ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλιματιστικά και COVID-19: Απαντήσεις στο ερώτημα του καλοκαιριού

Ήρθε η στιγμή που θα μας είναι απαραίτητα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Δημήτρη Χριστοφόρου

Η πρόβλεψη του καιρού για την εβδομάδα κάνει λόγο ακόμα και για 39αρια και 40αρια σε κελσίου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μέσα Μαίου και ένα ακόμα καυτό καλοκαίρι μας περιμένει, με τις προβλέψεις να το θέλουν ένα από τα πιο ζεστά που είχαμε.

Όμως είναι το καλοκαίρι της «πανδημίας» του Κορωνοϊού και κάθε μας κίνηση πρέπει να είναι προσεκτική. Η άκρως απαραίτητη χρήση των κλιματιστικών δεν εξαιρείται από όλα τα υπόλοιπα. Στο εξωτερικό έγιναν αρκετές μελέτες πάνω στο θέμα και σας αναφέρουμε τα ευρήματα.

Σε μελέτη των πανεπιστημίων του Όρεγκον και της Καλιφόρνια συστήνεται το άνοιγμα των παραθύρων για εξαερισμό ή η χρήση των λεγόμενων Packaged terminal air conditioners (PTAC), Η βασική αρχή είναι η συνεχής ανανέωση του αέρα σε κλειστό χώρο. (Διαβάστε τα ευρήματα της έκθεσης στα αγγλικά ΕΔΩ).

Σε σχετικό θέμα του Forbes, ο Κινγκαν Τσεν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Περντιού, αναφέρει πως είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται 100% εξωτερικός αέρας και να μη χρησιμοποιείται ανακυκλωμένος. Η λογική είναι πως τα σωματίδια με την ανακύκλωση του αέρα μεταφέρονται και μένουν στο χώρο.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχολίασε σε μελέτη του για το θέμα, αφού μελέτησε περιπτώσεις μετάδοσης του Ιού σε εστιατόριο στην Γκουάνγκζου της Κίνας, τα εξής (Αναλυτικά ΕΔΩ):

«Συμπεραίνουμε ότι σε αυτό το περιστατικό μετάδοσης του Ιού, η μετάδοση σταγονιδίων προκλήθηκε από τον κλιματισμό».

Στις εισηγήσεις για αντιμετώπιση του φαινομένου διασποράς σε εστιατόριο, καταγράφει τα εξής: «προτείνουμε την ενίσχυση της παρακολούθησης της θερμοκρασίας, την αύξηση της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών και τη βελτίωση του εξαερισμού».

Το αντίστοιχο CDC της Ν. Κορέας, δια του βοηθού γενικού διευθυντή Κβον Γιουν-Γουκ ανέφερε: «Αν στην Κορέα έχουμε όντως δεύτερο κύμα, δεν είναι αναγκαίο να έρθει το Χειωμώνα αλλά νωρίτερα όταν ο κόσμος θα χρησιμοποιεί κλιματιστικά σε θερμοκρασίες 22-25 βαθμούς. Μπορούν να επιζήσουν οι Ιοί για πέντε μέρες σύμφωνα με μελέτες στη Βρετανία. Συστήνουμε στο κοινό τον εξαερισμό των χώρων όσο πιο συχνά γίνεται. Στα σχολεία, όπου υπάρχει κλιματισμός μπορεί το 1/3 των παραθύρων να είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια χρήσης του στα μαθήματα».

Συμβουλές και προτροπές, αλλά και επεξήγηση υπερβολών, προκύπτουν και από έγγραφο της REHVA που ασχολείται με τη προστασία των κτιρίων. Διαβάστε το έγγραφο στα ελληνικά ΕΔΩ.

Στα πιο κοντά μας, ο Αναπληρωματικός καθηγητής επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Παρασκευής, ανέφερε σχετικά στις «αιχμές» του «Ωμέγα»:

«Συστήνεται η χρήση κλιματιστικών που μπορούν να ανανεώσουν τον αέρα, αλλά αυτά είναι σπάνια. Συνήθως δεν αφορούν τις μικρές μονάδες που έχουμε στα γραφεία ή στα σπίτια μας. Συστήνεται η σωστή χρήση των κλιματιστικών, η απολύμανση των φίλτρων και η προσεγμένη χρήση τους αν κάποιος μέσα στο δωμάτιο έχει συμπτώματα. Μια άλλη σωστή πρακτική, είναι να ανανεώνουμε τον αέρα. Δηλαδή αφού χρησιμοποιήσουμε το κλιματιστικό, να ανοίξουμε το παράθυρο για λίγο χρονικό διάστημα ώστε να ανανεωθεί ο αέρας και να κινδυνεύουμε λιγότερο από τυχόν ανακύκλωση του αέρα με τυχόν σταγονίδια».

Είναι ένα ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους ερευνητές και όπως πολλά άλλα που αφορούν στη νέα νόσο, δεν ξεκαθάρισε απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν αφού ήρθε εκείνη η εποχή του χρόνου που η χρήση κλιματιστικών θα καταστεί απαραίτητη να γίνει αντίστοιχη καμπάνια από το κράτος για τη σωστή χρήση τους όπως έγινε για πολλά άλλα θέματα. Έχει αποδειχθεί σε όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, πως η πρόληψη αποδίδει απείρως περισσότερο από τη θεραπεία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση