ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια για ΓεΣΥ

Ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους ανειδίκευτους γιατρούς ετοιμάζουν Υπ. Υγείας και ΟΑΥ.

Έχοντας πλέον μπει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης και επισήμως, ότι ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφής για τους προσωπικούς ιατρούς έχει οριστεί η 21η Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται ότι οι κατάλογοι θα παραμείνουν ανοικτοί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται δε, πως βάσει των αναγκών του πληθυσμού μας για να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η πρώτη φάση του Συστήματός, θα πρέπει να συμβληθούν τουλάχιστον 350 προσωπικοί γιατροί και 130 παιδίατροι.

Αν στο Σύστημα ενταχθούν όλοι οι προσωπικοί Ιατροί (500) στον καθένα από αυτούς θα τους αναλογούν 1.300 δικαιούχοι, ενώ αν συμβληθούν οι 200 εκ των 270 παιδιάτρων, αναλογούν στον καθένα εξ αυτών 875 παιδιά. Προκειμένου, ωστόσο οι παιδίατροι και οι προσωπικοί γιατροί να είναι σε θέση να συμβληθούν στο ΓεΣΥ, θα πρέπει να λάβουν και την ανάλογη ενημέρωση. Στις 17 Ιανουαρίου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερώσει τους γιατρούς με ποιο τρόπο θα μπορούν να εγγραφούν στο Σύστημα. Στην Επαρχία Λευκωσίας θα διεξαχθούν δύο σεμινάρια, ενώ στις Επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, θα γίνει από ένα σεμινάριο.

Από εκεί και πέρα ο ΟΑΥ, καλείται παράλληλα να διαχειριστεί την αρνητική στάση των ιατρικών εταιρειών με τις πλείστες εξ αυτών δια μέσου ανακοινώσεων να καλούν τα μέλη τους να μην ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας. Τονίζεται δε, πως στο ίδιο μήκος αναμένεται να κινηθεί και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος του οποίου εκκρεμεί μέχρι σήμερα η γραπτή απάντηση την οποία υποσχέθηκε ότι θα αποστείλει στον ΟΑΥ μετά τη συνάντηση του Δεκέμβριου στην παρουσία του υπουργού Υγείας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί πως ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ανέφερε πως εντός του επόμενου 48ωρου οι γιατροί θα αποστείλουν την αναμενόμενη απάντηση τους στον ΟΑΥ, σχετικά με τις τελικές προτάσεις που κατέθεσε ενώπιον τους.

Τα άλλα σχέδια

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εξετάζει εναλλακτικές οδούς ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα αν δεν καλυφθεί ο επιθυμητός αριθμός των ειδικών γιατρών για να μπει σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούνιο το Σύστημα Υγείας. Μπορεί να είναι ευρέως γνωστό ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας, είναι να εξαντλήσουν την κάθε πιθανότητα προκειμένου οι ιδιώτες γιατροί να συμβληθούν με το ΓεΣΥ, ωστόσο από την άλλη δεν φέρονται να είναι πρόθυμοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια στο σενάριο μη ένταξης τους στο Σύστημα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», το κυριότερο εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζει ο ΟΑΥ στην παρούσα φάση, είναι το ενδεχόμενο εισδοχής γιατρών από την Ελλάδα, κάτι το οποίο έγινε και σε πολλές περιπτώσεις στα Συστήμα Υγείας αρκετών χωρών του εξωτερικού. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που ο ΟΑΥ αναγκαστεί να αποταθεί σε ειδικούς ιατρούς του εξωτερικού, αυτό θα «ωφελήσει» κατά κάποιο τρόπο στο να εξοικονομηθεί μέρος του σφαιρικού προϋπολογισμού, αφού οι γιατροί που θα έρθουν από το εξωτερικό θα μπορούν να προσληφθούν από τον ΟΚΥπΥ με χαμηλότερο κόστος. Αναλυτικότερα, ο μισθός ενός γιατρού του δημοσίου κοστίζει στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας γύρω στις 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ κατά μέσο όρο ένας ιδιωτικός γιατρός ο οποίος θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ θα παίρνει απολαβές γύρω στις 140 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Συνεπώς, με σχεδόν μισό κόστος, υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν ειδικοί γιατροί από την Ελλάδα, να προσληφθούν από τον ΟΚΥπΥ και αυτό να στοιχήσει πολύ λιγότερο στο Σύστημα, αυτό ωστόσο δεν είναι αυτοσκοπός.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Ταχύρρυθμα μαθήματα για τους ανειδίκευτους γιατρούς θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγεία, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ, η οποία θα περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τα εν λόγω μαθήματα εμπίπτουν στα πλαίσια της νομοθεσίας του Συστήματος, η οποία προνοεί ότι όσοι γιατροί δεν έχουν τύχει εκπαίδευσης και δεν έχουν ειδικευτεί ως παθολόγοι ή ειδικοί γιατροί, τότε θα τους προταθεί να τύχουν εκπαίδευσης ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμβληθούν με το Γενικό Σύστημα Υγείας ως προσωπικοί γιατροί. Ωστόσο, όταν ολοκληρωθούν τα μαθήματα αυτοί που θα τύχουν αυτής της εκπαίδευσης δεν θα αποκτήσουν την ειδικότητα «γενικής ιατρικής», αλλά θα χαρακτηριστούν ως ιατροί που έχουν παρακολουθήσει εκπαίδευση αναγνωρισμένη από το Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο στο να παρέχει άδεια στους λειτουργούς υγείας για να μπορούν να ασκούν γενική ιατρική.

Τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι ανειδίκευτοι γιατροί θα φτάσουν συνολικά τις 200 ώρες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Όσον αφορά την περίοδο διεξαγωγής αυτών των σεμιναρίων, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ όπως πληροφορείται η «Κ», ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δια μέσου πρόνοιας, θα διασφαλίσει ότι αυτοί οι γιατροί θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ούτως ώστε να συμβληθούν άμεσα στο Σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση