Το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό στην Άπω Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό όπου και θα είναι το μέγιστο του.

Πρόκειται για την τρίτη σε μια σειρά από «υπερπανσέληνους», όταν δηλαδή η τροχιά της Σελήνης είναι πιο κοντά στη Γη και έτσι το φεγγάρι φαντάζει πιο μεγάλο και πιο φωτεινό.

Είναι επίσης η δεύτερη πανσέληνος που σημειώνεται σε ένα μήνα, ένα όχι και τόσο συχνό φαινόμενο, στο οποίο δόθηκε το όνομα «μπλε φεγγάρι». Τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρξει πανσέληνος. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Επιπρόσθετα, η υπερπανσέληνος θα περάσει μέσα από τη σκιά της Γης και όσοι θα βρίσκονται στην σωστή περιοχή θα μπορέσουν να θαυμάσουν μια ολική έκλειψη υπερσελήνης, η οποία θα πάρει μια κοκκινωπή απόχρωση, γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι».

Το φαινόμενο όμως αυτό δεν θα μπορέσουν να το απολαύσουν στην ολότητά του οι Κύπριοι λάτρεις της αστρονομίας, οι οποίοι θα πρέπει να αναμένουν μέχρι τις 27 Ιουλίου για να θαυμάσουν την ολική έκλειψη σελήνης η οποία θα είναι πλήρως ορατή από το νησί μας. Ωστόσο, στις 27 Ιουλίου η σελήνη θα είναι συνηθισμένη και όχι υπερπανσέληνος.

Μπορούν όμως να παρακολουθήσουν το φαινόμενο μέσω της τηλεόρασης της «NASA TV» και το «NASA.gov/live».

Σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας, αστρονομικά, το φεγγάρι θα περάσει για περίπου δυο ώρες, μεταξύ 15:00 και 17:00 ώρα Κύπρου, από την σκιά της Γης και φως από τον Ήλιο διαθλάται από την ατμόσφαιρα και φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού με χρώμα κόκκινο.

Στην Κύπρο θα δούμε για λίγα μόνο λεπτά το φεγγάρι να είναι στην παρασκιά μόλις ανατείλει η πανσέληνος το βράδυ της Τετάρτης, αλλά δεν θα υπάρχει αρκετή σκιά για να φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι`, αναφέρεται και προστίθεται ότι θα πρόκειται για μια συνηθισμένη υπερπανσέληνο, που θα φαντάζει πιο μεγάλη και πιο φωτεινή.

Εξάλλου, σύμφωνα με το 1010 Asteroskopeion, τα αναλυτικά τα στοιχεία του φαινομένου σε τοπική ώρα Κύπρου (UTC +2) είναι τα εξής:

1. Έναρξη (είσοδος Σελήνης στην παρασκιά): 12:51 μη ορατή, 2. έναρξη μερικής έκλειψης (είσοδος Σελήνης στην σκιά):
13:48 μη ορατή, 3. ολική έκλειψη (κορύφωση φαινομένου): 15:29 μη ορατή, 4. λήξη μερικής έκλειψης (έξοδος Σελήνης από σκιά):
17:12 μη ορατή, 5. λήξη (έξοδος Σελήνης από παρασκιά): 18:08 ορατή. Για την παρατήρηση του φαινομένου συστήνεται να υπάρχει καθαρή γραμμή θέασης προς Ανατολικό – Βορειοανατολικό ορίζοντα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X