ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβολιασμοί: Μάχη κατά των fake news

Άοκνη η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Σχολίατρους για μαθητές και γονείς

Χαμηλό είναι το ποσοστό των Κυπρίων οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους προς τον εμβολιασμό, βάσει των στοιχείων, με τις υπηρεσίες Υγείας να είναι αισιόδοξες και να κάνουν λόγο για μεγάλη επιτυχία της Κύπρου. Η Δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, Νεογνολόγος – Παιδίατρος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό, μιλώντας στην «Κ», έδωσε καθαρή εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ανά το παγκόσμιο, υπάρχει μια αμφισβήτηση και ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, είπε η Δρ. Παπαμιχαήλ, ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο επηρεάζει την Κύπρο δεν είναι μεγάλος, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι και το 2015. Στο συμπέρασμα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες καταλήγουν, μελετώντας τα αποτελέσματα που συλλέγονται μέσω ερωτηματολογίων και του ελέγχου της εμβολιαστικής κάλυψης από την Σχολιατρική Υπηρεσία.

Οι έλεγχοι αυτοί, καθώς και τα ερωτηματολόγια τα οποία δίνονται για συμπλήρωση από τους γονείς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 2,1% εντάσσεται στην κατηγορία των γονέων οι οποίοι τείνουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Όπως εξήγησε η Δρ Παπαμιχαήλ, οι γονείς αυτοί φαίνεται ότι εμπιστεύονται περισσότερο μεθόδους ομοιοπαθητικής.

Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία καταγεγραμμένα, διευκρίνισε η γιατρός, ότι πλέον παρατηρείται μια τάση ότι το ποσοστό των γονέων που τείνουν να μην εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, αυξάνεται. Γι’ αυτό, κάθε Μάιο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας εμβολιασμού, πραγματοποιούνται εκστρατείες διαφώτισης για τα οφέλη του, ενώ έχει συσταθεί μια ομάδα από το Υπουργείο Υγείας, η οποία δεν αφορά μόνο λειτουργούς του Υπουργείου, αλλά και μέλη του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου και Παιδίατρους μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, οι οποίοι ενημερώνουν το κοινό για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Παράλληλα, οι Σχολίατροι και οι επισκέπτες υγείας στα σχολεία, ελέγχουν τα βιβλιάρια των παιδιών και ενημερώνουν παιδιά και γονείς για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Έλεγχος γίνεται τους μήνες Σεπτέμβριο και Απρίλιο, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί, παρατηρείται μια αύξηση των εμβολιασμών. Μιλώντας με αριθμούς, η Δρ Παπαμιχαήλ είπε, επί παραδείγματι, ότι αν στην αρχή του σχολικού έτους ο ποσοστό εμβολιασμού ανερχόταν στο 85%, μετά από την σωστή ενημέρωση, εκτοξεύθηκε στο 96%, αντίδραση η οποία κρίνεται καλή.

Η τάση εμβολιασμού εξετάζεται ανά τριετία, διευκρίνισε η γιατρός, με τα νέα δεδομένα για την περίοδο 2015-2018 να αξιολογηθούν προσεχώς, με την στατιστική ανάλυση άλλων 630 ερωτηματολογίων. Πρόκειται να εξεταστούν, εκτός από την εμβολιαστική κάλυψη, η τάση άρνησης την οποία ενδεχομένως να έχουν οι γονείς απέναντι στον εμβολιασμό, αν πράγματι έχει αυξηθεί. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε συνεχή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένοι πυλώνες δράσης προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων.

Fake news και Αυτισμός

Ερωτηθείσα η γιατρός για συγκεκριμένα εμβόλια εναντίον των οποίων υπάρχει καχυποψία, απάντησε ότι πρόκειται για το MMR, που αφορά στις ασθένειες ερυθρά, ιλαρά και παρωτίτιδα. Εξήγησε πως η επιφυλακτική στάση εναντίον του συγκεκριμένου εμβολίου προέκυψε όταν άτομο από την επιστημονική κοινότητα εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως αυτό να συνδέεται με τον Αυτισμό.

Η θέση αυτή έχει καταρριφθεί επιστημονικά, τόνισε η Δρ Παπαμιχαήλ, παρά ταύτα δημιουργήθηκε μια τάση διεθνώς κατά του συγκεκριμένου εμβολίου, την οποία ακολούθησαν, δυστυχώς, μερίδες ανθρώπων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επηρεάζοντας και άλλους ανθρώπους διεθνώς. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα αυτών των κινημάτων, ήταν η παρουσίαση βαριάς νοσηρότητας, η οποία οδήγησε στην στροφή, ξανά, προς τον εμβολιασμό, κάτι που αποτελεί και προτροπή των αρμοδίων αρχών στην Κύπρο.

Η μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

Τα στοιχεία για την Κύπρο δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό άρνησης απέναντι στον εμβολιασμό, αντίθετα υπάρχει συμμόρφωση. Οι μελέτες οι οποίες έχουν γίνει ανά τριετία, από το 1991, μέχρι το 2015, ανέφερε η γιατρός, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη σε ασθένειες όπως η παρωτίτιδα, η πολυομυελίτιδα και η ηπατίτιδα. Μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας, χαρακτήρισε και το γεγονός ότι τα άτομα από 25 ετών και άνω είναι άνοσα για την ηπατίτιδα, ενώ για την μηνιγγίτιδα υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη που φτάνει σε ποσοστό πάνω από 84%.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία, τα οποία θα αφορούν την τριετία μέχρι και το 2018, θα είναι έτοιμα περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, εξήγησε η Δρ Παπαμιχαήλ.

Οι πεποιθήσεις και οι μετανάστες

Σύμφωνα με στοιχεία, οι κύριοι λόγοι άρνησης των γονέων για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είναι η αμφισβήτηση της ασφάλειας των εμβολίων, η στροφή στην ομοιοπαθητική και η θρησκεία.

Κληθείσα να σχολιάσει τα παιδιά τα προερχόμενα από χώρες του εξωτερικού, όπου ενδεχομένως ο εμβολιασμός να μην αποτελεί προτεραιότητα ή το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει μεγαλύτερη επιρροή, η κα Παπαμιχαήλ υπογράμμισε ότι επιδεικνύεται αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τους μετανάστες και τους αιτητές ασύλου, οι οποίοι καταφθάνουν στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, είπε ότι ελέγχονται τα παιδιά που έρχονται στην Κύπρο και μέσω της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων Εμβολιασμών και Μητρότητας γίνεται προσπάθεια να λαμβάνουν τα απαραίτητα εμβόλια, ώστε να είναι εντεταγμένα στο σύστημα αυτό και να μην τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας.

Αντιγριπικά εμβόλια: υπερκάλυψη των αναγκών

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά και με στοιχεία τα οποία δόθηκαν την Πέμπτη από το Υπουργείο Υγείας, στην Κύπρο μέχρι σήμερα έφτασαν δέκα χιλιάδες εμβόλια, τα οποία ήδη διατέθηκαν σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ανέφερε η Δρ Παπαμιχαήλ.
Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αναμένεται η άφιξη άλλων δέκα χιλιάδων εμβολίων κατά της γρίπης, ενώ αναμένεται ότι θα είναι στην διάθεση του κοινού, το αργότερο μέχρι τις 5-6 Νοεμβρίου. Με την ευκαιρία αυτή, η γιατρός κάλεσε τα άτομα που ενδιαφέρονται να λάβουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, να καλέσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και να διευθετήσουν ραντεβού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Παράλληλα, αναμένεται ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα παραληφθούν άλλες 58 χιλιάδες εμβόλια, με την διαχείριση των εμβολίων της γρίπης να κρίνεται ότι γίνεται με σωστό τρόπο.

Οι αριθμοί αυτοί καλύπτουν κατά 40% περισσότερο τις ανάγκες, σε σύγκριση με πέρσι, ανέφερε η γιατρός, λόγω της έξαρσης των περιστατικών γρίπης, που παρατηρήθηκαν κατά την περσινή περίοδο. Όσον αφορά την φετινή χρονιά, η γιατρός εξήγησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί κατά πόσον θα παρατηρηθεί η ίδια έξαρση κρουσμάτων, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν να είναι «οπλισμένες».

Επικαιροποιημένο σχήμα εμβολιασμών

Όπως είπε η Δρ Έλενα Παπαμιχαήλ, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σε σχέση με τα εμβόλια τα οποία πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι, αρμόδια επιτροπή έχει προβεί στην επικαιροποίηση του σχήματος εμβολιασμών για το 2019.

Εκτός από το παραπάνω σχήμα, έχει καταγραφεί και η ανάγκη της συνέχισης του εμβολιασμού και στους ενήλικες, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος και ο κοκκίτης, επεσήμανε η Δρ Παπαμιχαήλ. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε άτομα άνω των 60 ετών, συστήνεται το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΓεΣΥ  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση