ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Φαρμακοποιοί: Η χλωροκίνη δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«H ενημέρωση που έχουμε από τον ΟΑΥ είναι ότι δεν πρέπει να το δίνουμε», είπε η Ελένη Πιέρα

Η χλωροκίνη ήταν στο επίκεντρο ζήτησης σήμερα από τον κόσμο στα φαρμακεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ύστερα και από τη δημοσίευση ότι αναμένεται από τις ΗΠΑ έγκριση του συγκεκριμένου φαρμάκου για την ασθένεια.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με σχετική ενημέρωση, συνέστησε την προσοχή των φαρμακοποιών να μην δίνεται το εν λόγω φάρμακο στον κόσμο.

Ο ΟΑΥ έχει κάλυψη για την χλωροκίνη μόνο για κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες.

«Μας το ζητούσε ο κόσμος αλλά εμείς το δίνουμε μόνο με συνταγή γιατρού», ήταν η απάντηση της Προέδρου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένης Πιέρα στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από τον ΟΑΥ είναι ότι δεν πρέπει να το δίνουμε»

Εξάλλου, «δεν έχουν και οι αποθήκες να μας προμηθεύσουν με το συγκεκριμένο φάρμακο», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει την Πέμπτη πως η υδροξυλοχλοροκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για την καταπολέμηση της ελονοσίας έδειξε πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν αμέσως κατά του κορωνοϊού.

O επικεφαλής της FDA Δρ. Στέφεν Χαν δήλωσε πως η υπηρεσία του δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει ευελιξία στους κανονισμούς και τις οδηγίες, αλλά ξεκαθάρισε πως «η ευθύνη της στον αμερικανικό λαό είναι να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Σχετικά με την υδροξυλοχλοροκίνη, ο Δρ, Χαν είπε ότι «πρόκειται για φάρμακο το οποίο ο Πρόεδρος μάς έδωσε οδηγίες να δούμε προσεκτικότερα, για το αν μπορεί να υπάρξει μία προσέγγιση διευρυμένης χρήσης και να δούμε αν μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς. Θέλουμε να το κάνουμε στο πλαίσιο μίας ευρείας και πραγματικής κλινικής δοκιμής για να συλλέξουμε αυτές τις πληροφορίες», διευκρίνισε.

Τις δηλώσεις Τραμπ και τη μετάδοσή τους στην Κύπρο, ακολούθησε αύξηση της ζήτησης από τα φαρμακεία, γεγονός που απασχόλησε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ