ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυρό μήνυμα στήριξης του Θεσμού των Επιτρόπων Διοικήσεως

Επίτροποι από 14 χώρες συμμετέχουν σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις υπέρ της στήριξης και προστασίας του Θεσμού του διαμεσολαβητή, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Μεσογειακό Σύνδεσμο Επιτρόπων Διοικήσεως. Θέμα του συνεδρίου «Οι αρχές της Βενετίας και ο ρόλος τους στην ενδυνάμωση του θεσμού του διαμεσολαβητή» (The Venice Principles in strengthening the Ombudsman Institutions). Τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, άνοιξαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτρόπου κ. Peter Tyndall, ο Ανδρέας Ποττάκης Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Μεσογειακού Συνδέσμου Επιτρόπων Διοικήσεως, καθώς και η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανίδου Λοττίδη. Ο βουλευτής Ζαχαρίας Ζαχαρίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό υιοθέτησης των αρχών της Βενετίας για προστασία και ενίσχυση του ρόλου και ανεξαρτησίας του θεσμού των Επιτρόπων Διοικήσεων. Όπως είπε, οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται σε αυτό το θεσμό για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κύπρος, συμπλήρωσε, είναι μια από τις 62 χώρες που υιοθέτησαν τις Αρχές της Βενετίας. Ο Θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως αποτελεί εξωδικαστικό θεσμό που μπορεί να επεμβαίνει, επισημαίνοντας πως η Βουλή συνεργάζεται με την Επίτροπο λαμβάνοντας υπόψη, τις συστάσεις της.

Τιμή για την Κύπρο

Με κολακευτικά λόγια για την Κύπρο και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλωσόρισε τους συνέδρου ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Επιτρόπου κ. Peter Tyndall. Με έντονες αναφορές για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των Επιτρόπων από εξωτερικές παρεμβάσεις, ο κ. Tyndall την ομιλία του αναφέρθηκε και στην Επίτροπο Μαρία Στυλιανού Λοττίδη λέγοντας πως είναι γνωστή και σεβαστή από τους υπόλοιπους Ombudsman, ενώ στο πρώτο διάλλειμα του συνεδρίου δεν έκρυβε την ικανοποίησή του που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο για ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, καλωσορίζοντας τους συνέδρους έκανε λόγο για μοναδική ευκαιρία του συνεδρίου να ασχοληθεί με τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο Θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως . Η Επίτροπος στην ομιλία της είπε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Λευκωσία, στην τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως είπε με έμφαση. Περιγράφοντας την ατζέντα του συνεδρίου η κ. Λοττίδη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διαμεσολαβητές, αλλά και στις παρεμβάσεις που υπάρχουν προς ένα ανεξάρτητο Θεσμό όπως αυτός του Επιτρόπου Διοικήσεως ο οποίος έχει ως βασική αρμοδιότητα την διαφύλαξη και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προστασία που όπως τονίσθηκε, προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Επίτροπος Διοικήσεως της Κύπρου επικαλέστηκε της αρχές της Βενετίας οι οποίες όπως τόνισε, καθορίζουν με σαφέστατο τρόπο πως οι Επίτροποι δεν λαμβάνουν οδηγίες από καμία άλλη ανεξάρτητη αρχή.

Το συνέδριο

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι Επίτροποι Διοικήσεως από την Ανδόρα, Αλβανία, Αυστρία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Μάλτα, Μονακό, Ισπανία, Βόρεια Μακεδονία και Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και πέντε σύνεδροι από την Επιτροπή της Βενετίας. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο προχώρησαν σε ανάλυση των αρχών της Βενετίας κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά. Οι αρχές της Βενετίας υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας στη 118η Ολομέλειά της, τον Μάρτιο του 2019 και αποτελούνται από 25 σημεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση