ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ταυτότητα και το παρασκήνιο της πορείας

Με τρακτέρ και κίτρινα γιλέκα διαμαρτυρήθηκαν οργανώσεις για την πορεία της Συνεργατικής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Άλλοι πάνω σε τρακτέρ, άλλοι φορώντας κίτρινα γιλέκα και άλλοι ζητώντας απόδοση ευθυνών κρατώντας πανό, πορεύθηκαν προς το Προεδρικό τρείς και πλέον χιλιάδες πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Την εκδήλωση όπως λέχθηκε διοργάνωσαν μία σειρά από οργανώσεις όπως οι αγροτικές, ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Ευρωαγροτικός, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου. Την πορεία στήριξαν μέσω ανακοινώσεων τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ το ΑΚΕΛ είχε όπως λέγεται ενεργό ρόλο στην όλη διοργάνωση.

Γιατί οι οργανώσεις

Στόχος της πορείας, σύμφωνα και με το υπόμνημα που επιδόθηκε στο Προεδρικό ήταν ο σεβασμός του πορίσματος και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, ο τερματισμός της αποξένωσης των περιουσιών του Συνεργατισμού η επιστροφή τους στους νόμιμους δικαιούχους, αλλά και η αναβίωση της ιδέας του υγιούς Συνεργατισμού.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρήθηκε και η διοργάνωση της πορείας κυρίως από τις αγροτικές και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις καθώς οι αγρότες και δάσκαλοι ίδρυσαν το 1909 τη «Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου». Σημειολογική η παρουσία των τρακτέρ στην πορεία, αλλά και το άναμμα κεριών. Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, υπήρξαν και πολλοί που φόρεσαν Κίτρινα Γιλέκα ζητώντας απόδοση ευθυνών και τιμωρία των ενόχων, ενώ αίσθηση προκάλεσε το πανό που αναρτήθηκε στα κάγκελα του Προεδρικού με τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Νικόλα Χατζηγιάννη πίσω από τα κάγκελα.

Με άρωμα προεκλογικό

Πάντως η όλη πορεία σύμφωνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε αυξήσει τις προσδοκίες δεδομένων των οργανώσεων που συμμετείχαν ενώ κάποιοι πολιτικοί κύκλοι δεν απέκλειαν να λάβει πολιτικό χαρακτήρα που θα πλήξει τους κυβερνώντες για τους χειρισμούς τους γύρω από τον Συνεργατισμό. Καθόλου τυχαίο ότι την πορεία στήριξαν όλες σχεδόν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία πολιτικών προσώπων. Σύσσωμο ήταν το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο Μαρίνος Μουσιούττας και Αλέκος Τρυφωνίδης από το ΔΗΚΟ, στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ευρωβουλευτές αλλά και υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Όπως λέγεται εδώ και μέρες στελέχη του ΑΚΕΛ δούλευαν στο παρασκήνιο για την προσέλευση κόσμου.  

Αποστάσεις από συναγερμικές οργανώσεις

Παρασκηνιακές κινήσεις ωστόσο δεν υπήρξαν μόνο από την πλευρά του ΑΚΕΛ. Όπως λέγεται τόσο το Προεδρικό όσο και ο ΔΗΣΥ είδαν με ανησυχία το ενδεχόμενο αναβίωσης μίας πορείας παρόμοιας με αυτήν των εκπαιδευτικών το περασμένο καλοκαίρι μεσούσης της προεκλογικής. Πορεία που έφερε την κυβέρνηση σε στενωπό και στην πρώτη μεγάλη κρίση κατά τη δεύτερη θητεία. Όπως μαθαίνει η «Κ» η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων και νηπιαγωγών ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία δεν συμμετείχε μαζικά στην εν λόγω πορεία διαφωνώντας με τον χαρακτήρα της εκδήλωσης, ενώ εκπαιδευτικοί κύκλοι σημείωσαν πως η συμμετοχή της ΠΟΕΔ αποτελούσε πρωτοβουλία του Φίλιου Φυλακτού και όχι συλλογική απόφαση της οργάνωσης. Κύκλοι του ΔΗΣΥ έστειλαν και μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΟΕΔ διερωτούμενοι για ποιό λόγο λαμβάνει μέρος στην εν λόγω πορεία.

Όμως αντιδράσεις δεν υπήρξαν μόνο στους εκπαιδευτικούς κύκλους αλλά και στους αγροτικούς. Ενδεικτικό ότι ο γ.γ του Παναγροτικού Συνδέσμου Αναστάσιος Γιαπάνης, μέσω ανακοίνωσής του, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του συνδέσμου του στην πορεία. « Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου κακίζει τη στάση ορισμένων πολιτικών κομμάτων που έτρεξαν να επωφεληθούν την ειρηνική πορεία την οποία διοργανώνουν οι Αγροτικές Οργανώσεις μαζί με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, την Ένωση Κοινοτήτων και άλλους φορείς. Δεν θα δεχτούμε την πολιτικοποίηση της εκδήλωσης αυτής και καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει ειρηνικά χωρίς πολιτικά συνθήματα, αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον το Κύπριου Αγρότη. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών και των Αγροτικών Οργανώσεων, να παγιοποιήσει τις εκποιήσεις των υποδομών του Συνεργατισμού που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (αποθήκες, συσκευαστήρια, ζυγιστικούς σταθμούς κλπ). Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί όπως επιστραφούν στους Δήμους και Κοινότητες, αφού οι υποδομές αυτές έχουν ανεγερθεί με τον κόπο και το υστέρημα του Κύπριου Αγρότη. Χαιρετίζουμε επίσης, τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και τις διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τις Αγροτικές Οργανώσεις και αφορούν τις υποδομές αυτές, ώστε να παραχωρηθούν πίσω στους Αγρότες, για χρήση στον πρωτογενή τομέα και μόνο. Γι’ αυτό και κακίζουμε τις δηλώσεις κάποιων να εκμεταλλευτούν για πολιτικές σκοπιμότητες την σημερινή πορεία και που δεν έχουν στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του Αγροτικού κινήματος».

Θα απαντήσει ο Χάρης

Στους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων που υπέβαλαν το υπόμνημα απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και θα απαντήσει και στα τρία αιτήματά τους. Από το Προεδρικό βεβαίως επισημαίνουν πως ο Πρόεδρος έχει ήδη δεσμευθεί για την παραμονή περιουσιακών στοιχείων στις κοινότητες. Όπως μαθαίνει η «Κ» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην συνάντηση που είχε με τους αντιπροσώπους, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τα συμπεράσματα του πορίσματος αλλά και για μέλος που «λανθασμένα» συμμετείχε στην διερευνητική επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X