ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαρκή αποθέματα χλωροκίνης στην Κύπρο

Προκλήσεις για την κυπριακή φαρμοκοβιομηχανία

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος διαθέτει επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν από τον κορωνοϊό, με τις εξαγωγές του συγκεκριμένου φαρμάκου να έχουν αυτή τη στιγμή απαγορευτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Remedica Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, με βάση το πρωτόκολλο που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας για τη χρήση υδροξυχλωροκίνης ή χλωροκίνης και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς στατιστικές και επιστημονικές μελέτες, η Κύπρος διατηρεί επαρκείς ποσότητες για χορήγηση για τις ανάγκες του ιού σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Είπε επίσης ότι αν η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει καλυφθεί με 24 εκατομμύρια δισκία χλωροκίνης για πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, τότε και η Κύπρος με 2 εκατομμύρια δισκία πρέπει να θεωρείται καλυμμένη με βάση τον πληθυσμό της, ωστόσο τα αποθέματα που υπάρχουν είναι κατά πολύ περισσότερα. Η Remedica, είπε, έχει διαθέσει όλες τις ποσότητες χλωροκίνης που διαθέτει δωρεάν στο κράτος στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο χορηγείται αρχικά η υδροξυχλωροκίνη και εναλλακτικά η χλωροκίνη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με την υδροξυχλωροκίνη που εισάγεται, η χλωροκίνη παράγεται από τη φαρμακοβιομηχανία Remedica στην Κύπρο. Ο κ. Νεοπτολέμου διευκρίνισε ότι τα δύο φάρμακα δεν πρέπει να συγχέονται, αφού το πρώτο έχει θεραπευτικές ιδιότητες για ενήλικες ως προς τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, του δισκοειδή και συστηματικού ερυθηματώδη λύκου και δερματολογικών καταστάσεων που προκαλούνται από το ηλιακό φως, ενώ η χλωροκίνη έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τη θεραπεία της ελονοσίας, καθώς και για την προστασία από αυτή, την αμφοβική ηπατίτιδα και το απόστημα, του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και ανάφερε ότι έχουν διαφορετική σύνθεση μορίου.

Παράλληλα, είπε ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης, η εταιρεία έχει δωρίσει 10 αναπνευστήρες στο κράτος, μισό εκατομμύριο μάσκες, και προστατευτικό εξοπλισμό σε ιδιωτικά και άλλα νοσηλευτήρια καθώς και σε εταιρείες που το ζήτησαν και βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΟΚΥΠΥ για περαιτέρω βοήθεια. Ανέφερε επίσης ότι ανθρώπινο δυναμικό της Remedica και εταιρικά οχήματα βρίσκονται στη διάθεση του Επίτροπου Εθελοντισμού για την κατ’ οίκον παράδοση των χορηγημένων φαρμάκων κατά του κορωνοϊού. Τέλος, σημείωσε ότι η Εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται ταγμένη προς την αντιμετώπιση του ιού και αναλαμβάνει και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει της πανδημίας το συντομότερο δυνατό.

Προκλήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία στην Κύπρο

Παράλληλα ο κ. Νεοπτολέμου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δύναται να αντιμετωπίσει η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Όπως είπε, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης στη διάθεση των πρώτων υλών, αυξάνονται κατακόρυφα οι χώρες που αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους για να διασφαλίσουν αποθέματα για την επιβίωσή τους. Οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως είπε, είναι κάθε μέρα αντιμέτωπες με νέα λίστα δραστικών ουσιών για τις οποίες μπαίνει περιορισμός στις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχει απαγορευτεί η εξαγωγή χλωροκίνης και ερυθρομυκίνης ενώ σε επίπεδο πρώτων υλών ο κατάλογος επικαιροποείται συνεχώς. Έχει εφαρμοστεί έλεγχος των εξαγωγών έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πάντοτε ένα απόθεμα ασφαλείας. Από τη μια, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αποθέματα, από την άλλη όμως ανέφερε ότι ο περιορισμός των εξαγωγών στερεί από τις φαρμακοβιομηχανίες μια σημαντική πηγή εσόδων για το Κράτος. Η Remedica, όπως ανάφερε εξάγει σήμερα σε πάνω από 160 χώρες τα φαρμακευτικά της προϊόντα και θα ήταν μεγάλο λάθος, εάν σε περίπτωση που διασφαλίσει αποθέματα για το Κράτος, να μην της επιτραπεί να συνεχίσει τις εξαγωγές της. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία, ανάφερε.

Σημείωσε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή, που δεν υπάρχει τουρισμός, η εξαγωγή φαρμάκων είναι από τις μοναδικές πηγές ξένου συναλλάγματος για την οικονομία της Κύπρου. Αν σταματήσουν οι εξαγωγές, όπως είπε, αυτό θα σημαίνει ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν θα έχει έσοδα και χρηματικούς πόρους για την αγορά και εισαγωγή πρώτων υλών, ενώ θα απειληθούν πολλές θέσεις εργασίες αλλά και χιλιάδες άλλοι τοπικοί προμηθευτές όπως και τα αποθέματα ασφαλείας θα εξαντληθούν. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι θα εφαρμοστούν και άλλες απαγορεύσεις στην εξαγωγή φαρμάκων όσο συνεχίζεται η πανδημία και κάλεσε όλους όπως συμμορφώνονται με τα μέτρα που εφαρμόζει το Κράτος και ακολουθούν πιστά τις διάφορες υποδείξεις που γίνονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X