ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έντονοι προβληματισμοί για τις συμπληρωμές του ΓεΣΥ στην επ. Υγείας

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας για το Γενικό Σύστημα Υγείας

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Η ημερήσια διάταξη αφορούσε την διαδικασία εισπράξεων, καταβολής και παρακράτησης εισφορών, αλλά και τις συμπληρωμές για το ΓεΣΥ. Στη συνεδρία τέθηκαν πολλοί προβληματισμοί όπως το κατά πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές που θα καταβάλουν οι πολίτες σε περίπτωση που ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός του ΓεΣΥ τελικώς δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συστήματος, ή και τι θα υφίσταται αν κάποιος ασθενής πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για κάποια επέμβαση. Θέλοντας να δώσει ένα γενικό σχόλιο σχετικά με τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε πως «πιθανώς αρκετά πράγματα να μην τα προβλέψαμε και θα πρέπει να τα δούμε μέσω του διαλόγου. Είμαι βεβαίως ότι με την έναρξη του λειτουργίας του ΓεΣΥ θα προκύψουν διάφορα πράγματα και εμείς θα είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε. Θεωρώ ότι το γενικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί, εμείς στον οργανισμός έχουμε κάνει τους υπολογισμούς και εξακολουθούμε να είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί», ενώ συμπλήρωσε, πως αν υπάρχουν λόγω αβλεψίας κάποιοι ορισμοί οι οποίοι προσβάλλουν τον οποιοδήποτε συμπολίτη μας, εκ μέρους του οργανισμού, πραγματικά απολογούμαι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση». Από την άλλη ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι όσοι βρισκόμαστε εδώ είμαστε ταγμένοι για τη υλοποίηση του ΓεΣΥ».

Κληθείς να σχολιάσει τους προβληματισμούς της ΟΕΒ κατά πόσο θα αντέχουν συνεχώς νέες συμπληρωμές και το κατά πόσο θα επιβαρυνθεί το ταμείο του ΓεΣΥ σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της λειτουργίας του προκύψουν ομάδες πληθυσμού οι οποίες θα εξαιρούνται των εισφορών και των συμπληρωμών, ο. Αντωνίου απάντησε, πως «όσο αφορά των προβληματισμό που εγείρεται για τους χρόνιους ασθενείς και τις συμπληρωμές, έχετε δίκιο διότι είναι ένα ζήτημα που είναι δύσκολο να το χειριστούμε. Εκείνο που είχαμε συζητήσει με τον υπουργό Υγείας ήταν ότι η διαφοροποίηση που προκύπτει όσο αφορά την μέγιστη συμπληρωμή ετησίως, θα στοχεύαμε πάνω στα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή οι λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα παιδιά, καθορίζονται στα 75 ευρώ, ο υπόλοιπος πληθυσμός πάει στα 150 ευρώ ετησίως. Εμείς στοχεύομε μέσα από το σύστημα πληροφορικής και τα στοιχεία που θα έχουμε όταν λειτουργήσει το ΓεΣΥ θα επαναξιολογήσουμε αυτό το ζήτημα».

Σχετικά με ερώτημα που δέχθηκε ο αν. Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, για το ποιος αναλαμβάνει τα έξοδα σε περιβάλλον ΓεΣΥ, σε περίπτωση που κάποιος ασθενείς χρειαστεί να μεταβεί σε κάποια χώρα του εξωτερικού, απάντησε πως, «οι υπηρεσίες που θα αποστέλλονται στο εξωτερικό θα προκύπτουν μετά από συμφωνίες και σας διαβεβαιώ δεν θα μείνει κανείς ακάλυπτος. Σε περίπτωση όμως που το κέντρο δεν είναι στην Ευρώπη ο ασθενής θα αποστέλλεται με έξοδα και ευθύνη του οργανισμού».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Έφορος Φορολογίας, η Γενική Λογίστρια, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) και του Κλάδου Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ, της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Παγκύπριου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου, του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών-Χημικών Βιομηχανιών (ΦΑΡΧΗΜ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών (ΠΑΣΥΚΥΦΑ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων (ΠΟΑΠ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση