ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Υγεία

Δρ Πέτρος Καραγιάννης στην «Κ»: Τοπικά lockdown εάν είναι απαραίτητο

Newsroom K

Θεωρεί ότι θα μπορούσαμε να προλάβουμε και να απομονώσουμε έγκαιρα δεύτερο κύμα προτού εκδηλωθεί

Τη λύση των τοπικών lockdown σε περίπτωση που η κατάσταση στην Κύπρο εκτροχιαστεί με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προκρίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης. Στη συνέντευξή του στην «Κ» μιλάει για το ενδεχόμενο δεύτερου πανδημικού κύματος και εξηγεί γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στην Κύπρο. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την Κύπρο είναι οι τουρίστες που δέχεται, ενώ επιδημιολογικά, υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται η Μ. Βρετανία.

–Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποίησε πως διαφαίνονται πολλές ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού και αλλαγές σε διάφορες χώρες που είχαν επιτυχώς αναστείλει την πρώτη μετάδοση. Πόσο σας ανησυχεί αυτό και για την περίπτωση της Κύπρου;

–Στο παρόν στάδιο, για την περίπτωση της Κύπρου δεν το θεωρώ ανησυχητικό εφόσον η Κύπρος έχει ελέγξει την εγχώρια μετάδοση του ιού και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων βοήθησε και έδειξε ότι δεν υπήρξε μετάδοση που να παρεμποδίσει τα επόμενα στάδια των χαλαρώσεων. Επομένως, μέχρι στιγμής αυτή η σταθεροποίηση των δύο εβδομάδων μετά από κάθε χαλάρωση απεδείχθη ότι δεν μας προξένησε ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιες χώρες του εξωτερικού προχώρησαν στη χαλάρωση των μέτρων πριν σταθεροποιήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα. Αντί να εφαρμόσουν σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προχώρησαν πιο θαρραλέα σε άρση μέτρων τα οποία μάλιστα ίσως να ήταν επικίνδυνα για ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ν’ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των πολλαπλών κρουσμάτων ημερησίως και ν’ αναγκάζονται να προβαίνουν σε τοπικά lockdown ή lockdown σε μεγάλο αριθμό μεγαλουπόλεων όπως π.χ. της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην Άντρη Θρασυβούλου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ