ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Συζητήθηκε η λήψη οριζόντιων μέτρων

Του Γιάννου Λύτρα

Με ενθαρρυντικά δεδομένα συσκέπτονται επιστήμονες και Υπουργείο Υγείας, αλλά προβληματίζει η εγχώρια μετάδοση

Καλό είναι το κλίμα που δημιουργείται, μετά την ανησυχία που προκάλεσε η νέα έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως η ευλαβική τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους, απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ δεν αποκλείεται εντός της τρέχουσας εβδομάδας να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να απομακρύνονται πολύ από τα όρια που τέθηκαν για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Αυγούστου μεταξύ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα των επερχόμενων εξορμήσεων των πολιτών, αλλά και των οικογενειακών τραπεζιών, καθώς και της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Πτωτική τάση

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται για διαδοχικές μέρες, την Κυριακή 9 Αυγούστου ήταν μονοψήφιος, ενώ την Δευτέρα ξανά διψήφιος, εννέα και δέκα αντίστοιχα. Μετά το άλμα που καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες, με τον μέγιστο αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται στα 25 σε μόλις 24 ώρες, η πτωτική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ενθαρρυντική. Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τα οποία επικοινώνησε η «Κ» εκφράζουν την ικανοποίησή τους και την ελπίδα ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν την σημασία της τήρησης των μέτρων.

Με την σειρά του, ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων οδεύει προς το τέλος της, εξηγώντας πως τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προ δεκαημέρου φαίνεται να λειτούργησαν. Σε σχέση με την έξαρση κρουσμάτων στη Λεμεσό, ο κ. Κωστρίκης αναφέρει ότι η μικρή καμπύλη που δημιουργήθηκε με την έξαρση στη Λεμεσό είναι περίπου το 1/10 της αρχικής καμπύλης και φαίνεται να οδεύει προς το τέλος. Εξάλλου, σημειώνει ότι τα νέα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την εξασφάλιση εμβολίου, για να προσθέσει πως πρέπει με τη λήξη των ειδικών μέτρων στη Λεμεσό να διαμορφωθούν αναλόγως και να αφορούν ολόκληρη την Κύπρο.

Πιθανόν οριζόντια μέτρα

Το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου αναμένεται ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα έχει τηλεδιάσκεψη παρόντος του Υπουργού Υγείας, στο πλαίσιο των τακτικών συσκέψεων που αποφασίστηκε πρόσφατα ότι θα πραγματοποιούνται. Μιλώντας στην «Κ» η Δρ Ζωή Πανά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά την σύσκεψη να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις ως προς την εφαρμογή των μέτρων και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Κύπρο. Όπως εξήγησε η Δρ Πανά, η οριζόντια επιβολή μέτρων όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στην Λεμεσό συζητήθηκε και δεν πρέπει να αποκλείεται, καθώς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι η στόχευση δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην Λεμεσό, αφού υπάρχει εγχώρια μετάδοση του ιού σε όλες τις επαρχίες, πλέον. Παρ’ όλ’ αυτά, η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην κοινότητα έχει αρχίσει να βελτιώνεται, μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Ο Δεκαπενταύγουστος

Ενόψει των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν έντονες ανησυχίες, αν και εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, τόσο στις εκκλησίες, όσο και στις οικογενειακές συνάξεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης, προκειμένου να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα ή συστάσεις προς τους πολίτες από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα φαίνεται ότι διεκόπη απότομα την Δευτέρα 10 Αυγούστου, καθώς μετά την εκτόξευση στα 203 περιστατικά COVID-19 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, πλέον παρατηρήθηκε μείωση μια μέρα μετά, όταν ανακοινώθηκαν 126 νέα κρούσματα. Κατά την τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ενδέχεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου η Κυβέρνηση έχει λάβει επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση -από τις 11 μέχρι τις 23/8- της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ