ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Υγείας

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν προσπάθεια σύναψης δύο Συμφώνων Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων, με πρωτοβουλία της Κυπριακής πλευράς.

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογο της κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν προσπάθεια σύναψης δύο Συμφώνων Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων, με πρωτοβουλία της Κυπριακής πλευράς.

Κύριος σκοπός των Συμφώνων Συνεργασίας, είναι η ρύθμιση του προγράμματος συνεργασίας του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου (ΣΜ) με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) της Ελλάδας, μέσω των μεταμοσχευτικών κέντρων που διαθέτει ο ΕΟΜ, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο Σύμφωνο Συνεργασίας αφορά στην ένταξη Κυπρίων ασθενών στο ελληνικό μητρώο υποψήφιων ληπτών προς μεταμοσχεύσεις που δεν πραγματοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και στην προσφορά πλεοναζόντων οργάνων προς τον ΕΟΜ. Το δεύτερο Σύμφωνο Συνεργασίας αφορά στις «Χιαστί» μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο της οριοθέτησης των τελευταίων λεπτομερειών, δηλαδή ένα βήμα πριν την υπογραφή και των δύο Συμφώνων.

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης τέθηκε και το θέμα  της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας υλοποιούνται παρεμβάσεις, μέσω της μετεξέλιξης του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Ο άξονας των μεταρρυθμίσεων αφορά στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, καθώς και στην εργασιακή ένταξη ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα για τη διασφάλιση του εργασιακού τους δικαιώματος.

Η Ελλάδα εκπόνησε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 -2030 το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά κοστολογημένες δομές, δράσεις και προγράμματα που ομαδοποιούνται σε Δέκα Άξονες Παρεμβάσεων. Ήδη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν αναπτυχθεί νέες δομές ψυχικής υγείας, ενώ δρομολογούνται επιπρόσθετες παρεμβάσεις. Στην περίπτωση της Κύπρου ο ΠΟΥ θα συνδράμει στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ψυχικής Υγείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2024.

Η σωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελλάδας και της Κύπρου, δύναται να αποτελέσουν μία ακόμα δράση εμπέδωσης της συνεργασίας, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης, το θέμα σύναψης διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της Ελλάδας (ΕΟΠΥΥ), για την εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών στον Κύπριο ασθενή, μέχρι την επίτευξη συμφέρουσας τιμής από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας της Κύπρου.

Αντηλλάγησσαν τέλος απόψεις για τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της δημόσιας υγείας,  όπως για παράδειγμα σε ζητήματα που αφορούν στον τρόπο άσκησης ειδικότητας από Έλληνες και Κύπριους ειδικευόμενους ιατρούς και οδοντιάτρους, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και των δύο κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση