ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κύπρος πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα κατανάλωσης αντιβιοτικών και μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα την κατάταξή της στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αντοχής στην Ευρώπη ενώ μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών καταναλώνονται ανεξέλεγκτα και στην κτηνοτροφία, είπε ο καθηγητής Διαμαντής Πλαχούρας, μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση.

Ο κ. Πλαχούρας, ο οποίος παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα κατανάλωσης αντιβιοτικών και μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη, μιλούσε σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ανανέωση των στόχων για βελτίωση της χρήσης αντιβιοτικών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων (ΚΕΚΜΙΛ), σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, την Κυπριακή Παιδιατρική Εταιρεία, την Εταιρεία Βιοπαθολόγων Μικροβιολόγων Ιατρών Κύπρου και την Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και υπό την Αιγίδα των Ιατρικών Υπηρεσιών και Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τη μικροβιακή αντοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο καθηγητής και πρόεδρος της ΚΕΚΜΙΛ Γεώργιος Πετρίκκος στην ομιλία του με θέμα «Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τις λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή», ανέφερε ότι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιδημιολογία των Λοιμώξεων και την ανάπτυξη και διασπορά νέων πολυανθεκτικών ή την επανεμφάνιση παλαιών παθογόνων μικροβίων είναι η κλιματική αλλαγή. Είπε ότι τα προβλεπτικά μοντέλα, ακόμα και με τα πιο ευοίωνα σενάρια, περιγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον σχετικά με την επιδημιολογία των λοιμώξεων. Οι προβλέψεις επιδεινώνονται περαιτέρω, πρόσθεσε, λόγω και άλλων παραμέτρων, όπως ο υπερπληθυσμός του πλανήτη, η αστικοποίηση, η χρήση αντιμικροβιακών στην κτηνοτροφία, οι πολεμικές συγκρούσεις, κ.α.

Κατά την ομιλία της η Δρ. Μαρκέλλα Μάρκου, κλινική μικροβιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την μικροβιακή αντοχή, με θέμα «Κατανάλωση Αντιβιοτικών και Αντοχή: Η συσχέτιση και η προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας (One Health)», τόνισε τη δυσμενή επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία της υπερκατανάλωσης αντιμικροβιακών στη γεωργοκτηνοτροφία. Είπε ότι στη βάση της πρόσφατης Ευρωπαϊκής αναφοράς, η Κύπρος κατέχει και πάλι τη θλιβερή πρωτιά στη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα, ιχθυοκαλλιέργειες και γεωργία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Εμβόλια ενηλίκων για τον Πνευμονιοκόκκο», ο Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου παθολόγος-λοιμωξιολόγος, παρουσίασε τα επικαιροποιημένα δεδομένα αναφορικά με τον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιοκόκκου και πως αυτά έχουν τροποποιηθεί στη βάση των πρόσφατα διαθέσιμων εμβολίων. Επεσήμανε ότι η διαχρονική και πάντα επίκαιρη θέση του εμβολιασμού στην πρόληψη ασθενειών, αποκτά στην εποχή μας έναν διττό ρόλο καθότι μέσω αυτού τεκμηριωμένα προκύπτει μείωση στη κατανάλωση αντιβιοτικών.

Ο Δρ Παναγιώτης Παπαστεργίου βιοπαθολόγος - κλινικός μικροβιολόγος στην ομιλία του με θέμα «Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών στην Κοινότητα: Προκλήσεις και Πολιτικές Παρεμβάσεις», τόνισε ότι η πλειοψηφία των αντιβιοτικών συνταγογραφείται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (≈ 80%). Εκτιμάται, ανέφερε, ότι έως και 70% των αντιβιοτικών που χορηγούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι ενδεδειγμένα με βάση τη διάγνωση, τις κατευθυντήριες οδηγίες, το είδος του αντιβιοτικού, τη δοσολογία και τη διάρκεια θεραπείας.

Ο Δρ Δημήτριος Κούκιος εντατικολόγος- λοιμωξιολόγος στην ομιλία του με θέμα «Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών στην Μοναδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)», τόνισε την αυξημένη χρήση αντιβιοτικών στις ΜΕΘ, την διασταυρουμένη και συχνή μετάδοση πολυανθεκτικών μικροβίων μεταξύ των βαριά πασχόντων ασθενών και πρότεινε την προσεκτική και στοχευμένη χρήση αντιβιοτικών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης και διάδοσης ανθεκτικών στελεχών.

Τέλος, η Δρ. Αναστασία Αντωνιάδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην ομιλία της με θέμα «Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία: Προκλήσεις και Antibiotic Steward-ship» τόνισε με τη σειρά της την απόλυτη αναγκαιότητα σχεδιασμού και άμεσης εφαρμογής προγράμματος επιμελητείας των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία μας, όπου τα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, μικροβιακής αντοχής και νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση