ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλαγή δεδομένων, με την Βρετανία στην ατζέντα

Ανηφορίζει τον λόφο του Προεδρικού η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή με τον τουρισμό να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο

Άλλαξαν τα πλάνα, όπως φαίνεται, εκ μέρους της Κυβέρνησης, όσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Βρετανίας στην λίστα των χωρών από τις οποίες η Κύπρος θα δέχεται τουρίστες. Ενώ μέχρι και πριν από μερικές ημέρες βρισκόμασταν στο σημείο όπου δεν τίθετο θέμα συζήτησης για το άνοιγμά της, το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα συζητήσουν το θέμα, καθώς όπως φαίνεται, χωρίς την Βρετανία, δεν φαίνεται ότι η Κύπρος θα λάβει την επιθυμητή τουριστική κίνηση φέτος.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, καθώς η χώρα δεν έχει καταστείλει αποτελεσματικά ακόμα την εξάπλωση του ιού, αν και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Άλλη μια σημαντική παράμετρος που αναμένεται ότι θα τεθεί στο τραπέζι θα είναι ενδεχομένως η άρση των περιορισμών στην πραγματοποίηση φεστιβάλ και δεξιώσεων, καθώς φαίνεται ότι και από αυτή την πλευρά έχουν αρχίσει να ασκούνται πιέσεις. Εξάλλου, στο μικροσκόπιο της επιστημονικής ομάδας τίθενται ξανά τα κατεχόμενα, περιοχή η οποία σε δύο μέρες μετρά ήδη τρία εισαγόμενα από την Τουρκία κρούσματα.

Τουρισμός

Η Κύπρος διαχρονικά αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους Βρετανούς, οι οποίοι κάθε χρόνο συρρέουν μαζικά στο νησί μας. Φέτος αυτό δεν έγινε κατορθωτό, εξαιτίας της πανδημίας και της πληγής που αυτή άνοιξε στην χώρα. Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία, πλέον, οδεύει προς την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η Κυβέρνηση προχωρεί ακόμα στην επιβολή τοπικών lockdowns, όπως στο Λέστερ, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα εμπορικά καταστήματα που δεν πωλούν βασικά είδη -τα οποία ξανάνοιξαν στα μέσα Ιουνίου στην Αγγλία- θα πρέπει να κλείσουν ξανά από την Τρίτη στο Λέστερ και τα σχολεία από την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Βρετανία, στην Κύπρο οι ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις όπως η χώρα ενταχθεί στην λίστα. Μάλιστα, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ στην «Κ», συζητήθηκε το θέμα της διενέργειας τεστ και κάλυψης των εξόδων από τους ίδιους τους ξενοδόχους, προκειμένου, αφ’ ενός, να φθάσουν τουρίστες στο νησί μας και, αφ’ ετέρου, να διασφαλιστεί το ότι δεν θα αφεθεί η νόσος να εισβάλει ξανά στην κοινότητα.

Όπως πληροφορείται η «Κ», το θέμα θα τεθεί το πρωί της Παρασκευής στο τραπέζι της συνάντησης Αναστασιάδη και επιστημόνων. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας, πηγαίνουν στο Προεδρικό προετοιμασμένοι για συζήτηση επί θεμάτων που άπτονται του τουρισμού, καθώς το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουλίου είχε ενταχθεί στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψής τους. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα αναλύσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιδημιολογική εικόνα άλλων χωρών και θα κριθεί ποιες θα προβιβαστούν από την Β’ στην Α’ κατηγορία και ποιες από την Α’ θα υποβιβαστούν στην Β’ – μέχρι στιγμής, υποψήφια για υποβιβασμό είναι η Ελβετία, όπου παρατηρείται κάποια έξαρση των κρουσμάτων.

Δεξιώσεις και φεστιβάλ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, επιτρέπουν το να επισπευστούν και οι τελευταίες άρσεις περιοριστικών μέτρων, που αφορούν στην διοργάνωση δεξιώσεων και φεστιβάλ. Μάλιστα, φαίνεται ότι και σε αυτό τον τομέα ασκούνται πιέσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως από τους επιχειρηματίες της βιομηχανίας γάμων. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, ο Υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η επαναδραστηριοποίηση σε αυτού του είδους της εκδηλώσεις θα πάρει παράταση για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τώρα η επιστημονική ομάδα πιστεύει ότι έχουμε την ευχέρεια να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, ώστε οι γάμοι και τα φεστιβάλ να μπορούν να πραγματοποιούνται από τον Αύγουστο.

Εισαγωγή κρουσμάτων από Τουρκία

Σε μόλις δύο μέρες, στα κατεχόμενα καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα, μετά από πολύ καιρό. Αυτή τη φορά, όμως, πρόκειται για εισαγόμενα περιστατικά από την Τουρκία με την οποία αποκαταστάθηκε η αεροπορική σύνδεση. Αυτό σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, γεννά ερωτήματα για την ασφάλεια και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται από την επιστημονική ομάδα, ωστόσο, δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα επί της παρούσης, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση της δικής μας πλευράς, λαμβάνονται μέτρα στα κατεχόμενα και τίθενται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία όσοι εντοπίζονται θετικοί. Όσον αφορά στα οδοφράγματα, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην λειτουργία τους, εφόσον όσοι περνούν πρέπει να έχουν μαζί τους τα αποτελέσματα αρνητικού τεστ, ενώ θα πραγματοποιούνται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Επίσης, από τα κατεχόμενα μόνο οι Τουρκοκύπριοι πολίτες μπορούν να διέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την ασφάλεια της διαδικασίας.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση