ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδρούν νοσηλευτές και μαίες σε απόψεις που προωθούνται από τον ΟΑΥ

Καταγγέλλουν ότι απαξιώνεται η επιστημονική και επαγγελματική τους ταυτότητα, σε σχετικούς κανονισμούς που προωθούνται στη Βουλή

ΚΥΠΕ

Σύνδεσμοι Νοσηλευτών και Μαιών σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και άλλους αρμόδιους φορείς και κόμματα, καταγγέλλουν ότι απαξιώνεται η επιστημονική και επαγγελματική τους ταυτότητα, σε σχετικούς κανονισμούς που προωθούνται στη Βουλή.

Την επιστολή υπογράφουν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών – ΠΑΣΥΝΜ, το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής – ΣΝΜ, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών – ΠΑΣΥΝΟ, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ και Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ

Όπως αναφέρεται, οι πιο πάνω φορείς της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής έχουν προσέλθει στη συζήτηση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για τους «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας) Κανονισμοί του 2020» και «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Νοσηλευτές και Μαίες) Κανονισμοί του 2020»

Στην επιστολή αναφέρεται ότι όπως έχουν διαπιστώσει από τις εισηγήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών (Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Γυναικολογική Εταιρεία) παρατηρείται απαξίωση στην επιστημονική και επαγγελματική ταυτότητα των νοσηλευτών και μαιών αφού τίθεται εν αμφιβόλω η ουσιαστική προσφορά της αυτόνομης φροντίδας. Επίσης, όπως αναφέρεται, καταστρατηγείται το δικαίωμα των γυναικών σε ελεύθερη πρόσβαση προς τη μαία.

«Τα επιχειρήματα που έχουν ειπωθεί για δήθεν κινδύνους από την παρακολούθηση της εγκύου και την απευθείας πρόσβαση στη μαία δεν ευσταθούν. Έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει την αυτονομία της μαίας όπως προνοείται από τη σχετική εθνική νομοθεσία η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή οδηγία», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η μαία είναι ο πλέον κατάλληλος επαγγελματίας υγείας για τη φροντίδα χαμηλού κινδύνου κύησης και είναι σε θέση να διεκπεραιώνει το φυσιολογικό τοκετό, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης του κινδύνου και την αναγνώριση πιθανών επιπλοκών, καθώς και την παρακολούθηση της λεχωίδας και του νεογνού μέχρι την 28η ημέρα.

Αναφέρεται ακόμα ότι δεν προστατεύονται επαρκώς τα άτομα με ψυχικές διαταραχές στην κοινότητα.

«Η απευθείας πρόσβαση από προσωπικό γιατρό προς νοσηλευτή ψυχικής υγείας είναι σημαντική γιατί τα άτομα δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη νόσο τους λόγω του κοινωνικού στιγματισμού και συχνά αποφεύγουν τη στήριξη από ψυχίατρο. Η στήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας θα είναι αποτρεπτική στο να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις όπως νοσοκομειακή νοσηλεία και υποτροπές της νόσου», προστίθεται. Αναφέρεται ακόμα ότι το κόστος από τις νοσοκομειακές νοσηλείες είναι αρκετά υψηλό και με την άμεση παραπομπή του ατόμου σε νοσηλευτή ψυχικής υγείας μειώνονται οι πιθανότητες περαιτέρω επιπλοκών και μείωση του συνολικού κόστους φροντίδας.

Καταγγέλλεται επίσης ότι παραγνωρίζεται η πεμπτουσία του αγαθού της υγείας, που είναι η ολιστική φροντίδα και η διεπιστημονική προσέγγιση, αφού επιχειρείται η υιοθέτηση ενός ιατροκεντρικού μοντέλου και αμφισβητείται η συνδρομή των άλλων επαγγελματιών υγείας ακόμα και μέσα από τις προωθούμενες πρόνοιες για μη πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή από τους νοσηλευτές, τις μαίες και τους άλλους επαγγελματίες υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ΠΑΣΥΝΜ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις προς τον ΟΑΥ και προστίθεται ότι η πρόθεση από μέρους του ΟΑΥ για αλλαγή της φιλοσοφίας πρόσβασης στη μαία, με παραπομπή μόνο από γυναικολόγο όπως και η πρόθεση για δικαίωμα παραπομπής ασθενών μόνο από ψυχίατρο προς τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας του βρίσκει αντίθετους.

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι η γενικότερη προσέγγιση στα θέματα της Μαιευτικής, της Ψυχικής και της Γενικής Νοσηλευτικής, τους δίνει το δικαίωμα να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους των νοσηλευτών και μαιών και δεν θα συμβάλλονται με τον ΟΑΥ για παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας ειδικότερα αν οι αποζημιώσεις είναι ασύμφορες.

Το αποτέλεσμα των πιο πάνω, προστίθεται, θα οδηγήσει στην ιδιωτική ανάγκη αποζημίωσης από τους πολίτες με επακόλουθο την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X