ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση σωτηρίας των γιορτών χωρίς σκληρά μέτρα μέχρι νεοτέρας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Συνεχίζουν να ποντάρουν σε σφιχτούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεργασία

Είκοσι έξι μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και με τα σημερινά δεδομένα η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν οδηγεί στο εφιαλτικό σενάριο του περσινού Δεκεμβρίου. Παρά το κλίμα ανησυχίας που έχει δημιουργήσει η νέα μετάλλαξη του COVID-19, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι συνεχίζουν να επιμένουν σε μέτρα τα οποία προς το παρόν δεν επηρεάζουν την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Βεβαίως δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη ο χρόνος που μας χωρίζει από τον πυρήνα της εορταστικής περιόδου, παράγοντας που αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων ενδεχομένως να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και να πιέσει ασφυκτικά για δεύτερες σκέψεις. Έως τότε οι έχοντες την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας κλείνουν τα όποια κενά υπάρχουν στους υγειονομικούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στην τάση των δεικτών που συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία. Νοουμένου ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα (29/11/2021), τα πρώτα σημάδια αποτελεσματικότητας θα αποκαλυφθούν στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου Δεκεμβρίου. Πάντως σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να αποτρέψει περσινά φαινόμενα με επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Σφίγγουν οι έλεγχοι

Θέτοντας σε εφαρμογή τα μέτρα σε δημοτικά σχολεία, παρά τις ζωηρές αντιδράσεις γονέων, η προσοχή στρέφεται στο κλίμα χαλαρότητας που εκ των πραγμάτων προκαλεί η εορταστική περίοδος. Σε πρώτη φάση το βάρος θα ριχθεί στον περιορισμό των συναθροίσεων μέσω εορταστικών εκδηλώσεων πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αυτό που φοβίζει επιδημιολόγους και κυβέρνηση είναι οι κλειστοί χώροι, σε συνδυασμό με την εμφάνιση φαινομένων χαλαρών υγειονομικών ελέγχων που θεωρείται βέβαιο ότι εκτοξεύσει του επιδημιολογικούς δείκτες. Στη λογική να μην αφεθούν οι δείκτες να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το πρώτο μέτρο θα αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους του λιανικού εμπορίου (πολυκαταστήματα), οι οποίες θα απαγορευθούν. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιόδου δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους. Ωστόσο και εδώ θα αυξηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι με βασικό όπλο το rapid test τα οποία θα είναι διαβατήριο εισόδου, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Με τον τρόπο αυτό, πιστεύεται, πως θα ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων αναμένεται να είναι επιβαρυμένη από δραστηριότητες πάσης φύσεως.

PCR και τηλεργασία

Ένα άλλο μέτρο που ήδη εφαρμόζεται και αφορά τον περιορισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι οι σφιχτοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου στην Δημοκρατία. Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία περιστατικά εντοπισμού της μετάλλαξης Όμικρον σε ευρωπαϊκές χώρες, οι έλεγχοι σε όσους φθάνουν στην Κύπρο έχουν αυξηθεί. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο έλεγχος με μοριακό τεστ (PCR) είναι υποχρεωτικός στα αεροδρόμια και εφαρμόζεται σε όσους φθάνουν τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο. Στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας είναι και η επαναφορά της εξ αποστάσεως εργασίας ένα θέμα το οποία παραμένει ανοιχτό λόγω αντιδράσεων που φαίνεται να υπάρχουν από μεγάλες επιχειρήσεις. Το θέμα αυτό αναμένεται να πάει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Κοντά στα 600

Την Δευτέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), έφθασε στα 586 (ποσοστό θετικότητας: 0.57%). Η αύξηση αποδίδεται στον υψηλό αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν (102,692). Οι νοσηλείες είναι στις 116 από τις οποίες οι 46 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 71.8% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Την ίδια οι απώλειες ασθενών με COVID-19 συνεχίζουν να είναι μηδενικές με το συνολικό αριθμό όσων κατέληξαν να παραμένει στους 594.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ