ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Σε εφαρμογή η Εθνική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Υγείας στα ΓΝ

Σημειώνεται ότι τα διαδραστικά εργαλεία που προσφέρονται θα επιτρέπουν στον γιατρό να λαμβάνει αποφάσεις έγκαιρα

ΚΥΠΕ

Σε δοκιμαστική εφαρμογή τέθηκε την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, η Εθνική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Υγείας για ενδονοσοκομειακή και εξ αποστάσεως παρακολούθησης περιστατικών COVID-19, ξεκινώντας από τα Γενικά Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που μεταδίδει το ΓΤΠ, η εφαρμογή της θα επεκταθεί μέχρι την ερχόμενη βδομάδα σε όλα τα νοσηλευτήρια.

Στην υλοποίηση της Πλατφόρμας προχώρησε το Υπουργείο Υγείας υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και τον συντονισμό του Προέδρου της Αρχής, Καθηγητή Χρίστου Ν. Σχίζα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Πλατφόρμα αποτελεί το κέντρο δεδομένων για ιατρική νοσηλεία και πληροφόρηση για την έκβαση της καταπολέμησης της νόσου από τους ιατρούς και νοσηλευτές. Η πλήρης αξιοποίησή της θα γίνει με την εν εξελίξει μεταφορά σχετικών δεδομένων από τη βάση του ΟΑΥ και δεδομένων που έχουν μέχρι τώρα συλλεγεί από την υπηρεσία 1420 για εμπλουτισμό και επικαιροποίηση της βάσης που υπάρχει στο σύστημα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

«Η διαλειτουργικότητα των δεδομένων υγείας σε μια εθνική πλατφόρμα θα επιτρέψει άμεσα την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, η οποία θα κριθεί από την αξιοποίηση που θα τύχει από τους ιατρούς με την έγκαιρη και επικαιροποιημένη πληροφόρηση που θα τους παρέχεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα», τονίζεται.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι τα διαδραστικά εργαλεία που προσφέρονται θα επιτρέπουν στον γιατρό να λαμβάνει αποφάσεις έγκαιρα και ανάλογα με την έκβαση την νοσηλείας κάθε νοσηλευόμενου.

Η δυνατότητα της Πλατφόρμας θα επεκταθεί και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση με τηλεσυμβουλευτική από ειδικούς. Η συμπτωματολογία που θα καταγράφει το σύστημα θα μπορεί να ιεραρχηθεί ειδικά για ευάλωτες ομάδες, έτσι ώστε να επιτραπεί μια στοχευμένη και «επιθετική» αντιμετώπιση για αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης του ήπια νοσούντος.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στην Εθνική Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Υγείας έχει ενσωματωθεί πρωτόκολλο, το οποίο έχει συζητηθεί εκτενώς και εγκριθεί από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή Ειδικών. Το πρωτόκολλο εγκρίθηκε από τον Υπουργό Υγείας και τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.

Την υλοποίηση της πλατφόρμας έχει αναλάβει το εργαστήριο ηλεκτρονικής υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου με συνεργάτες εθελοντές και λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και της Μονάδας Πληροφορικής του Υπουργείου Υγείας ως επέκταση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ στο πλαίσιο του έργου CEF-SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του έργου eHealth4U που χρηματοδοτείται από το ΙδΕΚ.

Επικεφαλής της ομάδας υλοποίησης είναι ο Καθηγητής Πληροφορικής Κωνσταντίνος Παττίχης με ομάδα εθελοντών από το εργαστήριο ηλεκτρονικής υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδιωτικούς οργανισμούς.

«Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί θερμά όλο το προσωπικό που εργάστηκε για την υλοποίηση του έργου, καθώς και Συνδέσμους και άλλους φορείς για την προσφορά του απαραίτητου εξοπλισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X