ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η απροσεξία μας οδήγησε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Μέρα αποφάσεων για αυστηρότερη εφαρμογή μέτρων προστασίας αναμένεται ότι θα είναι η Παρασκευή

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών και του Υπουργείο Υγείας δεν έπιασαν τόπο, όπως αποδεικνύει ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου, τρεις μήνες μετά την τελευταία φορά που είχαν ανακοινωθεί 15 κρούσματα, στις 28 Απριλίου. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανακοίνωσε δεκατρία νέα κρούσματα της νόσου COVID-19, με τα πλείστα εξ αυτών να εντοπίζονται στην Λεμεσό. Οι ανησυχίες που εξέφραζαν οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα για αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της υπέρμετρης χαλάρωσης των πολιτών και των αλυσίδων μετάδοσης στην συμπρωτεύουσα, επαληθεύονται και φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας την Παρασκευή, μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, θα προβεί σε ανακοινώσεις που θα αφορούν στην αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων και ενδεχομένως στην επαναφορά κάποιων άλλων, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση ξανά της αστυνόμευσης. Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου, με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για συζήτηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης σε σχέση με τα μέτρα τα οποία θα εντατικοποιηθούν, αυτά θα είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους από εργαζόμενους και πολίτες, ενώ οι εισηγήσεις θα επεκταθούν και στον τομέα της αστυνόμευσης της εφαρμογής των διαταγμάτων, η οποία επίσης έχει χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής τοπικού lockdown στην Λεμεσό, ο κ. Κωστρίκης ξεκαθάρισε ότι είναι εκτός συζήτησης. Σε ευρύτερο πλαίσιο, είπε, η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν εισηγήσεις και κατ’ επέκταση ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων που προβλέπουν τα υφιστάμενα διατάγματα.

Επαναφορά καραντίνας

Ακόμα ένα μέτρο που αναμένεται να τεθεί ως εισήγηση στο τραπέζι της σύσκεψης στο Προεδρικό από τον Δρ Λεόντιο Κωστρίκη, είναι να τίθενται σε καραντίνα όσοι αφικνούνται στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ’, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα εισαγωγής κρουσμάτων. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο, συμμερίζεται και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθώς όπως είπε ο ίδιος, ο αυτοπεριορισμός είναι αποδεδειγμένο ότι δεν εφαρμόζεται από όλους, σύμφωνα και με πρόσφατα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Λεμεσό.

Κατηγοριοποίηση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης στην «Κ», ο ίδιος αναμένεται ότι θα εισηγηθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή, να κατηγοριοποιηθούν οι περιοχές της Ελλάδας, αναλόγως της επιδημιολογικής τους εικόνας. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει συζητηθεί προς το παρόν σε πλαίσιο Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που γίνονται από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας. Όπως είπε στην «Κ» το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Δρ Μαρία Κολιού, αν από την αξιολόγηση προκύψει ότι πρέπει η Ελλάδα να κατηγοριοποιηθεί ανά περιοχή, θα τύχει υποστήριξης. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί εύκολα μια τέτοια απόφαση για την Ελλάδα κι αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά η εξέταση των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας.

Εκφράζοντας την άποψή του επί του θέματος, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά, πριν από την κατάληξη σε απόφαση. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλες πιθανές λύσεις οι οποίες ίσως προταθούν, όπως η διενέργεια μοριακής εξέτασης σε όλους όσοι φτάνουν στην Κύπρο. Ωστόσο, μια τέτοια εισήγηση ίσως να μην βρει πρόσφορο έδαφος, εξαιτίας του κόστους της διενέργειας των μοριακών εξετάσεων.

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας, με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», εξήγησαν ότι η κατηγοριοποίηση της Ελλάδας ανά περιοχή, είναι εφικτό να γίνει, καθώς στα αρχικά στάδια της πανδημίας η Κύπρος είχε εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο. Ωστόσο, μέχρι την λήψη μιας τέτοιας απόφασης, μεσολαβούν άλλες διαδικασίες και ενδεχόμενες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή. Θα προηγηθεί, ωστόσο, η έκτακτη σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και οι τρόποι αντιμετώπισής της, προτού εκτροχιαστεί.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση