ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Κατεχόμενα – Με προβλήματα η 2η μέρα επανασύνδεσης με την Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μεγάλη η αγανάκτηση των τ/κ πολιτών λόγω του πρώτου εισαγόμενου κρούσματος

Η επιμονή της «κυβέρνησης» για επανασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην γειτονική Τουρκία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του πρώτου νέου κρούσματος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την μεγέθυνση της αγανάκτησης των τ/κ πολιτών.

Ψες (01/07) έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε ένα νέο κρούσμα στα κατεχόμενα ύστερα από τεστ PCR που πραγματοποιήθηκαν σε επιβάτες αεροσκαφών και πλοίων που έφτασαν χθες από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Ένα εισαγόμενο κρούσμα

Ο «Υπουργός Υγείας», Αλί Πιλλί είπε ότι εξασφαλίστηκαν τα αποτελέσματα των 434 από τα 803 τεστ που διεξάχθηκαν στους επιβάτες που έφτασαν χθες στο νησί. Το αποτέλεσμα του ενός τεστ PCR υπήρξε θετικό.
Το νέο κρούσμα οδηγήθηκε και απομονώθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του «Νοσοκομείου Μπουρχάν Ναλμπάντογλου».

Η νέα οδηγία

Λίγες ώρες μετά την παραπάνω ανακοίνωση, το «Υπουργείο Υγείας» ανακοίνωσε ότι από τώρα και στο εξής, όσοι φτάνουν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό θα οδηγούνται σε υποχρεωτική καραντίνα μέχρι την διαπίστωση της κατάστασης υγείας του, δηλαδή την εξασφάλιση του αποτελέσματος του τεστ PCR τους.

Το μέτρο αφορά και επιβάτες που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια των ελεύθερων περιοχών, της Λάρνακας και της Πάφου.

Οι νέες αφίξεις

Σύμφωνα με την Κρίμπρις Ποστασί, σήμερα αναμένονται στα κατεχόμενα 355 επιβάτες, οι οποίοι θα φτάσουν στα κατεχόμενα με πτήσεις από την Τουρκία. Συνολικά το βράδυ της Πέμπτης, ο αριθμός των επιβατών που έφτασαν στο νησί κατά τα τελευταία 24ωρα, αναμένεται να ανέλθει στους 755.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 150 επιβάτες της πτήσης των Τουρκικών Αερογραμμών αμέσως μετά την άφιξη τους στο «αεροδρόμιο» οδηγήθηκαν σε καραντίνα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Γιενί Ντουζέν, επιβάτες που έφτασαν στο νησί με σκάφη από τα τουρκικά παράλια, καταγγέλλουν ότι στο «Τουριστικό Λιμάνι της Κερύνειας» δεν τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας, όπως λ.χ. το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.
Η τ/κ εφημερίδα μεταδίδει επίσης την είδηση ότι η «αστυνομία» ξεκίνησε έρευνα και υπόθεση για δυο επιβάτες που χθες, μετά την άφιξη τους, παραβίασαν τα μέτρα της προστασίας και αναμείχθηκαν στην κοινωνία.

Κλίμα αγανάκτησης

Τέλος, το μεσημέρι της Πέμπτης, διάφορα τ/κ συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας προχώρησαν σε μια δυναμική κινητοποίηση και πορεία διαμαρτυρίας. Οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η επανασύνδεση με την Τουρκία έγινε παρά την συνεχιζόμενη πανδημία στην γειτονική χώρα.

Την αγανάκτηση του εκφράζει και ο πρώην διευθυντής του «Νοσοκομείου Μπουρχάν Ναλμπάντογλου», ιατρός Μπουλέντ Ντιζνταρλί. Σε σχετική ανάρτηση του στο διαδίκτυο, ο κ. Ντιζνταρλί υπογραμμίζει ότι εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού από την πρώτα ημέρα της επανασύνδεσης με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιον, η τ/κ πλευρά έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει περιορισμένου αριθμού κρούσματα. Για να μην σημειωθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και δοκιμαστούν οι αντοχές της τ/κ πλευράς, ο έμπειρος ιατρός συνιστά την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ