ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην καραντίνα αντί κατ' οίκον περιορισμό

Ανησυχία εκφράζει στην «Κ» ο Δρ Π. Καραγιάννης για την μη τήρηση των σωστών μέτρων από ασθενείς

Αναμενόμενη ήταν η καταγραφή ολοένα μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τις επόμενες μέρες. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην «Κ», επανέλαβε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο είπε ότι θα ήταν προτιμότερο το να παραμέναμε κάτω από τα διακόσια περιστατικά. Δεν έκρυψε και την απογοήτευσή του σχετικά με την συμπεριφορά που φέρονται να επιδεικνύουν άτομα τα οποία βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί όπως η πολιτεία χειριστεί τους συγκεκριμένους ασθενείς με περισσότερη αυστηρότητα, προκειμένου να μην μεταδίδουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους.

Τα 31 από τα 35 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής αφορούν επαφές με ήδη επιβεβαιωμένα περιστατικά. Αυτό, αναφέρει ο Δρ Καραγιάννης, σημαίνει ότι ο κόσμος δεν υπακούει στα μέτρα αυτοπεριορισμού στο σπίτι. Φαίνεται ότι δεν είναι προσεκτικοί και μεταδίδουν τον ιό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ανησυχεί πως μέχρι να το καταλάβουν, πιθανόν να έχουν πάει για ψώνια και για άλλες δραστηριότητες, σκορπώντας τον ιό. Ο Δρ Καραγιάννης δεν δίστασε να πει ότι θα εισηγηθεί όπως και οι ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας, ώστε να μην έχουν επαφή με άλλους ανθρώπους, ώστε να μην συνεχιστεί η μετάδοση του ιού ανεξέλεγκτα, καθώς ο κίνδυνος να μας ξεφύγει η κατάσταση είναι ορατός. Αν γίνουν, παραδείγματος χάριν, χίλια τα κρούσματα, θα έρθει μια χρονική περίοδος κατά την οποία θα υπάρχει ανάγκη για περίπου εξήντα κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων ο οποίος θα θεωρηθεί ως το κομβικό σημείο στο οποίο η κατάσταση θα έχει εκτροχιαστεί, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά τώρα που θα διενεργούνται εξετάσεις και από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Η κατάσταση υπολογίζει ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει περί τα μέσα Απριλίου, αφού αυτή την στιγμή πιθανόν να υπάρχουν πολλά άγνωστα κρούσματα στην κοινότητα τα οποία προϋπήρξαν των περιοριστικών μέτρων. Αν ξεφύγει η κατάσταση, πολύ πιθανόν να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί και μέτρα το επόμενο δεκαπενθήμερο, όπως το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων και η παραμονή σε λειτουργία μόνον αυτών που πουλούν αγαθά πρώτης ανάγκης, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τα μέτρα από μόνα τους, τόνισε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αν οι πολίτες δεν τα εφαρμόζουν όπως πρέπει, ενώ δεν μπορεί να συνεχιστεί η ιχνηλάτιση επαφών επ’ άπειρον.

Αναγκαίο το εμβόλιο

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο να δίδει αξιόπιστες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου COVID-19, ξεκαθάρισε ο Δρ Καραγιάννης, παρά το ότι στο εξωτερικό επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε κάποια μοντέλα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορες χώρες, για να κάνουν τις προβλέψεις τους. Αυτό δεν είναι εφικτό, εξήγησε, επειδή τα δεδομένα σε κάθε χώρα δεν είναι τα ίδια: κάποιες χώρες εφάρμοσαν νωρίς τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, ενώ κάποιες άλλες άργησαν. Στην Κύπρο τα μέτρα ελήφθησαν νωρίς γι’ αυτό και υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα ξεφύγει η κατάσταση, σημείωσε.

Η ανάγκη για την ανακάλυψη του εμβολίου είναι επιτακτική, καθώς σε περίπτωση επανεμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα πρέπει να ακολουθείται το ίδιο μοτίβο, δηλαδή, ο περιορισμός της κυκλοφορίας για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Εάν γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, δεν θα διαδοθεί ευρέως ο ιός, ενώ, αν ασθενήσουν κάποιοι, δεν θα μεταδώσουν την νόσο σε άλλους, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών θα αποκτήσει ανοσία. Στην Γερμανία, μάλιστα, ανακαλύφθηκε ένας αναστολέας κάποιων ενζύμων του ιού και αν αυτό αποδειχθεί, θα είναι δυνατή η έναρξη παραγωγής συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η χλωροκίνη

Ευεργετικά είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του φαρμάκου χλωροκίνη, όταν χρησιμοποιείται. Το εν λόγω φάρμακο, σε συνδυασμό, πάντοτε, με άλλα φάρμακα, επιδρά με συγκεκριμένο τρόπο στα κύτταρα κατά την διάρκεια χρονικής περιόδου σημαντικής για την δράση και του κορωνοϊού, καθηλώνοντας τον ενεργό πολλαπλασιασμό του. Αυτό δίνει χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να ενεργοποιηθεί και να δουλέψει κατά του ιού, εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης. Ήδη, από την Κυριακή 29 Μαρτίου, δόθηκε στους γιατρούς σε όλα τα νοσηλευτήρια ο αλγόριθμος της θεραπείας των ασθενών με κορωνοϊό. Ο αλγόριθμος περιλαμβάνει και την χορήγηση της χλωροκίνης, η οποία φαίνεται ότι επιδρά πιο ευεργετικά στους ασθενείς όταν τους χορηγηθεί σε πρώιμα στάδια της νόσησής τους, βάσει κάποιων δεδομένων τα οποία προέκυψαν από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο κατά πόσον έχει χορηγηθεί το εν λόγω φάρμακο σε συνδυασμό με κάποια άλλα φάρμακα σε ασθενείς στην Κύπρο, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X