ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καλπάζουν» τα clusters - Το εμπόδιο στην ιχνηλάτηση

Ανησυχούν οι αλυσίδες που δημιουργούνται στη Λεμεσό

Εντείνονται οι ανησυχίες των αρμοδίων έπειτα από την ανακοίνωση 30 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού το απόγευμα της Τρίτης (29/9). Τα νέα περιστατικά με τα οποία ενισχύονται οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού σε Λάρνακα αλλά και στη Λεμεσό, κρούουν τον κώδωνα και επιβεβαιώνουν εγχώρια μετάδοση ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ολοένα και αυξάνεται.

Όπως ανέφερε στην «Κ» το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, πλέον παρατηρείται διακλάδωση από τα αρχικά κρούσματα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κρούσματα είναι πλέον επαφές των προηγούμενων επαφών. Αυτό το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, ενώ δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης εκτός Λάρνακας. Πρόκειται για την αλυσίδα της εργαζόμενης σε εταιρεία στη Λεμεσό που ανακοινώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, με σύνολο πέντε άτομα ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά τον μαθητή στο Γυμνάσιο Λινόπετρας ο οποίος διαγνώστηκε θετικός και ήταν επαφή της μαθήτριας που είχε ανακοινωθεί ως επιβεβαιωμένο κρούσμα στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Ανέμενα ότι θα είχαμε κάποια αύξηση των κρουσμάτων κι αυτό οφείλεται στο ότι είχαμε ανακοίνωση μαζικών κρουσμάτων άρα ήταν επόμενο ότι κάποιοι από τους οικείους τους θα έβγαιναν θετικοί. Όμως σε μία – δυο περιπτώσεις είδαμε κρούσματα που είναι πλέον επαφές των επαφών. Επομένως παρατηρείται πλέον διακλάδωση από τα αρχικά κρούσματα. Ελπίζω ότι εάν δηλώθηκαν όλες οι επαφές και μπήκαν σε αυτοπεριορισμό ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μετάδοση», σημειώνει ο Δρ Καραγιάννης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι αναγκαία η επιτήρηση όλων των επαφών των υφιστάμενων κρουσμάτων ώστε ν’ αναχαιτιστεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού.

«Εάν θέλουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα, ευλαβικά», τονίζει ο Δρ Καραγιάννης. Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και σε άλλες επαρχίες εκτός Λάρνακας, παραμένει ανοιχτό. Η εικόνα των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά σχετική λήψη απόφασης. 

Το εμπόδιο στην ιχνηλάτηση

Στο μεταξύ έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών αλλά και στα σημερινά επιβεβαιωμένα περιστατικά του ιού, παρατηρήθηκε ότι άτομα τα οποία έχουν στενή επαφή με κρούσματα, δεν δηλώνονται στην ομάδα ιχνηλάτησης για να λάβουν οδηγίες και να διερευνηθούν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μαθητή στο Γυμνάσιο Λινόπετρας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό και συγκαταλέγεται στα σημερινά κρούσματα. Ο μαθητής ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον της μαθήτριας που ανακοινώθηκε στις 27/9 ως επιβεβαιωμένο κρούσμα. Παρόλο που τα δύο παιδιά είχαν καθημερινή επαφή, ο μαθητής δεν είχε δηλωθεί ως στενή επαφή της μαθήτριας.

Ο προβληματισμός στο Υπουργείο Υγείας είναι έντονος καθώς το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία, διότι θέτει εμπόδια στην διαδικασία της ιχνηλάτησης, της έγκαιρης απομόνωσης και της διερεύνησης των επαφών των επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού.

Για το ζήτημα έκανε αναφορά ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τονίζοντας ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι πολλά άτομα που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, παραλείπουν να δηλώσουν τις στενές επαφές τους, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια για απομόνωση των υποψήφιων κρουσμάτων και να διασπείρεται ο ιός».

Ο κ. Ιωάννου απηύθυνε θερμή έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιδιαίτερα κρίσιμης φάσης. Η επιδημιολογική εικόνα για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι, μπορεί να ανατραπεί και οι συνέπειες να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες», σημείωσε ο ίδιος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X