ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:22
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για παροχή ΓεΣΥ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πληρώνουν, αλλά δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες του οι αλλοδαποί ασκούμενοι δικηγόροι που κάνουν πρακτική στην Κύπρο

Πληρώνουν, αλλά δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) οι αλλοδαποί ασκούμενοι δικηγόροι που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στην Κύπρο.

Όπως είναι εις θέση να γνωρίζει η «Κ», ενώ από αρχές Μαρτίου αποκόπτεται από το μηνιαίο επίδομα κατάρτισης ασκούμενων δικηγόρων που λαμβάνουν οι αλλοδαποί δικηγόροι από την πρακτική τους άσκηση στην Κύπρο, δεν μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου 2019 αποκόπτεται το 1.7% του επιδόματος κατάρτισης που λαμβάνουν μηνιαίως, ενώ από 1η Μαρτίου του 2020 θα αποκόπτεται 2.65% από το επίδομα.

Το πρόβλημα όμως με τους αλλοδαπούς ασκούμενους δικηγόρους που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στην Κύπρο, που εδράζεται; Βάσει σχεδιασμού, οι μόνοι δικαιούχοι εγγραφής στο ΓεΣΥ πέραν των κατόχων κυπριακής υπηκοότητας είναι οι κάτοχοι του εγγράφου (FormMEU3) του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οι παντρεμένοι και οι εργαζόμενοι. Άρα, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την εγγραφή στο ΓεΣΥ, αποκλείονται από την δυνατότητα εγγραφής σε αυτό. Το παράδοξο όμως είναι πως η αποκοπή του επιδόματός τους γίνεται κανονικά εδώ και 9 - 10 μήνες.
Συν τοις άλλοις, το επίδομα που λαμβάνουν δεν χορηγείται στη βάση της παροχής μισθωτών υπηρεσιών, αφού δεν παρέχουν μισθωτές υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, για λόγους αποκοπής, εμπίπτουν στην κατηγορία των μισθωτών.

Υπενθυμίζεται ότι είχε παρουσιαστεί γενικότερα πρόβλημα όταν μπήκε σε λειτουργία το ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2019 για όλους τους αλλοδαπούς που εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε συνδεθεί αυτόματα ο αριθμός Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού (ARC) στο σύστημα μηχανογράφησης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άρα και δεν υπήρχε η δυνατότητα να εγγραφούν στο σύστημα του ΓεΣΥ. Ωστόσο, όσοι αποτάθηκαν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή απευθείας στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έλυσαν το πρόβλημα.

Προχωρούν με επιστολή

Με επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσουν οι αλλοδαποί ασκούμενοι δικηγόροι που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στην Κύπρο ώστε είτε να εγγραφούν στο σύστημα του ΓεΣΥ και να λυθεί το πρόβλημά τους, είτε να σταματήσει η μηνιαία αποκοπή του επιδόματός τους και να τους επιστραφούν αναδρομικά οι ήδη αποκομμένες εισφορές τους.

Η επιστολή θα κοινοποιηθεί προς τον υπουργό υγείας, τον γενικό εισαγγελέα, τον παγκύπριο δικηγορικό σύλλογο και την επίτροπο διοικήσεως και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται πως, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει ενημερώσει ήδη πως δεν δικαιούνται οι αλλοδαποί ασκούμενοι δικηγόροι που κάνουν την άσκησή τους στην Κύπρο να λάβουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, καθώς δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των εργαζομένων.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ