ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Εκτός ΓεΣΥ οι μεγάλες κλινικές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αρεταίειο, Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο, Ευαγγελισμός, Πολυκλινική Υγεία, Ιπποκράτειο, Απολλώνειο, Ευαγγελίστρια, είπαν όχι.

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αρνητικές τοποθετήσεις επαγγελματικών ιατρικών οργανώσεων για συμμετοχή στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Τελευταίο όχι, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για συμμετοχή των μελών του στο ΓεΣΥ είπε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των μεγάλων κλινικών. Μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες άλλες, εντείνοντας έτσι το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αλλά και τα ερωτήματα που ευλόγως προκαλούνται, για ορθολογιστική και εύρυθμη εφαρμογή και λειτουργία του δημόσιου σχεδίου υγείας, από 1η Ιουνίου 2019.

Ο ΠΑΣΙΝ με 37 κλινικές μέλη ανακοίνωσε και επίσημα πως θα εισηγηθεί στα μέλη του τη μη συμμετοχή τους, στο ΓεΣΥ. Και δεν είναι μόνο η αρνητική τοποθέτηση του Συνδέσμου των κλινικών που βαθαίνει το χάσμα που υπάρχει στο χώρο της υγείας, δυο μήνες πριν την επίσημη πρώτη του ΓεΣΥ. Ο ΠΑΣΙΝ ανακοίνωσε πως διακόπτει «τις διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε σχέση με τον καθορισμό των παραμέτρων και όρων συμμετοχής των Μελών του στο ΓεΣΥ». Ο Σύνδεσμος των κλινικών επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΑΥ υποστηρίζοντας πως « από τον Οκτώβρη του 2018 όταν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μέχρι και σήμερα, και παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει, εξακολουθούμε να αναμένουμε τα δεδομένα που έχουμε ζητήσει και τα οποία απαιτούνται για τον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας για τις συνθήκες ένταξης των μελών μας στο ΓεΣΥ». Τουναντίον υποστηρίζεται, από τον ΠΑΣΙΝ, και στην βάση των ελάχιστων στοιχείων που τους έχουν δοθεί, δημιουργούνται, όπως υποστηρίζεται, σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου η δε λειτουργία των μελών του καθίσταται μη βιώσιμη. Ως εκ τούτου όπως αναφέρεται ο Σύνδεσμος «δεν μπορεί να εισηγηθεί στα μέλη του να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ».

Επίθεση σε ΟΑΥ
Στο χώρο των κλινικών τώρα, η απόφαση του Συνδέσμου κρίνεται αναμενόμενη. Η «Κ» επικοινώνησε με εκπρόσωπο γνωστής κλινικής ο οποίος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία προβληματική. Αναφερόμενος στα δεδομένα που ζητήθηκαν από τον ΟΑΥ, τα χαρακτήρισε επίσης προβληματικά.

Υποστηρίζοντας τη θέση που διατύπωσε έφερε ως παράδειγμα τη κοστολόγηση που γίνεται για χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και διαγνωστικές υπηρεσίες. Όπως μας είπε το προβλεπόμενο ποσό δεν καλύπτει ούτε τα αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Η άποψη του ιδίου είναι πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τα δεδομένα αυτά, θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα τυγχάνουν οικονομικής στήριξης από τα κρατικά ταμεία κάτι που δεν προβλέπεται για τις κλινικές, με αποτέλεσμα την πρόκληση λειτουργικών προβλημάτων.

ΓεΣΥ χωρίς τις κλινικές

Στην απόφαση του Συνδέσμου να τηρήσει αρνητική στάση και να διακόψει κάθε επαφή με τον ΟΑΥ, συμφωνεί η πλειοψηφία των κλινικών με μοναδική εξαίρεση το Mediterranean Hospital Of Cyprus. Ως εκ τούτου εκτός ΓεΣΥ μένουν μεγάλα νοσηλευτήρια όπως το Αρεταίειο, ο Ευαγγελισμός, η Πολυκλινική Υγεία, το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο, το Ιπποκράτειο, το Απολλώνειο, η Ευαγγελίστρια.

Τα υπόλοιπα ΟΧΙ

Το όχι των κλινικών έρχεται να προστεθεί και στις υπόλοιπες αρνητικές τοποθετήσεις ιατρικών ειδικοτήτων έναντι του ΓεΣΥ. Μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί συμμετοχή:

-Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
-Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου
-Ακτινολόγοι
-Εντατικολόγοι
-Ρευματολόγοι
-Γαστρεντερολόγοι
-Ουρολόγοι
-Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής
-Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Κύπρου
-Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου
-Παιδίατροι
-Ιδιώτες γιατροί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ