ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Υγεία

ΓεΣΥ: Με προβλήματα αλλά και προοπτικές για επίλυσή τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μικρές καθυστερήσεις λόγω μη εξοικείωσης λειτουργών υγείας με το νέο Λογισμικό του ΟΑΥ

Επιτόπιες επισκέψεις σε Κέντρα Υγείας πραγματοποίησε τη Δευτέρα το πρωί ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, με σκοπό να ενημερωθεί για την έκβαση της πρώτης ημέρας εφαρμογής του ΓεΣΥ στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και για τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τους Διευθυντές των τριών Περιφερειών του ΟΚΥπΥ, στην παρουσία του Προέδρου του ΔΣ και του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, για την πορεία της ημέρας σε παγκύπρια βάση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Υπουργός Υγείας, τα κυριότερα θέματα που προέκυψαν σήμερα και προκάλεσαν μικρές καθυστερήσεις ήταν απόρροια της μη εξοικείωσης λειτουργών υγείας με το νέο Λογισμικό του ΟΑΥ, αλλά και της ελλιπούς ενημέρωσης παρόχων και ασθενών για τις νέες διαδικασίες που θα ακολουθούνται στο εξής.

Ο κ. Ιωάννου έδωσε οδηγίες για συνέχιση της εκπαίδευσης του προσωπικού για το Λογισμικό και ζήτησε όπως οι υπεύθυνοι εκπαίδευσης παραμείνουν στα νοσηλευτήρια για τις επόμενες ημέρες, ώστε να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και καθοδήγηση στους επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα ζήτησε από τη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ όπως συσταθεί ομάδα διαχείρισης σε κεντρικό επίπεδο για κωδικοποίηση και αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων προκύπτουν.

Διάφορα άλλα ζητήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιλύθηκαν άμεσα από τις κατά τόπους Διευθύνσεις, χωρίς να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Όσον αφορά στις περιοδείες που πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα, ο Υπουργός Υγείας έδωσε σαφείς οδηγίες όπως αυτές συνεχιστούν ως έχουν στο παρόν στάδιο, και θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού σε Ειδικούς Ιατρούς και για ακτινοδιαγνωστικές και άλλες εξετάσεις, πραγματοποιήθηκαν για όσους ασθενείς προσήλθαν, ομαλά.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμά Αντωνίου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη μέχρι στιγμής πορεία της υλοποίησης της 1ης φάσης του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τα όποια προβλήματα καταγράφονται από το Σάββατο, επιλύονται άμεσα, ώστε το Σύστημα να λειτουργεί ομαλά για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο κ. Υπουργός ευχαριστεί τους λειτουργούς υγείας και τους πολίτες για την κατανόηση και την υπομονή αυτή την περίοδο που είναι μεταβατική για όλους. Τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο ΟΚΥπΥ, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Υγείας, παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση, θα εντοπίζουν και θα επιλαμβάνονται των όποιων θεμάτων ενδεχομένως να εμφανιστούν.

Η προμήθευση των φαρμάκων για για κοστοβόρες θεραπείες χρόνιων παθήσεων 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα φάρμακα για κοστοβόρες θεραπείες χρόνιων παθήσεων θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τις θυρίδες των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, του Ινστιτούτου Νευρολογίας (ΙΝΓΚ) και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου (ΟΚΤΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι στον κατάλογο των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα συμβεβλημένα φαρμακεία, δεν περιλαμβάνονται 200 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν κοστοβόρες θεραπείες χρόνιων παθήσεων.

Προσθέτει ότι οι ασθενείς που ήδη λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα από τα φαρμακεία στα δημόσια νοσηλευτήρια, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν με την ίδια διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα και σε περιβάλλον ΓεΣΥ, από τις θυρίδες των φαρμακείων στα πιο πάνω σημεία.

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η λίστα με τα εν λόγω φάρμακα έχει αναρτηθεί από σήμερα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Αρχείο: Φάρμακα από νοσοκομειακά φαρμακεία (3.6.19)).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ