ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:02
27°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Στ. Κυριακίδου: Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα στην Κύπρο

Newsroom K

Πλέον, πρέπει να προληφθεί η αναζωπύρωση των εστιών μόλυνσης, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, συμφώνησαν ο Υπουργός και η Επίτροπος.

Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, είχε το πρωί της Τετάρτης 29 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στην μεταξύ τους συζήτηση, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι ο στόχος είναι να μην οδηγηθεί καμιά χώρα σε δεύτερο ολικό lockdown, καθώς οι οικονομίες των χωρών θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Κυριακίδου για όλες τις ενέργειες που λήφθηκαν μέχρι στιγμής στην Κύπρο, αλλά και για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Κύπρο. Η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για τους σχεδιασμούς ενόψει φθινοπώρου και ενδεχόμενης νέας έξαρσης των κρουσμάτων.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικότερα στην Κύπρο και εξέφρασε προβληματισμό για τον εντοπισμό κρουσμάτων στην κοινότητα, για ορισμένα εκ των οποίων δεν έχει προς το παρόν βρεθεί επιδημιολογική σύνδεση. Αυτό, εξήγησε, δείχνει ότι μια μερίδα του πληθυσμού δεν τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υπάρχει συνεχής εγρήγορση από όλους, θα προληφθεί η αναζωπύρωση και η επιδείνωση της κατάστασης.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας και η Ευρωπαία Επίτροπος συζήτησαν εκτενώς το θέμα των εμβολίων και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη. Σε ό,τι δε αφορά στο φάρμακο ρεμδεσιβίρη, η κα Κυριακίδου ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας ότι έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτημάτων από όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και από την Κύπρο, και θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για κοινή προμήθεια των ποσοτήτων που υποβλήθηκαν μέσω του joint procurement από τα κράτη μέλη, για την κάλυψη των αναγκών τους.

Πλέον, πρέπει να προληφθεί η αναζωπύρωση των εστιών μόλυνσης, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας, συμφώνησαν ο Υπουργός και η Επίτροπος. Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με την παρασκευή και την διάθεση του εμβολίου, ωστόσο ο αριθμός των πολιτών που θα εμβολιαστεί θα εξαρτηθεί από την παραγωγή και τη ζήτηση του εμβολίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εμβόλιο, αριθμητικά, δεν θα μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες από τα πρώτα στάδια της κυκλοφορίας του.

Στο τέλος της συνάντησής τους, η κα Κυριακίδου και ο κ. Ιωάννου αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ