ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:50
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Κατεχόμενα: Επανασύνδεση με Τουρκία σε κλίμα προβληματισμού

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ξεκίνησαν οι αφίξεις από και προς την Τουρκία

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού, με μεγάλες μερίδες της τουρκοκυπριακής κοινότητας να εκφράζουν αγανάκτηση ως προς την χρονική συγκυρία της λήψης της σχετικής απόφασης, πριν από λίγες ώρες ξεκίνησε η «επανασύνδεση» των κατεχομένων με την Τουρκία. Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, στα κατεχόμενα έφτασαν πτήσεις που μετέφεραν επιβάτες από την Τουρκία. Στην Κερύνεια έφτασαν δυο σκάφη που μετέφεραν επιβάτες από τα τουρκικά παράλια. Την ίδια στιγμή, η «κυβέρνηση» επαναλειτούργησε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η πρώτη πτήση

Το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε επιβάτες από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα έφτασε στο «αεροδρόμιο» στις 02:30 με τους 11 επιβάτες που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου να οδηγούνται σε καραντίνα. Το αεροσκάφος μετέφερε 165 επιβάτες και 2 βρέφη. Με εξαίρεση έναν επιβάτη, όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες του αεροσκάφους έφεραν έγγραφο με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε προηγουμένως στην Τουρκία.

Οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε επαναληπτικό τεστ στα κατεχόμενα. Προτού να αναχωρήσουν από το «αεροδρόμιο», οι επιβάτες υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους κάτοικους κατά το πρώτο διάστημα της παραμονής τους στο νησί και ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του νέου τεστ είναι θετικό, θα αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα της καραντίνας.

Σύμφωνα με την «Γιενί Ντουζέν», ένας επιβάτης της πρώτης πτήσης παραβίασε τους όρους της άφιξης του στα κατεχόμενα, και επισκέφθηκε στην συνέχεια ένα κουρείο.

Η δεύτερη πτήση

Στις 08.00 πραγματοποιήθηκε η άφιξη του δεύτερου αεροσκάφους από την Τουρκία στο με 212 επιβάτες. Ένας επιβάτης της δεύτερης πτήσης, η χώρα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία ρίσκου C δεν αποδέχθηκε την υποχρεωτική καραντίνα και για αυτόν τον λόγο θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Οι αφίξεις στην Κερύνεια

Την ίδια ώρα, στην Κερύνεια έφτασαν δυο πλοία που μετέφεραν επιβάτες στα κατεχόμενα από τα τουρκικά παράλια. Συνολικά στην Κερύνεια αφίχθηκαν 181 επιβάτες. Όλοι οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικό δεύτερο τεστ PCR.

Επαναλειτουργεί το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας

Παράλληλα με τις νέες αφίξεις στο «αεροδρόμιο» και στο λιμάνι της Κερύνειας, η «κυβέρνηση» αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Το οδόφραγμα αρχικά θα λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ.

Κλίμα προβληματισμού

Η επανασύνδεση με την Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πριν από λίγη ώρα, ο «Υπουργός Υγείας», Αλί Πιλλί επιχείρησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα. Σύμφωνα με τον ίδιον, τα αποτελέσματα των τεστ PCR των επιβατών που έφτασαν σήμερα στα κατεχόμενα θα γίνουν γνωστά σήμερα το απόγευμα και η «κυβέρνηση» είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

Ηγετικό στέλεχος του «συγκυβερνώντος» Κόμματος του Λαού διαφωνεί με τον κ. Πιλλί και υποστηρίζει ότι μαζί με την σημερινή επανασύνδεση με την Τουρκία έχουν προκύψει νέα, μεγάλα ρίσκα για την δημόσια υγεία των τ/κ.

Η τ/κ επιστήμονας και μέλος της δικοινοτικής επιτροπής, Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς δήλωσε στον τ/κ τύπο ότι από σήμερα ξεκίνησαν οι αφίξεις από την Τουρκία δίχως το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η νέα κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο νέου κινδύνους.

Την άποψη της κ. Ρότζες συμμερίζονται πολλοί τ/κ πολίτες, οι οποίοι δια μέσου του διαδικτύου εκφράζουν την διαφωνία τους με την σημερινή επαναλειτουργία του «αεροδρομίου» και του λιμανιού της Κερύνειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ