ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολη η αποδοχή της πρότασης του ΠΙΣ για ΓεΣΥ

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις του Υπουργείου Υγείας για τις συμπληρωμές και τα άλλα σημεία του πακέτου που προτείνουν οι ιδιώτες γιατροί

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από το ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο και τα μηνύματα για την πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) δεν είναι ενθαρρυντικά. Διαρροές από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και έμμεσες αναφορές κρατικών αξιωματούχων, δείχνουν πως τα όσα περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις των ιδιωτών γιατρών δεν βρίσκουν απήχηση σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σε μια πρώτη αντίδραση, μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων του ΠΙΣ από την «Κ», τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο ΟΑΥ θεωρούν πως οι προτάσεις, σε βασικά σημεία, κινούνται εκτός φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, κάτι που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας να γίνουν αποδεκτές. Ωστόσο, το όλο σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνάντηση της ηγεσίας του ΠΙΣ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αύριο Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα σημεία - αγκάθια της πρότασης εντοπίζονται στο κομμάτι των συμπληρωμών, τόσο σε επίπεδο προσωπικών ιατρών όσων και ενδονοσοκομειακής περίθαλψης τα οποία, όπως υποστηρίζεται, αλλοιώνουν μια από τις βασικές φιλοσοφίες του ΓεΣΥ. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα βάζουν στο τραπέζι οι ιδιώτες γιατροί που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, έκαναν λόγο πως «οι προτάσεις του ΠΙΣ αγγίζουν την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, δημιουργώντας δυο κατηγορίες ασθενών ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός».

Η συνάντηση στο Προεδρικό

Την Πέμπτη, στη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, η ηγεσία του ΠΙΣ θα παραδώσει τις προτάσεις που ετοίμασε η Deloitte. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει χρόνο για να τους απαντήσει, λέγοντας παράλληλα αυτό το οποίο υποστηρίζεται από τους τεχνοκράτες, πως εντοπίζονται δυσκολίες αποδοχής επειδή κάποιες από αυτές αλλάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Τις προηγούμενες μέρες κύκλοι του Προεδρικού υποστήριζαν πως οι προτάσεις του ΠΙΣ θα μελετηθούν με την προϋπόθεση να μην επιβαρύνουν το ετήσιο προϋπολογισμό και να μην απαιτείται νομοθετική τροποποίηση. Εάν και εφόσον οι απόψεις που εκφράζονται έχουν βάση, η αποδοχή της πρότασης για το κομμάτι των πληρωμών θα απαιτούσε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με μεγάλο βαθμό δυσκολίας να περάσει από τη Βουλή, όπως πιστεύεται.

Η προσπάθεια

Στη συνάντηση με τον ΠΙΣ, οι πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει στους ιδιώτες γιατρούς τη θέληση της κυβέρνησης να μελετήσει εναλλακτικές εισηγήσεις που θα σμικρύνουν το υφιστάμενο χάσμα μιας μεγάλης μερίδας ιδιωτιών γιατρών με τον ΟΑΥ. Στο πνεύμα αυτό πληροφορίες που υπάρχουν, δείχνουν πως κυβέρνηση και ΟΑΥ είναι διατεθειμένοι να δουν ζητήματα που βάζει στο τραπέζι η πρόταση του ΠΙΣ, όπως τις συμπληρωμένες στα αναλώσιμα είδη αλλά και σε υπηρεσίες με μετρημένα κριτήρια. Στο θέμα των αναλώσιμων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί ο ασθενής, εάν το επιθυμεί να καταβάλει την διαφορά, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες πέραν της οροφής που καθορίζει ο ΟΑΥ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνεται είναι: Σε ένα καρδιακό περιστατικό ο ασθενής να έχει την δυνατότητα επιλογής αναλώσιμου, η αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό που καλύπτει το ΓεΣΥ. Η διαφορά που προκύπτει θα καταβάλλεται από τον ασθενή ή από την επικουρική του ασφάλιση. Η ίδια φιλοσοφία υπάρχει και για υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας. Π.χ. εάν μια έγκυος επιθυμεί μονόκλινο δωμάτιο, το ΓεΣΥ να καταβάλει το κόστος για δίκλινο που καλύπτει και η διαφορά να καταβάλλεται από την έγκυο ή την επικουρική της ασφάλεια.

Ο ΟΑΥ

Πριν από τη συνάντηση με τον ΠΙΣ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΟΑΥ, σήμερα Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας. Η κατάχρηση του συστήματος φαίνεται να είναι από τα κυριότερα, με τον ΟΑΥ να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα. Ο προσανατολισμός που υπάρχει είναι το ίδιο το λογισμικό σύστημα να λειτουργεί αποτρεπτικά όπου παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης.

Το λογισμικό θα είναι σε θέση να ελέγχει κυρίως τους προσωπικού γιατρούς από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το άλλο πρόβλημα που αφορά προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι έχουν εγγράψει μεγάλο αριθμό ασθενών, για την ώρα η επίλυσή του αφήνεται στους ίδιους τους ασθενείς και τη δυνατότητα που έχουν να επιλέξουν άλλο προσωπικό ιατρό. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύεται πως θα εξισορροπηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στην Ελλάδα

Ένα σημαντικό κομμάτι των προσπαθειών που καταβάλλονται για ομαλοποίηση του τομέα υγείας, σε περιβάλλον ΓεΣΥ είναι και η κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια. Κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόωρες αφυπηρετήσεις ή παραιτήσεις αριθμού ιατρών. Ο ΟΚΥπΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, έχει στραφεί στην Ελλάδα. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, ομάδα του ΟΚΥπΥ θα μεταβεί στην Αθήνα προς αναζήτηση πενήντα περίπου γιατρών για εργοδότηση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΥπΥ από αρχές του 2019 πενήντα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι από την Ελλάδα έχουν υπογράψει συμβόλαια εργοδότησης στο ΓεΣΥ. Από αυτούς οι τριάντα έχουν αναλάβει υπηρεσία ενώ οι υπόλοιποι είκοσι αναμένεται να ενταχθούν στο ΓεΣΥ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΓεΣΥ  |  ΟΚΥπΥ  |  ΟΑΥ  |  ΠΙΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση