ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Επιχείρηση» Ελλάδα για 16 γιατρούς

Ομάδα υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ ξεκινά στην Αθήνα εκστρατεία εντοπισμού ελλαδιτών ιατρών για εργοδότηση στο ΓεΣΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα 24ωρα δυναμικά μέτρα που λήφθηκαν από τη συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημοσίων νοσηλευτηρίων, βγάζουν στην επιφάνεια ένα ζήτημα που είχε εντοπιστεί πολύ πριν την έλευση του ΓεΣΥ. Το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη εισαγωγής ιατρικού προσωπικού, κυρίως από Ελλάδα, για θέσεις όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το ντόπιο ιατρικό προσωπικό. Ανησυχίες που βγήκαν αληθινές και αφορούν νευραλγικά πόστα, όπως τα ΤΑΕΠ.

Τα απεργιακά μέτρα της ΠΑΣΥΚΙ καθώς και το ορατό ενδεχόμενο να συνεχισθούν πιέζουν το υπουργείο Υγείας αλλά και τον ΟΚΥπΥ να στραφεί εκτός Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στην αγορά της Ελλάδας, ένα εγχείρημα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αν ληφθεί υπόψη πως και στην Ελλάδα καταγράφονται αντιδράσεις, κυρίως σε επίπεδο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Με βάση τις προκηρύξεις, ο ΟΚΥπΥ προτίθεται να προχωρήσει σε 16 προσλήψεις γιατρών από Κύπρο και Ελλάδα. 

Οι ελλείψεις

Με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στα ΤΑΕΠ, ελλείψεις καταγράφονται στις τρεις από τις τέσσερις ειδικότητες γιατρών για τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από το ντόπιο ιατρικό προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να τρέξει τις διαδικασίες κάλυψης των κενών που υπάρχουν, όρισε τον Μάριο Λοΐζου, Επιστημονικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ως το γενικό συντονιστή πρόσληψης ιατρικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα γενικών ιατρών, παθολόγων και χειρούργων.

Για τις δυο πρώτες ειδικότητες, αριθμός γιατρών που ήταν στα ΤΑΕΠ αποχώρησαν προκειμένου να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Οι γιατροί χειρούργοι που αποχώρησαν επέλεξαν την ιδιωτική ιατρική θεωρώντας πως οι οικονομικές απολαβές είναι καλύτερες από αυτές των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Με βάση το σχέδιο που υπάρχει, έχει συσταθεί ομάδα υπό τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ Κυριάκο Γεωργίου, η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να εντοπίσει ελλαδίτες γιατρούς στους οποίους θα προσφερθούν συμβόλαια εργασίας στα ΤΕΑΠ.

Στην προσπάθεια κάλυψης των κενών από Ελλάδα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει σχεδιασθεί επικοινωνιακή καμπάνια η οποία αποτελείται από δυο φάσεις. Η αρχική μέσω εξειδικευμένων ιστοσελίδων αναζήτησης ιατρικού προσωπικού και η άλλη με εμφανίσεις σε ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Το πακέτο

Με βάση τη προκήρυξη για πρόσληψη ιατρών, ο μισθός που προσφέρεται είναι, μηνιαίος, 4.450 ευρώ μικτά συν 13ο μισθό, σύνολο 57.696 ευρώ ετησίως. Επίσης δίδεται ως κίνητρο 15% αύξηση επί του βασικού μισθού, καθώς και αμοιβή σχετιζόμενη με την απόδοση που θα αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ. Στα μισθολογικά επιπρόσθετα συμπεριλαμβάνεται επίδομα βάρδιας, όπως θα καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Επιπλέον θα καταβάλλεται, μηνιαίως, επίδομα υπηρεσίας στο ΤΑΕΠ στο ποσό των €800, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα στο πλαίσιο των υπουργικών αποφάσεων. Η διάρκεια εργοδότησης θα είναι τρία χρόνια, αρχικά, με τη σχέση εργασίας να μετατρέπεται στη συνέχεια σε αορίστου χρόνου. Οι ιατροί που θα επιλεγούν θα κατανεμηθούν στα Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ (Λευκωσία, Λεμεσός, Πάφος, Λάρνακα, Αμμόχωστος). Οι προσληφθησόμενοι θα εκτελούν καθήκοντα, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

«Δεξαμενή» ιατρών

Με βάση επίσημα στοιχεία, το ιατρικό δυναμικό της Ελλάδα καταγράφει ένα «πλεόνασμα» τουλάχιστον 20.000 ειδικευμένων κλινικών γιατρών, το οποίο αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, των δυο τελευταίων ετών, η «υπερπαραγωγή» γιατρών, κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην αναλογία εξειδικευμένων γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό. Αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που υπάρχουν, μόνο στην Αθήνα, ένα ποσοστό ιατρών της τάξης του 28% εμφανίζεται να είναι άνεργοι ή να υποαπασχολούνται.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2014 η Ελλάδα διέθετε περίπου 43 χιλιάδες ειδικευμένων ιατρών αντί για 20 χιλιάδες που ήταν ο μέσος όρος χωρών της Ευρώπης. Πλεονασματική είναι η εικόνα και στους ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η Ελλάδα διαθέτει περίπου 4.500 ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, έναντι 600 που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης, πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό.

Ο Π.Ι.Σ.

Τεράστιο ερωτηματικό για την προσπάθεια εισαγωγής ελλαδιτών ιατρών και το κατά πόσο θα επηρεάσει αρνητικά, αποτελεί η στάση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με επιστολή του ελλαδικού ΠΙΣ, τον περασμένο Ιανουάριο προς τον κυπριακό ΠΙΣ, που είχε αποκαλύψει η «Κ», το συνδικαλιστικό όργανο των ελλαδιτών ιατρών ουσιαστικά έκλεινε την πόρτα της Κύπρου, στο ενδεχόμενη καθόδου ιατρών - μελών του, από την Ελλάδα. Απόφαση που γνωστοποιήθηκε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και υπογράφεται από τον πρόεδρο του ελλαδικού ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο. Στην επιστολή καταγράφεται η ανησυχία του συνδικαλιστικού οργάνου, πως οι ελλαδίτες ιατροί θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν, από πλευράς συναδέλφων τους στην Κύπρο.

Στην επιστολή προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αναφέρεται: «Παρακολουθώντας τις πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων της Κύπρου περί αναζήτησης ιατρών από το ελλαδικό ιατρικό δυναμικό για σκοπούς στελέχωσης του ΓεΣΥ δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε σε μετανάστευση των μελών μας, με συνεπακόλουθο τον κίνδυνο ιατρικού πληθωρισμού και αφανισμού κυπρίων συναδέλφων μας». Μια στάση που εκλήφθηκε περισσότερο ως κίνηση συμπαράσταση προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και λιγότερο αποτρεπτικού χαρακτήρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΓεΣΥ  |  ΠΙΣ  |  ΓΙΑΤΡΟΊ  |  εΛΛΆΔΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση