ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καμία συζήτηση για τουρισμό από Βρετανία και Ρωσία

Οι αφίξεις το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο το ρίσκο είναι μεγάλο

Η εξ ανάγκης στόχευση της Κύπρου ως επί το πλείστον στον τουρισμό από την Γερμανία φέτος, ελέω COVID-19, φαίνεται ότι δεν θα επουλώσει την πληγή που προκάλεσε στην οικονομία μας η πανδημία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αφίξεις μέχρι στιγμής δεν ικανοποιούν κανέναν και ειδικότερα τους ξενοδόχους, οι οποίοι όσο περνά ο καιρός ολοένα και περισσότερο αναφέρουν ότι, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στην Κύπρο στους Βρετανούς και στους Ρώσους, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο οι «αιμοδότες» της κυπριακής οικονομίας, τότε δεν θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε.

Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την διενέργεια μοριακής εξέτασης σε όσους τουρίστες θα αφικνούνται από αυτές τις χώρες και είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το κόστος, εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση για ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, ενώ παρόμοια στάση φαίνεται ότι τηρεί και η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ξανά την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι συζητήθηκε στον σύνδεσμο η καθιέρωση των γρήγορων μοριακών τεστ κορωνοϊού, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή τουριστών στην Κύπρο από την Βρετανία και την Ρωσία. Μάλιστα, είπε ότι υπάρχει η πρόθεση για να την ανάληψη του κόστους των τεστ από τους ξενοδόχους, ενώ στόχος είναι και η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους Κύπριους πολίτες, ώστε να μην ανησυχούν ότι ο ιός θα αφεθεί να εισβάλει ξανά στην Κύπρο. Παρ’ όλ’ αυτά, τα τεστ για την νόσο COVID-19 δεν δίνουν πάντα ακριβή αποτελέσματα και σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται αυτή την χρονική περίοδο στην Ρωσία, οι υγειονομικές αρχές της Κύπρου φαίνεται ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν εκτός λίστας αφίξεων για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

Εκτός συζήτησης

Το άνοιγμα της Ρωσίας και της Βρετανίας δεν είναι μέσα στα πλάνα, ούτε καν στις συζητήσεις των μελών της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, όπως προκύπτει από πηγές που μίλησαν στην «Κ». Το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται ότι προτίθεται να προβεί σε μια τέτοια παραχώρηση, αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ειδικά όταν εκ μέρους της ομάδας των επιστημόνων δεν έχει ανάψει το πράσινο φως. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι, ειδικά για την Ρωσία, όπου παρατηρείται έξαρση του ιού αυτό το διάστημα, δεν τίθεται θέμα συζήτησης στο παρόν στάδιο. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως ξεκαθάρισε στην «Κ» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, δεν έχει καν ζητηθεί από την επιστημονική ομάδα να εξετάσει τις περιπτώσεις της Βρετανίας και της Ρωσίας. Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι η Βρετανία έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί στην κατηγορία Β’ των χωρών από τις οποίες η Κύπρος μπορεί να δέχεται τουρισμό, σε αντίθεση με την Ρωσία. Ωστόσο, η Βρετανία έχει πολλαπλάσια μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στους θανάτους από COVID-19, σε σύγκριση με την Ρωσία, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση του ιού.

Την ίδια ώρα, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, δεν προκύπτει θέμα για συζήτηση, αναφορικά με την Βρετανία και την Ρωσία, αν δεν υπάρξει εισήγηση από την επιστημονική ομάδα. Όταν θα κριθεί ότι υπάρχει η ευχέρεια να δεχθεί η Κύπρος τουρίστες από αυτές τις δύο χώρες, τόσο η Βρετανία, όσο και η Ρωσία θα ενταχθούν στην Β’ κατηγορία και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό μοριακό τεστ. Η Βρετανία αναμένεται ότι θα ενταχθεί νωρίτερα από την Ρωσία, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αυτό να είναι στο πλάνο για τις επόμενες μερικές εβδομάδες.

Επαναξιολόγηση

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αναμένεται ότι θα προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με τον υποβιβασμό χωρών οι οποίες έχουν παρουσιάσει προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Καραγιάννη, η Ελβετία που βρίσκεται στην Α’ κατηγορία των χωρών από τις οποίες δεχόμαστε τουρισμό, αναμένεται ότι θα μετακινηθεί στην Β’ κατηγορία, εξαιτίας έξαρσης κρουσμάτων που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Όσον αφορά στην Γερμανία, φαίνεται ότι έχει περιορίσει τις περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκαν κρούσματα, γι’ αυτό ενδεχομένως να μην επηρεάζεται.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση