ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:41
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

ΓεΣΥ: Έντονες ανησυχίες φαρμακοποιών για τελική πρόταση ΟΑΥ

Στα 27 εκατ. ευρώ ο σφαιρικός προϋπολογισμός για τους φαρμακοποιούς

Υπό ένταση πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το απόγευμα της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκε στους φαρμακοποιούς η τελική πρόταση του ΟΑΥ για το πλαίσιο ένταξης τους στο ΓεΣΥ, από εκπρόσωπους του Οργανισμού, όπως και η οικονομοτεχνική μελέτη που διεξήγαγε η Deloitte για λογαριασμό του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανικανοποίητη αφήνει την πλειοψηφία των μελών του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου το ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού που δίνεται στους φαρμακοποιούς, το οποίο ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος λόγος που δε βρίσκει σύμφωνους τους φαρμακοποιούς είναι διότι ενώ ο όγκος εργασίας τους θα αυξηθεί με το κλείσιμο των κρατικών φαρμακείων, παίρνουν τις ίδιες ή και λιγότερες απολαβές σε σχέση με σήμερα. Άρα, δεδομένου ότι οι απολαβές τους θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα και ο όγκος εργασίας τους θα αυξηθεί, οι φαρμακοποιοί προτάσσουν την ανησυχία τους πως δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν νέο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Από εκεί και πέρα, όπως πληροφορείται η «Κ», οι μόνοι που βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση του ΟΑΥ είναι οι φαρμακοποιοί της Λευκωσίας, διότι θεωρούν πως όταν μπει σε εφαρμογή το Σύστημα Υγείας, ο πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σταματήσει να προμηθεύεται φάρμακα από τα κατεχόμενα αφού πλέον θα μπορεί να παίρνει το φάρμακο του με μόνο 1 ευρώ.

Ανησυχίες για κλείσιμο φαρμακείων

Μια άλλη παράμετρος που φέρνει προβληματισμό και ανησυχίες στους φαρμακοποιούς είναι ο τρόπος με τον οποίον θα τους αποζημιώνει ο ΟΑΥ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο ΟΑΥ για τους πρώτους δύο μήνες που θα τεθεί σε εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αποζημιώνει του φαρμακοποιούς κάθε δεκαπέντε ημέρες, ενώ από τον Αύγουστο και μετά θα τους αποζημιώνει στο τέλος του επόμενου μήνα (δηλαδή τέλος Σεπτεμβρίου και ούτω καθεξής). Αυτή η παράμετρος έφερε τις ανησυχίες αρκετών φαρμακοποιών οι οποίοι δεν έχουν μεγάλο κεφάλαιο στην άκρη, ούτως ώστε να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους (προμηθευτές, προσωπικό κ.τ.λ) δεδομένου ότι δε θα λαμβάνουν άμεσα την αποζημίωση τους από το Σύστημα. Μάλιστα υπήρχαν οι φωνές οι οποίες έκαναν λόγο πως εξαιτίας αυτού του δεδομένου τα μικρά φαρμακεία θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο.

Ο ΟΑΥ για τους πρώτους δύο μήνες του ΓεΣΥ θα αποζημιώνει του φαρμακοποιούς κάθε δεκαπέντε ημέρες

Κίνητρα

Προκειμένου να καθησυχαστούν οι εν λόγω ανησυχίες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δίνει δύο κίνητρα στους φαρμακοποιούς. Όπως αποκαλύπτει η «Κ», ο ΟΑΥ θα δώσει το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ στα φαρμακεία που θα συνεταιριστούν προκειμένου να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Δηλαδή αν ένα φαρμακείο κλείσει το υποστατικό του και ανοίξει μαζί με ένα άλλο ο ΟΑΥ θα τους δώσει από 25 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούν να το πράξουν όλοι οι φαρμακοποιοί διότι ο Οργανισμός καθόρισε ένα συγκεκριμένο κονδύλι για αυτό το κίνητρο, ύψους 750 χιλιάδων ευρώ, και όπως ανέφερε στα μέλη του ΠΦΣ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε όσους εκφράσουν ενδιαφέρον να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Επιπρόσθετα, ο ΟΑΥ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες δίνει ένα δεύτερο κίνητρο σε όσους επιλέξουν να ανοίξουν το υποστατικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχουν φαρμακεία. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός θα δώσει το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ στους φαρμακοποιούς που θα ανοίξουν φαρμακείο τους σε περιοχές που δεν καλύπτονται από φαρμακευτική φροντίδα υγείας. Όσον αφορά τις ανησυχίες των φαρμακοποιών να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο αριθμός των φαρμακείων που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός διαβεβαίωσε τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο πως μετά το κλείσιμο των καταλόγων εγγραφής, θα ελέγχει τις νέες αιτήσεις που θα δέχεται προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες και να κατευθύνει τους νέους φαρμακοποιούς σε ποιες περιοχές θα μπορούν να ανοίξουν το υποστατικό τους για να μπορούν να συμμετάσχουν στο Σύστημα.

Κατάλογοι εγγραφής φαρμακοποιών

Η 1η Μαρτίου οριστικέ από τον ΟΑΥ ως πιθανή ημερομηνία που θα ανοίξει του καταλόγους εγγραφής για τους φαρμακοποιούς, ενώ παράλληλα ο Οργανισμός υπολογίζει πως το ίδιο διάστημα θα έχει ετοιμάσει τους προκαταρτικούς καταλόγους των φαρμάκων που θα είναι εντός ΓεΣΥ προκειμένου να τους δώσει στα φαρμακεία για να αριθμήσουν το στοκ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ