ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:02
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Δρ. Δημητριάδης: Τα άτομα με HIV ανταπεξέρχονται πολύ καλά αν νοσήσουν με κορωνοϊό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Ένα οροθετικό άτομο έχει μέχρι στιγμής νοσήσει και νοσηλευτεί από τον ιό, ωστόσο, τα κατάφερε και έχει αποθεραπευτεί», είπε ο ο Υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος για το Aids

Οι άνθρωποι που είναι θετικοί στον ιό HIV, ανταπεξέρχονται πολύ καλά σε μια ενδεχόμενη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος για το Aids, του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ιωάννης Δημητριάδης, ο οποίος ανέφερε ότι ένα οροθετικό άτομο έχει μέχρι στιγμής νοσήσει και νοσηλευτεί από τον ιό, ωστόσο, τα κατάφερε και έχει αποθεραπευτεί.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ (Κέντρου Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS), Στέλλα Μιχαηλίδου, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ την ανησυχία της, γιατί ενώ τα νέα θετικά περιστατικά HIV στην Κύπρο καταγράφουν αυξητική τάση, εντούτοις οι εξετάσεις για ανίχνευση του ιού και εντοπισμό νέων περιστατικών έχουν τεθεί σε αναμονή, λόγω των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η κυβέρνηση, για αναχαίτηση του νέου κορωνοϊού.

Μακριά από το νοσοκομείο οι οροθετικοί, κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημητριάδη κατά τη διάρκεια της περιόδου, που είναι σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού, οι ασθενείς με HIV/AIDS κρατήθηκαν μακριά από νοσοκομείο, ώστε να προστατευτούν από το νέο κορωνοϊό, ενώ γίνονται προσπάθειες να λυθούν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν με εναλλακτικούς τρόπους, με την κ. Μιχαηλίδου να αναφέρει ότι το ΚΥΦΑ αυτή την περίοδο διανέμει τις φαρμακευτικές αγωγές των οροθετικών, μέσω εθελοντών, κατ’ οίκων.

Ερωτηθείς αν τα οροθετικά άτομα είναι σε δυσμενέστερη θέση από τους υπόλοιπους σε περίπτωση που νοσήσουν από το νέο κορωνοϊό, ο Δρ. Δημητριάδης είπε ότι και για τα οροθετικά άτομα ισχύει ό,τι ισχύει και για τα άτομα με συννοσηρότητα.

Εξήγησε ότι το HIV με την πάροδο του χρόνου προκαλεί συννοσηρότητες, με τα άτομα αυτά να παρουσιάζουν διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, άρα εξαρτάται και σε ποια φάση βρίσκεται το οροθετικό άτομο, όταν προσβληθεί από το κορωνοϊό.

Όπως πρόσθεσε «δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά από τους ανοσοεπαρκείς, δηλαδή από αυτούς που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό», σημειώνοντας ότι άτομα που έχουν μολυνθεί από HIV ανταπεξέρχονται πολύ καλά σε μια ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Είπε ακόμα ότι τα οροθετικά άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για να προσθέσει ότι πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες, που προτείνουν επί καθημερινής βάσεως οι αρμόδιες αρχές του κράτους, δηλαδή αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας όταν βγαίνουν για ψώνια, πλύσιμο χεριών, περιορισμό στο σπίτι και συνέχιση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο δεν έχουν εντοπιστεί νέα περιστατικά, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς κρατήθηκαν μακριά από το νοσοκομείο και έγιναν προσπάθειες να λυθούν τυχόν προβλήματα με εναλλακτικούς τρόπους.

Ωστόσο, ανέφερε ότι μόλις βελτιωθεί η κατάσταση θα αρχίσουν να λειτουργούν οι κλινικές όπως πριν.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι στους χρόνιους ασθενείς έγινε αραίωση των επισκέψεων, ενώ δίδεται έμφαση σε τυχόν καινούργια περιστατικά.

Παγοποίηση εξετάσεων στα Check Point

Η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ ανέφερε ότι οι εξετάσεις για τον ιό HIV που γίνονται στα μόνιμα κέντρα Check Point έχουν παγοποιηθεί λόγων της κατάστασης, ενώ σημείωσε ότι τέθηκαν σε αναμονή και η εκστρατεία διαφώτισης που θα γινόταν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια σε συνεργασία με φορείς από τη νεολαία λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της, γιατί το μέλλον των μόνιμων κέντρων Check Point είναι πλέον αβέβαιο. Εξήγησε ότι τα Check Point λειτουργούν μέσω χορηγιών, για να σημειώσει ότι με την παρούσα κατάσταση δεν γνωρίζει αν φέτος θα δοθούν τέτοιες χορηγίες.

Εβδομήντα νέα οροθετικά περιστατικά στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής Εθνικά Επιδημιολογικά Δεδομένα από τον Ιανουάριο μέχρι το Οκτώβριο του 2019 διαγνώστηκαν 70 νέα οροθετικά περιστατικά στην Κύπρο, πέντε περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο 2018.

Όπως αναφέρουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι 63 από τους 70 είναι κάτοικοί Κύπρου, οι 6 κάτοικοι εξωτερικού και ένας κάτοικος κατεχομένων, ενώ από τα 70 νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν οι 24 είναι Κύπριοι και οι 46 αλλοδαποί.

Εξέταση 823 ανδρών στα Check Point από Δεκέμβριο του 2018 μέχρι Νοέμβριο του 2019

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κατέχει ο ΚΥΦΑ σε σχέση με τις εξετάσεις που έγιναν στα check Point, από το Δεκέμβριο του 2018 μέχρι το Νοέμβριο του 2019 εξετάστηκαν 823 άνδρες, εκ των οποίων οι 429 ήταν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (MSM) και από τους οποίους οι 5 είναι θετικοί στον HIV.

Οι 2 από τους 5 που βρέθηκαν θετικοί ήταν MSM και οι τρεις ετερόφυλοι.

Επίσης, εξετάστηκαν 285 γυναίκες, εκ των οποίων βρέθηκα μία θετική στον ιό, 2 με Ηπατίτιδα C και μία με ηπατίτιδα Β.

Από τους άνδρες που εξετάστηκαν από το Δεκέμβριο του 2018 μέχρι το Νοέμβριο του 2019, σύνολο 67 εντοπίστηκαν με ηπατίτιδα Β και 21 με ηπατίτιδα C, ενώ ένα στους τρεις άνδρες που εξετάστηκαν είχαν σύφιλη.

Ψηλά τα ποσοστά σύφιλης

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα ποσοστά σύφιλης συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο είναι ψηλά, για να σημειώσει ότι πέρσι από το Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο καταγράφηκαν 4 περιστατικά HIV, ένα περιστατικό ηπατίτιδας Β΄ και 10 περιστατικά σύφιλης.

Φέτος, πρόσθεσε, από τον Ιανουάριο μέχρι τις 13 Μαρτίου, που έκλεισαν τα Check Point, καταγράφηκαν 2 περιστατικά HIV, κανένα περιστατικό ηπατίτιδας, και 15 περιστατικά σύφιλης, πέντε περισσότερα από πέρσι τέτοια περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ