ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας μετ’ εμποδίων για το Safe pass

Ορατός ο στόχος για κάλυψη του 65% περί τα τέλη Ιουνίου

Από τη Δευτέρα, η Κύπρος εισέρχεται σε περίοδο αποκλιμάκωσης, καθώς αίρεται το λοκντάουν και επιστρέφουμε στα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου. Στην ζωή μας θα ενταχθεί, πλέον, ένας νέος όρος, το «safe pass», όπως έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης, το οποίο ήδη έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των πολιτών και των επιχειρηματιών. Ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα χέρια όλων και να απαλλαγούμε από την υποχρέωση να υποβληθούμε σε rapid test για να εξυπηρετηθούμε σε διάφορες επιχειρήσεις, είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο, για την ώρα, η κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται γύρω στο 34%, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση του πλάνου έχει επιταχυνθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται ότι στην εξίσωση μπαίνουν διάφοροι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι έχουν καθησυχάσει και τις ανησυχίες επιστημόνων, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι το μέτρο είναι υπερβολικό. Ένα εμπόδιο το οποίο δύναται να προκαλέσει καθυστέρηση στην εξέλιξη του εμβολιασμού, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την πύλη εμβολιασμού, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι πρέπει να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της ταλαιπωρίας στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το Safe pass

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε προαναγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας, ως ένα σημαντικό κίνητρο, το οποίο θα προσελκύσει τους πολίτες στον εμβολιασμό, κάτι που φαίνεται ότι αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τώρα που έφτασε η σειρά των νεαρότερων μελών του πληθυσμού. Ένα ζήτημα που προκύπτει, ωστόσο, αφορά στο ότι ο εμβολιασμός τουλάχιστον με την πρώτη δόση στην Κύπρο, ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 34%, με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 7 Μαΐου, με πάνω από 250.000 εμβολιασμούς. Εφόσον οι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελούν ακόμα την πλειοψηφία, είναι ανάγκη να προσκομίζουν αρνητικό rapid test 72 ωρών ή να επιδεικνύουν το SMS αποδέσμευσής τους ως πρώην ασθενείς με COVID-19.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ωστόσο, συνυπολογίζει και τον παράγοντα της νόσησης. Συγκεκριμένα, με βάση την πρόσφατη Εθνική Αναφορά, τα άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως περιστατικά κορωνοϊού συνολικά ανέρχονται στις 65.410, ενώ αναμένεται ότι μέχρι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πάνω από 30.000 εμβολιασμοί παγκύπρια, επιπλέον. Άρα, το ποσοστό των ατόμων που αναπτύσσει κάποιου βαθμού ανοσία ολοένα και αυξάνεται και την ερχόμενη βδομάδα θα πλησιάσουμε το 40%. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι για να θεωρείται ότι κάποιος είναι προστατευμένος εν μέρει, πρέπει να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση του εμβολίου και 6 μήνες από την ανάρρωσή του.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Καινοτομίας, αυτό το διάστημα αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας και σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία θα λάβουμε τις προδιαγραφές. Βάσει αυτών, η Κύπρος θα δημιουργήσει το δικό της ηλεκτρονικό «Green pass» που θα είναι εναρμονισμένο και θα μπορεί να λειτουργήσει διασυνοριακά σε όλη την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό «Green pass» αναμένεται να είναι έτοιμο περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, γι’ αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί νωρίτερα ένα ενδιάμεσο σύστημα για τις ανάγκες των εσωτερικών μετακινήσεων στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας, σε ερώτηση της «Κ» την Πέμπτη, είπε ότι το κυπριακό «corona pass» θα είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Ο χρήστης θα την εγκαθιστά και ο έλεγχος θα γίνεται με την σάρωση ενός κωδικού στην οθόνη του κινητού.

Εμβολιασμοί

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει συχνά-πυκνά η πύλη εμβολιασμού βάζουν εμπόδια στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν θεωρείται ότι έχει προκαλέσει σημαντική καθυστέρηση, αν και έχουν μετατοπιστεί οι ημερομηνίες για κάποιες ηλικιακές ομάδες. Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν καθυστερεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην πύλη την Πέμπτη, καθώς οι τελευταίες μέρες είναι πλήρεις όσον αφορά τα ραντεβού. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι περισσότερο από αισθητά, κάθε φορά που προκύπτουν, και από το Υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι πρέπει να επιλυθούν, καθώς η πίεση από τους πολίτες που ζητούν να εμβολιαστούν, πλέον, είναι μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή διατέθηκαν εκ νέου τα ραντεβού για τα άτομα 35- 36 ετών και μέσα σε διάστημα μόλις 2 ωρών, διευθετήθηκαν, από 13.473 τα 10.110.

Aναζητούνται εναλλακτικές

Ερωτηθείς σχετικά την Πέμπτη, ο Υπουργός Υγείας απάντησε στην «Κ» ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για να συνεχίζεται και να επισπεύδεται το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η πρώτη εξ αυτών αφορά στη συμφωνία με τους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διενεργούν εμβολιασμούς στους ασθενείς τους, με τη ζήτηση, μάλιστα, να είναι μεγάλη. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Προσωπικών/Οικογενειακών Ιατρών, δρ Ανδρέας Πολυνείκης, ανέφερε στην «Κ» ότι, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, το 13% περίπου των δικών του ασθενών ζήτησαν να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεδομένου του ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περίπου 250 προσωπικοί γιατροί παγκύπρια, εκτιμάται, είπε, ότι θα έχουν ζητηθεί ήδη γύρω στις 25.000 δόσεις εμβολίου, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Η δεύτερη εναλλακτική επιλογή για το Υπουργείο Υγείας, θα μπορούσε να ήταν η ένταξη των φαρμακοποιών στο πλάνο εμβολιασμών. Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, βρίσκονται διαβουλεύσεις σε εξέλιξη, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες της ενδεχόμενης συμμετοχής των φαρμακοποιών. Η πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, είχε πρόσφατα αναφέρει στην «Κ» ότι η συμβολή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό θα προσθέσει μια δυναμική 500 και πλέον σημείων εμβολιασμού στο πλάνο.

Όλα όσα ισχύουν από τη Δευτέρα 

Μετακινήσεις

Η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.

Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

• για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.

• για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.

Η εφαρμογή αποστολής γραπτού μηνύματος στο 8998 για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση καταργείται από τις 10 Μαΐου και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μετακινήσεων που επιτρέπονται ανά άτομο την ημέρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μετάβαση σε συγκεκριμένους χώρους είναι η προσκόμιση ενός από τα πιο κάτω αποδεικτικά στοιχεία:

- Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
- Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Νοείται ότι κρούσμα κορωνοϊού θεωρείται άτομο το οποίο είχε ανιχνευθεί θετικό στον ιό σε μοριακή εξέταση ή σε rapid test αντιγόνου και είχε δηλωθεί από το κλινικό εργαστήρι ή τη μονάδα δειγματοληψίας rapid test ή το φαρμακείο, έχει ιχνηλατηθεί και έχει αποδεσμευτεί στη βάση των διαδικασιών του Υπουργείου Υγείας, ή

- Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου είναι υποχρεωτική να προσκομίζεται στους ακόλουθους χώρους:

- Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)
- Χώρους θρησκευτικής λατρείας
- Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων
- Εμπορικά κέντρα (εκτός υπεραγορές εντός malls) και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου
- Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες
- Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους
- Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές
- Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
- Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες
- Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις
- Καζίνο
- Μόνο για τον αγώνα του τελικού Κυπέλλου στις 15 Μαΐου από τους φίλαθλους που θα παρακολουθήσουν δια ζώσης τον αγώνα.

Οι χώροι που δεν απαιτείται η παρουσίαση αποδεικτικού στοιχείου

Η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση στους πιο κάτω χώρους:

- Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής
- Επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων
- Λαϊκές αγορές, υπεραγορές, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία
- Παραλίες
- Εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικοί κήποι.

Σε ποια μορφή θα πρέπει να προσκομίζεται το αποδεικτικό στοιχείο;

Το αποδεικτικό στοιχείο για αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση κορωνοϊού (PCR ή rapid test) προσκομίζεται σε πρώτη φάση σε έντυπη μορφή, όπως δίνεται στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια ή στις κινητές μονάδες δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας σε πρωτότυπη μορφή. Εάν πρόκειται για αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού, παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, παρουσιάζεται το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης που αποστέλλεται στους πολίτες.

Ποιος έχει την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου;

Τη ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου έχουν μόνο οι Λειτουργοί της Αστυνομίας ή των αρμόδιων Υπουργείων/Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στου τομείς της αρμοδιότητάς τους. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων/υποστατικών δεν έχουν ευθύνη για τον έλεγχο του αποδεικτικού στοιχείου και οι πολίτες δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν το αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Κοινωνικές συναθροίσεις / εκδηλώσεις

Οι συναθροίσεις επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα πάρκα, οι πλατείες, τα φράγματα, οι εκδρομικοί χώροι, οι παραλίες, οι πεζόδρομοι, οι μαρίνες, οι ζωολογικοί κήποι, κτλ, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

Συναθροίσεις σε οικίες

Οι συναθροίσεις σε οικίες επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των ανήλικων.

Διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων για γάμους και βαφτίσεις

Μέχρι τις 16 Μαΐου, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων, περιλαμβανομένων των ανηλίκων.

Από 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους οργανωμένων υποστατικών εστίασης, αιθουσών διοργάνωσης εκδήλωσης και ξενοδοχείων, νοουμένου ότι οι παρευρισκόμενοι είναι καθήμενοι και με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 200 άτομα. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ.

Από 1η Ιουνίου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και σε εσωτερικούς χώρους οργανωμένων υποστατικών εστίασης, αιθουσών διοργάνωσης εκδήλωσης και ξενοδοχείων, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Επιτρέπονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις νοουμένου ότι τηρείται η πληρότητα του χώρου που θα λάβει χώρα η εκδήλωση και οι παρευρισκόμενοι θα είναι καθήμενοι. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ. Για παράδειγμα:

• Σε ανοικτό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 50% πληρότητα,
• Σε κλειστό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 30% πληρότητα,
• Σε σωματεία/ χώρους εστίασης σε εξωτερικό χώρο καθήμενοι, και
• Σε οικίες ανώτατος αριθμός 10 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των μονιμά διαμενόντων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Εκκλησιασμός

Από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου, ο εκκλησιασμός και οι άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται με ανώτατο αριθμό ατόμων τα 50 άτομα.

Από τις 17 Μαΐου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο φυσικής παρουσίας στο 30% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.

Από την 1η Ιουνίου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο τη φυσική παρουσία στο 50% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την φυσική παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες)

Μέχρι τις 16 Μαΐου επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (βαφτίσεις, γάμοι, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Από τις 17 Μαΐου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες εντός των χώρων θρησκευτικής λατρείας ορίζεται στο 30% της πληρότητας του χώρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Επαναλειτουργία επιχειρήσεων/χώρων:

Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εξωτερικών χώρων των πιο κάτω κατηγοριών των υποστατικών εστίασης, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου:
- εστιατόρια,
- ταβέρνες,
- καφετέριες,
- μπυραρίες,
- σνακ-μπαρ και μπαρ,
- καφενεία
- χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ.

Από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η επαναλειτουργία και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου

Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Παράλληλα, επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων, και των μεγάλων καταστημάτων, με τήρηση του μέτρου 1 ατόμου προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής

Επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων

Οι πιο πάνω χώροι επαναλειτουργούν στη βάση των όσων ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

Επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων

Η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων επιτρέπεται τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του 1 προσώπου ανά 10 τ.μ., χωρίς καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται τα τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

Καζίνο

Μέχρι τις 16 Μαΐου, η λειτουργία των καζίνο αναστέλλεται.

Από τις 17 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία των καζίνο με πληρότητα στο 30% της χωρητικότητάς τους και στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Από την 1η Ιουνίου, αυξάνεται το ποσοστό της πληρότητας στο 50% της χωρητικότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Κολυμβητήρια για σκοπούς άθλησης

Επιτρέπεται η λειτουργία των κολυμβητηρίων για σκοπούς άθλησης στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων οδηγιών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Παραλίες

Επιτρέπεται η πρόσβαση στη βάση του πρωτοκόλλου που είχε εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2020.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.

Παιδότοποι, λούνα παρκ και θεματικά πάρκα

Παραμένει η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων μέχρι και τις 16 Μαΐου 2021.

Από 17 Μαΐου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λουναπαρκ και θεματικών πάρκων στη βάση πρωτοκόλλου και μόνο εξωτερικοί χώροι, χωρίς τη διενέργεια κοινωνικών εκδηλώσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις

Μέχρι τις 16 Μαΐου, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

Από τις 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή των πιο πάνω, νοουμένου ότι τηρείται το μέτρο του 30% πληρότητας του εσωτερικού χώρου διεξαγωγής του συνέδριου, με απαγόρευση κοκτέιλ.

Από την 1η Ιουνίου 2021 η πληρότητα ανέρχεται στο 50% της πληρότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Κατασκηνωτικοί χώροι

Η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων δεν επιτρέπεται.

Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Από τις 10 Μαΐου επιτρέπεται η διαμονή μόνιμα διαμενόντων στη Δημοκρατία σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, με απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Πολιτισμός

Μέχρι και τις 16 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα.

Από τις 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με πληρότητα μέχρι 30%. Στους υπαίθριους χώρους επιτρέπεται η λειτουργία με πληρότητα μέχρι 50% της χωρητικότητας.

Από την 1η Ιουνίου, η πληρότητα και στους κλειστούς και στους υπαίθριους χώρους καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου. 

Εκπαίδευση / Αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών

Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης επαναρχίζουν από τις 10 Μαΐου με τη φυσική παρουσία των μαθητών. Τόσο το προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων όσο και οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, υποβάλλονται σε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο rapid test. Οι μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων υποβάλλονται προαιρετικά σε εβδομαδιαίο rapid test.

Οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ πριν την επιστροφή τους στις 10 Μαΐου και να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα με ισχύ 72 ωρών.

Φροντιστήρια, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά 18 ετών και κάτω

Επιτρέπονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών στη βάση του πρωτοκόλλου που ίσχυε μέχρι τις 25 Απρίλιου, ήτοι με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 7 πρόσωπα , περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτή (6+1).

Για εξωσχολικές δραστηριότητες κλειστών χώρων με test 72 ωρών ενώ ανοικτών χωρών παραμένει ως έχει η υποχρέωση δηλ. υποχρεωτικό τεστ σε εβδομαδιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X