ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνητρα στους φαρμακοποιούς για ΓεΣΥ

Τέλη Ιανουαρίου η απάντησή τους στη τελική πρόταση του ΟΑΥ για τον σφαιρικό προϋπολογισμό.

Σε τροχιά εφαρμογής μπήκε από την περασμένη Δευτέρα το ΓεΣΥ με το άνοιγμα των καταλόγων εγγραφής για τους προσωπικούς ιατρούς και παιδιάτρους. Με την έναρξη υποβολής αιτήσεων, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει μπροστά του πλέον επισήμως το πρώτο δείγμα των γιατρών οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμβληθούν στο Σύστημα και άρχισε να κινεί όλες τις διαδικασίες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ με την εισαγωγή των υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΑΥ πραγματοποίησε συνάντηση με τους φαρμακοποιούς δίνοντας τους την τελική του πρόταση σχετικά με τον ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού, που θα αφορά τις αμοιβές των φαρμακείων και την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Από την άλλη, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος φέρεται να βρίσκεται σε στάση αναμονής περιμένοντας από την πολιτεία να κάνει κάποια ενέργεια προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση, αφού ως γνωστό θεωρεί πως ο προτεινόμενος σχεδιασμός εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο «χορός» των ανακοινώσεων κατά του ΓεΣΥ από τις Επιστημονικές Εταιρείες.

Επίσης, όπως αποκάλυψε η «Κ», ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μέσω επιστολής στέλνει μήνυμα συμπαράστασης προς τον ΠΙΣ κλείνοντας την πόρτα στα όποια σενάρια ήθελαν την κάθοδο γιατρών από την Ελλάδα στην Κύπρο για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες υπάρξουν στο ΓεΣΥ. Όσον αφορά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από Συντεχνίες και μη κυβερνητικές Οργανώσεις σε σχέση με τη διπλή συνεισφορά που θα κληθούν να καταβάλουν από την 1η Μαρτίου όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για το ΓεΣΥ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η Κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της και έχει ετοιμάσει αντιπρόταση προκειμένου να επιλυθεί το όλο ζήτημα.

Τελική πρόταση σε φαρμακοποιούς

Συνάντηση πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τον σφαιρικό προϋπολογισμό που θα καθοριστεί για τους φαρμακοποιούς σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Μιλώντας στην «Κ», η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε πως κατά τη συνάντηση ο ΟΑΥ έδωσε προφορικώς την τελική του πρόταση, την οποία θα μελετήσουν με τους οικονομικούς τους συμβούλους και στη συνέχεια θα προβούν σε ενημέρωση των συλλογικών τους οργάνων. Σημείωσε δε, πως μέχρι τα τέλη του μηνός ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα τοποθετηθεί επί της πρότασης του ΟΑΥ, αφού πρωτίστως την λάβουν γραπτώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συζήτηση των δύο πλευρών εστιάζεται κυρίως στα θέματα των διοικητικών και λειτουργικών εξόδων που θα προκύψουν για τα φαρμακεία με την μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει στον τομέα της υγείας. Συν τοις άλλοις, ο ΟΑΥ φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους φαρμακοποιούς που θα συστεγαστούν με άλλους λειτουργούς, ενώ παράλληλα βλέπει πως θα καλυφθούν περιοχές της Κύπρου οι οποίες είναι απομακρυσμένες από το κέντρο της κάθε Επαρχίας και δεν έχουν φαρμακεία.

Σχετικά με τις ανησυχίες των φαρμακοποιών να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο αριθμός των φαρμακείων που θα ενταχθούν στο Σύστημα κατά τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πως ο Οργανισμός δεσμεύτηκε πως μετά την ολοκλήρωση εγγραφής των φαρμακείων στο ΓεΣΥ κατά τα επόμενα χρόνια, θα ελέγχει ποια θα ανοίγουν προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες και να κατευθύνει τους νέους φαρμακοποιούς που θέλουν να συμβληθούν με το Σύστημα να ανοίξουν τα υποστατικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν φαρμακεία.

Κατάλογοι εγγραφής

Με ομαλότητα κύλησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγγραφής κατά τα πρώτα 24ωρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ Άθω Τσινωντίδη ο οποίος δήλωσε πως έχει επιδείξει ενδιαφέρον αρκετά μεγάλος αριθμός γιατρών, σημειώνοντας ότι υπήρξαν αρκετά τηλεφωνήματα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης από γιατρούς που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα δύο ενημερωτικά σεμινάρια, που έγιναν την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία και θέλησαν να πάρουν πληροφορίες για τις διαδικασίες.

Τα δύο σεμινάρια στη Λευκωσία παρακολούθησαν συνολικά 180 γιατροί, ενώ ο ΟΑΥ θα πραγματοποιήσει εντός των ερχόμενων ημερών ακόμα τρία σε σχέση με τις διαδικασίες εγγραφής των προσωπικών ιατρών και παιδιάτρων στο Σύστημα. Τα εν λόγω σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις Επαρχίες Λεμεσού (24/1), Λάρνακας (26/1) και Πάφου (2/2), με τον αριθμό των ενδιαφερομένων να ανέρχεται στους 130. Σχετικά με τον αριθμό των γιατρών που αιτήθηκαν μέχρι στιγμής να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, η ηγεσία του ΟΑΥ τονίζει πως δεν θέλουν να ανακοινώσουν τον οποιοδήποτε αριθμό πριν να αξιολογήσουν πόσες εξ αυτών πληρούν τις προϋποθέσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πέρα των 30 γιατρών έχουν αιτηθεί να συμβληθούν στο Σχέδιο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι για να λειτουργήσει σε πρώτη φάση το ΓεΣΥ πρέπει να συμβληθούν σε αυτό 350 προσωπικοί ιατροί και 130 παιδίατροι.

«Όχι» από Ελλάδα

Αρνητική στάση κρατά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσον αφορά την κάθοδο ιατρών – μελών του, από την Ελλάδα στην Κύπρο για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα σε επιστολή, που απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την οποία αποκάλυψε η «Κ», εκφράζει τις ανησυχίες του πως οι ελλαδίτες ιατροί θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν, από πλευράς συναδέλφων τους στην Κύπρο. Πρόσθεσε δε ότι «παρακολουθώντας τις πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων της Κύπρου περί αναζήτησης ιατρών από το ελλαδικο ιατρικό δυναμικό για σκοπούς στελέχωσης του ΓεΣΥ, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε σε μετανάστευση των μελών μας με συνεπακόλουθο τον κίνδυνο ιατρικού πληθωρισμού και αφανισμού Κυπρίων συναδέλφων μας».

Αντιπρόταση για δημόσιους υπαλλήλους

Αντιπρόταση φαίνεται να ετοιμάζει η Κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τους δημόσιους υπαλλήλους για τη διπλή εισφορά που θα καταβάλουν από τον ερχόμενο Μάρτιο ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ήρθε σε επαφή με την ΠΑΣΥΔΥ εκφράζοντας την πρόθεση του να καταθέσει αντιπρόταση, η οποία θα προνοεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν ως εισφορά το 1,8% του ακαθάριστου εισοδήματος τους αντί για το 3,2% όπως είχε καθοριστεί αρχικά.

Δηλαδή, αν τελικώς οι δημόσιοι υπάλληλοι αποδεχθούν αυτή την πρόταση θα τους αποκόπτεται μόλις 0,1% περισσότερο από το ακαθάριστο εισόδημα τους, σε σχέση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Τις έντονες αντιδράσεις των Συντεχνιών και των μη κυβερνητικών Οργανώσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη προ δύο περίπου βδομάδων στην κρατική τηλεόραση, όταν ανέφερε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Μαρτίου θα καταβάλλουν υποχρεωτική συνεισφορά ύψους 1,5% επί των ακαθάριστων απολαβών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους συν το 1,7% που θα αποκόπτεται από όλους τους εργαζομένους ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Τονίζεται δε πως όπου και αν καταλήξει τελικώς αυτό το ζήτημα από την 1η Μαρτίου του 2020 από τις ακαθάριστες απολαβές των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων θα αποκόπτεται ποσοστό της τάξεως του 2, 65%, ενόψει της πλήρους εφαρμογής του Σχεδίου Υγείας την 1η Ιουνίου του 2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X