ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευλογιά των πιθήκων: Διαχείριση, καραντίνα και test - Οι σκέψεις που γίνονται

Τρέχουν για καταρτισμό πλάνου δράσης οι αρμόδιες υπηρεσίες

Τρέχουν να καταρτίσουν πλάνο δράσης και διαχείρισης τυχόν περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων οι κυπριακές υγειονομικές υπηρεσίες, την ώρα που κρούσματα της νόσου εντοπίζονται σε διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο. Σε μια προσπάθεια συντονισμού, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη (24/05) σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος εισηγήσεις από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, τις Ιατρικές Υπηρεσίες και τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε όπως κάθε υπηρεσία ετοιμάσει το δικό της πλάνο μέχρι αύριο Πέμπτη (26/05), με σκοπό το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης να περιλαμβάνει τη διαχείριση περιστατικών και επαφών, την θεραπευτική αντιμετώπισή τους και την εισαγωγή και μεταφορά περιστατικών στα νοσηλευτήρια.  

Έτσι θα γίνεται η διαχείριση

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανέλαβε τον καταρτισμό πρωτοκόλλων για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων περιστατικών και επαφών, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, το πιο πιθανόν είναι να αναπτυχθούν δωμάτια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, εάν και εφόσον χρειαστεί νοσηλεία κάποιου περιστατικού. Ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών αναμένονται από τον ΟΚΥπΥ.

Σε ό,τι αφορά την απομόνωση των περιστατικών, υπάρχει σύσταση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για καραντίνα 21 ημερών. Σίγουρος θεωρείται ο περιορισμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σπίτι ή στο νοσοκομείο εάν κριθεί αναγκαίο, ενώ το Υπουργείο Υγείας αναμένει από τους ειδικούς να αποφασίσουν για το ποιος θα ορίζεται ως στενή επαφή.

Θεραπεία και test

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα των εργαστηριακών αναλύσεων που θα γίνονται στην Κύπρο και κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να γίνονται εδώ ή να αποστέλλονται στο εξωτερικό. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, τα εργαστήρια τρέχουν με «γοργούς ρυθμούς» να αναπτύξουν τη μεθοδολογία που θα μπορεί να αναγνωρίζει τη νόσο και να προμηθευτούν με τα απαραίτητα εργαλεία. Σχετικά με τον τρόπο διάγνωσης της ασθένειας με PCR test, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για τα ίδια test με αυτά του κορωνοϊού, καθώς ο οδηγός για την ευλογιά των πιθήκων είναι διαφορετικός.

Τι ισχύει με εμβόλια και φάρμακα

Από την πλευρά τους, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μελετούν τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που η Κύπρος χρειαστεί να προμηθευτεί εμβόλια. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος δεν διαθέτει εμβόλια για την ευλογιά, ωστόσο, αν πρέπει να προμηθευτεί, τότε υπάρχει δυνατότητα να το πράξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σύσκεψη οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι τέτοια εμβόλια διαθέτει η Δανία και η Ολλανδία, η οποία διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι έχει αρκετή ποσότητα και ότι θα μπορούσε να διαθέσει σε χώρες που ενδεχομένως τα χρειαστούν. Σε σχέση με τα διαθέσιμα φάρμακα, η Κύπρος διαθέτει δύο αντιικά φάρμακα, τα οποία ωστόσο δίδονται σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X