ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Υγεία

Η «Οδύσσεια» μέχρι τα Χριστούγεννα

Newsroom K

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 14 Δεκεμβρίου και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει θα υπάρξουν χαλαρώσεις

Στην αυστηροποιήση των μέτρων παγκύπρια προχώρησε η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την διασπορά του ιού στην κοινότητα, με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως έσχατο μέτρο θα είναι το ολικό lockdown και να ζητά την κατανόηση και τη βοήθεια των πολιτών. Η κατάσταση ωστόσο θα επανεκτιμηθεί στις 14 Δεκεμβρίου και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει θα υπάρξουν χαλαρώσεις ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Σε αντίθετη περίπτωση όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Σε καθεστώς κέρφιου μπαίνει ολόκληρη η Κύπρος από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου, ένα μέτρο το οποίο πάρθηκε μετά την επιβάρυνση σε όλες τις πόλεις. 

Διαφοροποιήσεις σε Λεμεσό και Πάφο

Σε Λεμεσό και Πάφο άρθηκαν αρκετοί περιορισμοί όπως ακύρωση της απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς και μεταξύ των δύο επαρχιών. Οι χώροι εστίασης ανοίγουν ξανά αλλά θα κλείνουν η ώρα 7 το βράδυ. Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας, κομμωτηρίων, Σχολών Οδηγών, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ιστορικών χώρων, υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων και κινηματογράφων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους. Τέλος Επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων (malls) (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας.) και η λειτουργία γκαλερί, πινακοθηκών και εικαστικών εκθέσεων.

Χαλαρώσεις μέτρων 14/12 – 7/1 υπό προϋποθέσεις

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει αξιολόγηση της όλης κατάστασης και αν υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, τότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα μέχρι τις 07 Ιανουαρίου.

1. Επαναφέρεται η απαγόρευση ρύθμισης της μετακίνησης προσώπων στις 23.00 μ.μ. μέχρι τις 05.00 π.μ. εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετάβασης από και προς χώρους εργασίας, μετάβασης ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και διακίνησης κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου.

Με μοναδική εξαίρεση στις 24 Δεκεμβρίου 2020 (παραμονή Χριστουγέννων), 31 Δεκεμβρίου 2020 (παραμονή Πρωτοχρονιάς), η απαγόρευση μετακίνησης διαφοροποιείται και ισχύει από τις 02.00π.μ. μέχρι τις 06.00π.μ.

2. Παραμένει η απαγόρευση της παρουσίας και συναθροίσεων πέραν των 10 προσώπων σε οικίες

Εξαίρεση στις, 23/12 έως 1/01 μέχρι 15 πρόσωπα

3. Επαναφέρεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30 μ.μ. (αυστηρή προϋπόθεση η εξυπηρέτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα, δεν επιτρέπονται κρατήσεις πέραν των έξι προσώπων, μέγιστος αριθμός 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους υπό την προϋπόθεση της τήρησης του μέτρου του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ΄ ελάχιστο για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. κατ΄ ελάχιστο για εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων των κατευθυντηρίων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας).

Εξαίρεση παραμονής Χριστουγέννων και Παραμονής Πρωτοχρονιάς 12.30 πμ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ