ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταγγελίες και υπέρογκα ποσά οδήγησαν στην έρευνα

130 γιατροί του ΓεΣΥ τέθηκαν στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ ως ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας

Τα στοιχεία τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το ενδεχόμενο γιατροί του ΓεΣΥ να έχουν προβεί σε κατάχρηση εξουσίας, διερευνά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, η αιτία η οποία οδήγησε στην διερεύνηση των περιπτώσεων που αφορούν 130 γιατρούς του ΓεΣΥ, είναι τα υπερδιπλάσια από τα αναμενόμενα ποσά που απαίτησαν και έλαβαν.

Ερωτηθείς ο κος Παπακωνσταντίνου με ποιο τρόπο μπορεί ένας γιατρός να καταχραστεί την εξουσία, αναφέρθηκε, παραδείγματος χάριν, σε δύο ενδεχόμενα: ο γιατρός μπορεί να συνεννοηθεί με ασθενή του, με τον οποίο έχει σχετική οικειότητα, ώστε να καταγράψει ψευδώς ότι τον υπέβαλε σε συγκεκριμένη εξέταση. Αργότερα, ο γιατρός θα καταχωρήσει στο σύστημα ότι πραγματοποίησε την εν λόγω εξέταση γι’ αυτό απαιτεί το χρηματικό ποσό που αναλογεί σε αυτήν. Ένας άλλος τρόπος, είναι η ψευδής αναφορά για παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών σε ασθενή, βάσει των οποίων ο γιατρός αξιώνει την αμοιβή που αναλογεί σε αυτές.

Καταγγελίες και έλεγχοι

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην διερεύνηση των 130 γιατρών, είναι, αφενός, οι καταγγελίες ασθενών εναντίον αριθμού εξ αυτών, ωστόσο οι πλείστοι τέθηκαν στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ λόγω του ότι εντοπίστηκε ποσό αμοιβής υπερδιπλάσιο του μέσου όρου ανά μήνα. Ωστόσο, υπογράμμισε ο κος Παπακωνσταντίνου, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ότι οι υπό διερεύνηση γιατροί έχουν παρανομήσει, παρ’ όλ’ αυτά, επειδή δεν μπορούν να ελέγχονται όλοι οι γιατροί συνεχώς, ο ΟΑΥ κάθε μήνα, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες, θα διερευνά ακόμα και δειγματοληπτικά, ώστε να διαπιστωθεί αν οι απαιτήσεις τους είναι λογικές. Αυτό θα αποτελέσει και έναν μοχλό πίεσης για τους γιατρούς, οι οποίοι, γνωρίζοντας ότι υποβάλλονται σε έλεγχο, θα είναι πιο προσεκτικοί.

Οι έλεγχοι στους γιατρούς διενεργούνται επί καθημερινής βάσεως, ανέφερε ο διευθυντής του ΟΑΥ, εξηγώντας ότι, κάθε μήνα, το αρμόδιο τμήμα επιλέγει έναν αριθμό γιατρών, για τους οποίους καθημερινά συλλέγει στοιχεία, ζητά εξηγήσεις και αποδεικτικά, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το εν λόγω τμήμα καθημερινά αναπτύσσεται και εξελίσσει τα εργαλεία με τα οποία διενεργεί τους ελέγχους, ώστε να γίνονται πιο ακριβή τα αποτελέσματα, ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου. Οι συστηματικοί έλεγχοι, πρόσθεσε, έχουν ως στόχο την δημιουργία κουλτούρας στους γιατρούς ώστε να μην αναζητούν τρόπους για να παρανομήσουν.

Πιθανές επιπτώσεις

Σε περίπτωση που εναντίον οποιουδήποτε γιατρού προκύψει οτιδήποτε μεμπτό από την έρευνα, οι επιπτώσεις, ποικίλλουν. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κος Παπακωνσταντίνου, οι πιθανές συνέπειες για ένα γιατρό μπορεί να κυμαίνονται από τις πιο ήπιες, όπως μια σύσταση ή γραπτή επιστολή για την συμμόρφωσή του, μέχρι τις αυστηρότερες των ποινών: ποινική ή πειθαρχική διαδικασία εναντίον του, ακόμα και αποβολή του από το ΓεΣΥ. Οι επιπτώσεις για έναν γιατρό, εξήγησε, τέλος, εξαρτώνται από την σοβαρότητα, την έκταση και την διάρκεια της παρανομίας στην οποία υπέπεσε.

Τεράστια ποσά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία παραχώρησε ο ΟΑΥ στην Ελεγκτική Υπηρεσία, τα ποσά τα οποία απαίτησαν και έλαβαν συγκεκριμένοι υπό διερεύνηση γιατροί, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε διάστημα μερικών μηνών.
Συγκεκριμένα, Ειδικός Γιατρός, καρδιολόγος, ζήτησε και έλαβε αποζημιώσεις συνολικού ύψους 407 χιλιάδων ευρώ σε πέντε μήνες. Οι απαιτήσεις του για τον Ιούνιο ανέρχονταν στις 108 χιλ. ευρώ, τον Ιούλιο στις 100 χιλ. ευρώ, τον Αύγουστο 66 χιλ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο 67 χιλ. ευρώ και τον Οκτώβριο 64 χιλ. ευρώ.

Άλλος καρδιολόγος, ο οποίος ενεγράφη τον Ιούλιο 2019, έλαβε για τον μήνα αυτό 21 χιλ. ευρώ, για τον Αύγουστο 30 χιλ. ευρώ, για τον Σεπτέμβριο 47 χιλ. ευρώ και για τον Οκτώβριο 50 χιλ. ευρώ. Τρίτος καρδιολόγος, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019, ζήτησε και έλαβε συνολική αποζημίωση 431 χιλ. ευρώ, ενώ άλλος ένας γιατρός της ίδιας ειδικότητας απαίτησε το ποσό των 381 χιλ. ευρώ.

Οφθαλμίατρος, επίσης, απαίτησε και έλαβε το ποσό των 454 χιλ. ευρώ, συνάδελφός του έλαβε το ποσό των 419 χιλ. ευρώ, ενώ τρίτος οφθαλμίατρος πήρε 336 χιλ. ευρώ. Γιατρός της ίδιας ειδικότητας, ο οποίος ενεγράφη στο σύστημα τον Σεπτέμβριο έλαβε το ποσό των 190 χιλ. ευρώ, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019, ενώ γαστρεντερολόγος πληρώθηκε 417 χιλ. ευρώ.
Για τον μήνα Νοέμβριο 2019, έλαβαν πάνω από 20.000 ευρώ, 75 προσωπικοί γιατροί, 8 παιδίατροι, 6 προσωπικοί γιατροί ενηλίκων και παιδιών, 6 ωτορινολαρυγγολόγοι, 21 οφθαλμίατροι, 14 ορθοπεδικοί, 4 νευρολόγοι, 35 καρδιολόγοι 5 καρδιολόγοι παθολόγοι, 7 δερματολόγοι και 9 γαστρεντερολόγοι.

Όσον αφορά τέσσερις στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι ενεγράφησαν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες, κατά τον Οκτώβριο 2019, απαίτησαν και έλαβαν αποζημιώσεις μεταξύ 10 και 65 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, οι εν λόγω γιατροί έβλεπαν ασθενείς ακόμα και εν ώρα εργασίας ή όταν έλειπαν από την δουλειά τους με άδεια ασθενείας.

Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ

Σε σχέση με το θέμα των αμοιβών των ειδικών ιατρών, ο ΟΑΥ εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης 19/12, προβαίνοντας σε διευκρινίσεις:

«Ο Οργανισμός διέθεσε στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τις αμοιβές των Ειδικών Ιατρών οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας στα πλαίσια του ΓεΣΥ καθότι ο Γενικός Ελεγκτής, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, έχει την εξουσία να ζήτα στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν να υποβοηθήσουν στην εκτέλεση του έργου του από οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο κατέχει ή είναι υπόλογο για τα στοιχεία ή τις πληροφορίες αυτές.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι ο Οργανισμός, στα πλαίσια εξέτασης των απαιτήσεων που υποβάλλονται από τους ειδικούς ιατρούς για καταβολή αμοιβής, εφαρμόζει ελέγχους οι οποίοι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την εξέταση: (α) των διαγνώσεων και των κλινικών σημειώσεων που έχει καταχωρήσει ο ιατρός στο σύστημα πληροφορικής, (β) των δραστηριοτήτων που διενεργήθηκαν, την αναγκαιότητα, την τεκμηρίωση, τη συχνότητα και το κόστος τους, (γ) των αριθμών των συνταγών για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις και των αριθμών των παραπεμπτικών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και (δ) την εφαρμογή των κανόνων και περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί στο σύστημα πληροφορικής, σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, οι οποίοι ενισχύονται σε συνεχή βάση.

Παράλληλα, όπου κριθεί αναγκαίο, ο Οργανισμός δύναται να απαιτεί την υποβολή επιπρόσθετων στοιχείων και πληροφορίων τα οποία παραπέμπει σε εμπειρογνώμονες ή επιτροπή που συστήνεται από τον Οργανισμό για την εξέταση και λήψη συμβουλών.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των απαιτήσεων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι αυξημένος, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ένεκα της ανικανοποίητης ανάγκης μεγάλου αριθμού δικαιούχων για λήψη υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ σημειώνεται ότι αυτή διασφαλίζεται μέσω της εφαρμογής του σφαιρικού προϋπολογισμού όπου η αμοιβή για οποιαδήποτε υπηρεσία φροντίδας υγείας προσαρμόζεται ανάλογα, έτσι ώστε η πραγματική δαπάνη να μην υπερβεί την προϋπολογισθείσα δαπάνη.

Ο Οργανισμός διαβεβαιώνει ότι εργάζεται με στόχο την ομαλοποίηση τους ΓεΣΥ και παρακολουθεί συνεχώς την λειτουργία του ούτως ώστε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Σε αυτή την πορεία καλεί όλους τους δικαιούχους και παροχείς να συμπορευτούν μαζί του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΓεΣΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση