ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ώρα της 4ης δόσης - Πόσο διαφέρουν τα νέα εμβόλια;

Μεγαλύτερη προστασία από θάνατο και βαριά νόσηση - Ερωτηματικό η διάρκεια

Η παραλαβή των επικαιροποιημένων εμβολίων της Pfizer από την Κύπρο και η αναμονή των αντίστοιχων της Moderna σηματοδοτούν τις έντονες διεργασίες όλων των εμπλεκομένων σχετικά με τη χορήγηση της 4ης δόσης κατά του Covid-19. Πώς καταρτίζεται το πλάνο του φθινοπώρου; Ποιες συστάσεις πάνε στο Υπουργικό; Οι ηλικίες που συστήνεται να εμβολιαστούν και οι διαφορές σε σχέση με τα εμβόλια που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρότινος.

Τι μελέτησε η Επιτροπή Εμβολιασμών

Η αρμόδια Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας στη χθεσινή (Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου) συνεδρία μελέτησε και αξιολόγησε όλες τις συστάσεις του ΕΜΑ, του ECDC, των φαρμακευτικών εταιρειών και φυσικά του ΠΟΥ. Η επιτροπή τονίζει ότι η προστασία από τη μόλυνση και ιδιαίτερα από την ήπια νόσο μειώνεται περίπου έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι περισσότερες εισαγωγές ασθενών με τη νόσο COVID-19, εμφανίζονται σε μη εμβολιασμένα άτομα. Επομένως, τα αρχικά εμβόλια για τη νόσο COVID-19, εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο και θα χρησιμοποιούνται για πρωτογενείς εμβολιασμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι περισσότερες εισαγωγές ασθενών με τη νόσο COVID-19, εμφανίζονται σε μη εμβολιασμένα άτομα

Σύσταση για εμβολιασμό στους άνω των 30

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Ευαγόρας Ταμπούρης μετά τη σύσταση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό με 4η δόση όλων των ατόμων άνω των 30 ετών, αλλά και ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού με επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της COVID-19, αναμένεται ότι η σχετική πρόταση θα τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη.

«Όταν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο θα προχωρήσουμε κανονικά. Θα δούμε πώς θα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Ήδη υπάρχει εισήγηση που είναι η επικρατέστερη, να ξεκινήσουμε ηλικιακά από μεγάλες ηλικίες προς τα κάτω καθώς και ευπαθείς ομάδες», είπε ο κ. Ταμπούρης.

Τι διαφορές έχουν τα νέα εμβόλια

Ο όρος διδύναμο εμβόλιο προκύπτει από το γεγονός ότι παρέχουν προστασία έναντι δύο στελεχών με τον δρα Νικόλα Διέτη, Επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας ν’ αναφέρει στην εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων» πως οι βασικοί στόχοι των προσαρμοσμένων εμβολίων είναι να μας προστατεύσουν από θάνατο και βαριά νόσηση ενώ ν’αυξηθεί παράλληλα η περίοδος δράσης τους. Για την κατασκευή τους λοιπόν, χρησιμοποιήθηκε η αρχική αλλά και η υποπαραλλαγή της Όμικρον (Β1) ενώ ερωτηθείς για το ποια είναι η επικρατούσα αυτή τη στιγμή κατέδειξε την Β4. Όπως επεξήγησε η Β1 και η Β4 δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των αντισωμάτων- προσθέτοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δίνει έγκριση αποκλειστικά σε εμβόλια των οποίων έχει ενώπιόν του πλήρη κλινικά δεδομένα.

Αυτό που μένει να δούμε είναι το τι θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και ποιο θα είναι το ηλικιακό όριο που θα δοθεί για τους εμβολιασμούς. Σημειώνεται πως έγκειται στις χώρες για το πώς θα το χρησιμοποιήσουν ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες στο νέο κάλεσμα για την 4η δόση, δυόμισι και πλέον χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Με το φθινόπωρο να βρίσκεται -τουλάχιστον ημερολογιακά- στην 9η του μέρα αναμένουμε επίσης την πορεία του ιού, με τα δύο προηγούμενα χρόνια να επιφέρουν έξαρση στο αντίστοιχο διάστημα, έχοντας πλέον αρκετά μεγαλύτερη τεχνογνωσία, δεδομένα αλλά και όπλα στην επιδημιολογική μας φαρέτρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση