ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Ιωάννου στην «Κ»: Δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση υποτίμηση του ιού

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλάει στην «Κ» για τις ενέργειες που οδήγησαν στην πρώτη κυπριακή νίκη κατά της πανδημίας

Κομβικό σημείο, μετά την πρώτη νίκη που πέτυχε η Κύπρος κατά της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, αποτελεί αναμφίβολα ο τουρισμός και η πρόκληση που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τραβά την κόκκινη γραμμή, όσον αφορά στο θέμα αυτό και στην έλευση τουριστών από τη Βρετανία, χώρα η οποία διαχρονικά «αιμοδοτεί» το νησί μας περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη, αλλά φέτος έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Ιωάννου μιλά και για τον ρόλο της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση από πολύ νωρίς, ώστε να μη γίνει πραγματικότητα το χείριστο σενάριο. Απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, περί υποτίμησης της κατάστασης στα αρχικά της στάδια, όπως και ενδεχόμενης κακής διαχείρισης με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες ασθενών που έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αποδεδειγμένα, η Κύπρος κέρδισε την πρώτη μάχη…

Από τις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, ορίστηκε το νοσοκομείο αναφοράς, καταρτίστηκε πλάνο για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προχωρήσαμε με την ανάπτυξη υπηρεσιών, όπως η ιχνηλάτηση, η συνεργασία με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, το Κέντρο Ενημέρωσης 1420, κ.ά. Έγκαιρα και σε συνάρτηση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC εφαρμόσαμε μέτρα και ελέγχους στα σημεία εισόδου για τους ταξιδιώτες, ενώ στήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα η μέθοδος διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων στην Κύπρο. Είμαστε κατά σειρά η 6η χώρα στην Ε.Ε. που πέτυχε έγκαιρα να διενεργεί τη μοριακή εξέταση.

Με την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στις 9 Μαρτίου, εφαρμόσαμε σταδιακό κλείσιμο επιχειρήσεων και κλάδων, αλλά και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η απαγόρευση των κοινωνικών επαφών ήταν, θεωρώ, το πιο σκληρό μέτρο που αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από τους πολίτες να εφαρμόσουν. Όμως η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα μάς επέτρεψαν να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε την υλοποίηση της στρατηγικής για επάνοδο στην κανονικότητα, με κάποιες φάσεις να επισπεύδονται. Εφαρμόστηκε, επίσης, η πολιτική της διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων στον γενικό πληθυσμό, πρακτική που αποτελούσε και σύσταση του ECDC και του ΠΟΫ και που οι συνθήκες και τα δεδομένα στην Κύπρο μας επέτρεψαν να υιοθετήσουμε. Η ιχνηλάτηση των επαφών βοήθησε τα μέγιστα στον έγκαιρο εντοπισμό και στην απομόνωση των κρουσμάτων, εμποδίζοντας έτσι τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ορίσαμε ταυτόχρονα τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή που μας στήριζε σε τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννου Λύτρα στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X