ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος-Ελλάδα: Κοινή πρωτοβουλία για τις μεταναστευτικές ροές

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει στήριξη προς τις χώρες που επωμίζονται το βάθος των μεταναστευτικών ροών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής και ουσιαστικής λύσης για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις που καταγράφονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων είναι σημαντικά θέματα τα οποία ταλανίζουν για χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα κράτη μέλη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

«Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και 4 χρόνια να βρει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα και δεν το έχει καταφέρει. Όταν λέω «Ευρώπη» δεν εννοώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν κατάφεραν σε επίπεδο Συμβουλίου να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτως ώστε σε ένα θέμα που διέπεται από ευρωπαϊκή νομοθεσία να βρεθεί λύση που να βρίσκει ισοζύγιο μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όλοι προστατεύουμε και τις ευαισθησίες των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών που προσπαθεί η κάθε χώρα να εμπλέξει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο πρόσφατό του ταξίδι στο Ελσίνκι, ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως «έγινε μια πρόταση από τους ομολόγους μου της Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίοι είπαν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση γι’ αυτό το θέμα και αποφασίστηκε να συζητηθεί στο Παρίσι σε κοινή συνάντηση Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών διότι υπάρχει και η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης».

Γι’αυτό, όπως ανέφερε, Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία και να υποβάλουν προτάσεις για ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών μεταναστών με στόχο ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Πρόσθεσε δε πως πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες και έμπρακτη στήριξη όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες που επωμίζονται το βάθος των μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης τόνισε την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής όπου όλες οι χώρες θα επωμισθούν ισότιμα τα βάρη και τις ευθύνες που προκύπτουν.

Στην Κύπρο ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου

Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως ο ίδιος ανέφερε, θα συζητήσουν το πλαίσιο μιας συμφωνίας δεσμευτικής με μόνιμη παρουσία και γραφείο στην Κύπρο, ούτως ώστε να βλέπουν και τις εσωτερικές μας διαδικασίες, να μας βοηθούν και να μας ενισχύσουν και σε διοικητική επάρκεια.

«Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν συνειδητοποιήσει πλέον το πρόβλημα και γι’ αυτό έγιναν δεκτές οι θέσεις μας και στο έγγραφο που δόθηκε ως συμπέρασμα και γίνεται αναφορά σε χώρες όπως η Κύπρος, που έχουν δυσανάλογες ροές», δήλωσε.

Καταληκτικά ο κ. Πετρίδης, ανέφερε πως «το γεγονός ότι δεν έπαιζε η Κύπρος διεθνώς παρόλο που έχει τους μεγαλύτερους αριθμούς κατ’ αναλογία πληθυσμού, και αυτό επιβεβαιώνεται με κάθε έκθεση, ενώ έπαιζαν άλλες χώρες με μικρότερες ροές μεταναστών, όπως η Ιταλία, είναι το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να τους απορροφήσουμε στην αγορά εργασίας. Κάναμε προγράμματα ένταξης, ανοίξαμε περισσότερα επαγγέλματα και δώσαμε και επιδόματα ,αν και μας κατηγορούν ότι είναι χαμηλά. Στη Μάλτα δεν δίνουν επιδόματα υγείας. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να απορροφήσουμε αυτούς τους αριθμούς. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να λέμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το δυσανάλογο για μας βάρος. Αυτό είναι ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα στην ΕΕ εδώ και 5 χρόνια και το συζητούν ακόμη και χώρες που έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του προβλήματος. Αυτό καταδεικνύει και τη σημασία του».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση