ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 16:36
37°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Μόρφου Νεόφυτος: Κήρυγμα για το Κεκλεισμένων των Θυρών με διχαστικό λόγο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας με παραπομπές και συνειρμούς στο άθεο «Σιδηρούν Παραπέτασμα»

Λάβρος κατά των μέτρων που έχουν παρθεί, όχι μόνο στην Κύπρο, για προστασία της δημόσιας υγείας, από την πανδημία του κορωνοϊού εμφανίσθηκε από Άμβωνος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Στο κήρυγμά του στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, πού τελέσθηκε στον ιερό ναό Ὁσίων Βαρνάβα και Ἱλαρίωνος της κοινότητος Περιστερώνας, ο Μόρφου Νεόφυτος καταφέρθηκε κατά πάντων κάνοντας λόγο για εκφοβισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των πιστών, αναφορικά με τους περιορισμούς που έχουν αποφασισθεί για τις συναθροίσεις.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου απευθύνθηκε ονομαστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, στους οποίους υπενθύμισε το νόημα της εορτής του Πάσχα. Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Αστυνομίας κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε Κυριακή των Βαΐων στην Περιστερώνα, όπου κατά παραβίαση των μέτρων πιστοί βρισκόντουσαν εντός του ναού, ο Μόρφου Νεόφυτος έκανε λόγο για ασεβέστατους Αστυνομικούς. Έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Βουλγαρίας αλλά και της Γεωργίας, κάνοντας αναφορά στα όσα βίωσε η Ορθοδοξία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Αιχμές, χωρίς ονομαστικές αναφορές, άφησε ο Μητροπολίτης Μόρφου και κατά άλλων Ιεραρχών οι οποίοι πειθάρχησαν με τα μέτρα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο νόημα του Πάσχα είπε. «Γιατί νικήθηκε ο θάνατος και ο νικητής του θανάτου είναι ο Χριστός, γιατί νικήθηκε η αμαρτία, γιατί νικήθηκε ο διάβολος που μας πειράζει, όλως ιδιαιτέρως, αυτές τις πονηρές μέρες και οι εκπρόσωποι του, οι άνθρωποι οι μυστικοί της νέας τάξης πραγμάτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άλλοι την ξέρουν λίγο, άλλοι περισσότερο. Άλλοι κάνουν πως δεν την ξέρουν. Ο Θεός που βλέπει την καρδιά του καθενός, ας μας κρίνει όλους».

Το κήρυγμα

«Η σημερινή λειτουργία δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ενώ λέγαμε το Ευαγγέλιο, εισέβαλαν μερικοί ασεβέστατοι αστυνομικοί, κατά πάντα όμως νόμιμοι με τους νόμους του Προεδρικού και Υπουργικού διατάγματος. Ξέρετε πως λέγεται αυτό στη γλώσσα της Νομικής; Σύγκρουση καθηκόντων. Το ένα καθήκον είναι ο Νόμος του Θεού, ο οποίος τι λέει; Αυτός που θα έλθει κοντά μου, δεν θα τον βγάλω έξω. Έτσι λέει ο Χριστός, έτσι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όταν είναι πράγματι Ορθόδοξη. Ο νόμος για να προστατεύσει, λέει, τους πιστούς. Αφού η πίστης δεν κινδυνεύει, είπε ένας μεγάλος της Ορθοδοξίας, κινδυνεύουν οι πιστοί. Από τι κινδυνεύουν οι πιστοί; Μήπως από κάποια ασθένεια φύγωμεν νωρίς από αυτή την πρόσκαιρη ζωή; Και αν δεν φύγουμε από αυτή την ασθένεια, στη γωνιά του δρόμου μια άλλη μας περιμένει, κάποιον ατύχημα ίσως.

Τα γηρατειά, όσοι γεράσουμε και μας επιστρέψουνε τα εμβόλια του Μπίλ Γκέϊτς, να γεράσουμε. Πάλι θα φύγουμε από αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Η αληθινή, η αθάνατη ζωή, η ωραία ζωή είναι αλλού για αυτό γιορτάζουμε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για αυτό γιορτάζουμε Πάσχα. Γιατί νικήθηκε ο θάνατος και ο νικητής του θανάτου είναι ο Χριστός, γιατί νικήθηκε η αμαρτία, γιατί νικήθηκε ο διάβολος που μας πειράζει, όλως ιδιαιτέρως, αυτές τις πονηρές μέρες και οι εκπρόσωποι του, οι άνθρωποι οι μυστικοί της νέας τάξης πραγμάτων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άλλοι την ξέρουν λίγο άλλοι περισσότερο. Άλλοι κάνουν πως δεν την ξέρουν.

Ο Θεός που βλέπει την καρδιά του καθενός, ας μας κρίνει όλους. Εγώ ξέρετε ποιον θαυμάζω αυτές τις ημέρες; Τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ. Ένας άνθρωπος που έφθασε, οπωσδήποτε, τις σκληρές μέρες του άθεου σοβιετισμού, που για να μπεις μέσα στην Εκκλησία έπρεπε να θυσιάσεις πολλά δικαιώματα του κράτους σου, και να παραβείς και κάποιους νόμους του κράτους. Και όμως υπήρχαν Ορθόδοξοι αδελφοί μας, σε αυτές τις χώρες του άθεου Σιδηρού Παραπετάσματος, που προτιμούσαν την ευλογημένη Βασιλεία του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, που προτιμούσαν το Χριστό που νίκησε το θάνατο, παρά τις κλειστές πόρτες των Εκκλησιών. Και προτίμησαν να τις ανοίξουν. Και όταν ήλθε μέσα ο Αστυνομικός του είπα.

«Παιδί μου, διάλεξε τι θέλεις να εφαρμόσεις το Νόμο του Κράτους ή το Νόμο του Χριστού; Εμένα ο Χριστός αυτό μου λέει. Αυτόν που έρχεται κοντά μου, δεν θα τον βγάλω έξω. Αυτόν που θέλει να Κοινωνήσει Σώμα και Αίμα Χριστού, αφού πιστεύει ότι αυτό το Σώμα είναι η ίδια η ζωή, όχι μόνο η πρόσκαιρος, αλλά και η αθάνατος ζωή, που δεν έχει θάνατο και αρρώστια, το καλύτερο φάρμακο και για αυτή την αρρώστια και την επόμενη που έρχεται είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια κ. Πρόεδρε. Τώρα όταν κλείνουμε τις Εκκλησίες και περιορίζουμε τη Θεία Κοινωνία και φοβίζουμε τον κόσμο να έρχεται, είναι ως να κλείνουμε τα νοσοκομεία ως να κλείνουμε τα φαρμακεία. Άμα θέλουμε τρόποι υπάρχουν, όπως βρήκαν τρόπους στην Ορθόδοξη Γεωργία. Και οι κανόνες υγιεινής να τηρούνται, αλλά και το σώμα και το αίμα που νικά το θάνατο και την αρρώστια, να προσφέρεται στους πιστούς. Όσοι πιστοί, όσοι πιστεύουν. Είναι τα δικαιώματα των πιστών. Όπως έχουν δικαιώματα οι άθεοι δικαιώματα έχουν και οι πιστοί και αισθάνομαι ότι σήμερα τα δικαιώματα των πιστών καταπατούνται. Εγώ συνεχώς σήμερα πολυχρόνιζα μέσα μου, αυτόν τον πρόεδρο της Βουλγαρίας ο οποίος είπε:

Όλα μου επιτρέπεται να τα κάνω με την εξουσία του προέδρου, ένα δεν μου επιτρέπεται. Να κλείσω Εκκλησίες. Αυτό είναι κάτι πέρα από εμένα, είπε. Ξέρετε τις ευλογία θα έλθει στη χώρα του; Ήδη ο Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός τον προστατεύει και αυτοί που κάνουν στατιστικές των θανάτων από τον κορωναϊό ας δουν πόσοι είναι οι θάνατοι, στις χώρες που γίνεται η Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία και πόσοι είναι αλλού όπου δεν γίνεται Θεία Λειτουργία και θα καταλάβετε ποιο είναι το πραγματικό φάρμακο. Εύχομαι ο καθένας να μετρήσει τις δυνάμεις του και εμείς ως φιλάνθρωποι που είμεθα, αφενός μεν για τους πιστούς, φθάνει να μας καλέσουν θα είμαστε κοντά τους, με όποιους τρόπους μπορέσουμε και για αυτούς που έχουν αυτή τη μεγάλη, μεγάλη αμαρτία. Τέτοιες μέρες να μείνει ο κόσμος με φόβο στην καρδία και χωρίς Θεία Κοινωνία, ο Θεός να τους Ελεήσει γιατί από απόψε θα ακούσουμε ένα ψαλμό που αποσκοπεί στη ταπείνωση και τη συνέτιση των ενδόξων της γης, δεν είναι κατάρα όσο και αν φαίνεται έτσι. Δεν καταριέται η Εκκλησία. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα ξέρετε τι είναι; Είναι ένα μάθημα ταπείνωσης.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  | 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ