ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομαλά το ΓεΣΥ σε νοσοκομεία και φαρμακεία

Τρίτη μέρα εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εφαρμογή του ΓεΣΥ, μετά το Σαββατοκύριακο. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, με ελάχιστες εξαιρέσεις στο κομμάτι των ραντεβού με τους γιατρούς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις, κρίνεται ικανοποιητική.

Σε μια πρώτη αποτίμηση των τριών ημερών σε περιβάλλον ΓεΣΥ, η εξοικείωση των λειτουργών υγείας με το λογισμικό του Γενικού Σχεδίου είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί καθυστερήσεις, κάτι που αναμένεται να ομαλοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως λένε οι κυβερνητικοί ιατροί.

Στα δημόσια νοσηλευτήρια γιατροί και ασθενείς δείχνουν πως κινούνται σε ρυθμούς προσαρμογής με τα νέα δεδομένα. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό το μέγα ζητούμενο φαίνεται να είναι το λογισμικό σύστημα η χρήση του οποίου προκαλεί κάποιες καθυστερήσεις.

Τα φαρμακεία

Στο κομμάτι των φαρμάκων, με βάση την εικόνα που υπάρχει, τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν έχουν δεχθεί φόρτο εργασίας. Η εκτέλεση συνταγών σε περιβάλλον ΓεΣΥ είναι υποτονική με τους περισσότερους ασθενείς να ζητούν για την ώρα πληροφορίες για το νέο περιβάλλον, όπως έλεγαν φαρμακοποιοί στην «Κ».

Σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιούν τα φαρμακεία, που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ δεν φαίνεται να έχουν εμφανιστεί προβλήματα με τις συνταγές να εκτελούνται κανονικά, για την ώρα. Ένα από τα θέματα που έχουν ανακύψει αφορά κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία ενώ περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έχει δημοσιοποιηθεί δεν βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων λόγω ελλείψεων.

Πέραν των 500 χιλιάδων οι εγγραφές δικαιούχων

Μέχρι η ώρα 1300 σήμερα, είχαν εγγραφεί 527,000 δικαιούχοι στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Αν. Λειτουργό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Μάριο Τζιακούρη, μέχρι η ώρα 13:00 υπήρξαν 2000 επισκέψεις σε γιατρούς, είχαν εκτελεστεί 800 συνταγές και 200 εργαστηριακές εξετάσεις και είχαν υποβληθεί 550 απαιτήσεις πληρωμής γιατρών.

Αισιοδοξία ΟΑΥ

Σε δηλώσεις του το πρωί στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης ανέφερε πως «είχαμε αρκετές προετοιμασίες να κάνουμε όσον αφορά ιδιαίτερα την ολοκλήρωση συμβολαίων με παρόχους. Έχουμε αρκετά συμβόλαια τα οποία θα υπογραφούν τις επόμενες μέρες».

«Χθες οι αριθμοί είχαν αυξηθεί ειδικότερα στα φαρμακεία, τα κλινικά εργαστήρια και τους ειδικούς γιατρούς. Έχουν επίσης συμπεριληφθεί στους καταλόγους ιατροί του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι χθες κάναμε αποδοχή στο σύστημα, ιατρούς οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει την σύμβαση τους» τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί σήμερα είναι κρίσιμη μέρα για το ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε πως «όλοι οι γιατροί, όλα τα φαρμακεία θα εργάζονται και ο κόσμος θα είναι πολύ περισσότερος. Σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα από το Σάββατο. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και οι πάροχοι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα χωρίς προβλήματα».

«Το Κέντρο εξυπηρέτησης έχει ενισχυθεί με προσωπικό και τηλεφωνικές γραμμές και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε εκείνα τα περιστατικά που θα χρειαστούν βοήθεια» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κλήσεις που δέχθηκαν από ιατρούς και φαρμακοποιούς για προβλήματα στο σύστημα, ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε πως «σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε μια σύγχυση στο που θα έπρεπε να μπουν για να εκτελέσουν τις διεργασίες. Είχαμε προβλήματα στην ενεργοποίηση ορισμένων παρόχων, οι οποίοι ενώ είχαν υπογράψει τα συμβόλαια τους, δεν είχαν ενεργοποιηθεί στο σύστημα του οργανισμού. Επίσης υπήρξαν προβλήματα και στην έκδοση συνταγών, όπου οι ιατροί και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει αν είναι προσεκτικοί, όσων αφορά τον αριθμό των συσκευασιών, έτσι ώστε να αποφευχθούν λάθη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη οι επισκέψεις σε ιατρούς το Σαββατοκύριακο έφτασαν μόλις τις 700 ενώ για ακόμη μια φορά συνέστησε  υπομονή, ψυχραιμία, κατανόηση και από τις δυο πλευρές. Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία στο ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά

ΟκΥΠΥ: Μεγάλες οι αλλαγές

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Πρόεδρος του ΟκΥΠΥ, Αλέκος Σταμάτης ανέφερε πως «οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στην δουλειά, για να δούμε πως θα ανταποκριθούμε. Υπάρχει ανάγκη για νέο τρόπο σκέψης, νοοτροπίας και εκμάθηση νέων συστημάτων και τρόπων δουλειά».

Ερωτηθείς για την διαδικασία μεταρρύθμισης στα δημόσια νοσηλευτήρια και την αίσθηση ότι κινείται με αργούς ρυθμούς σημείωσε πως «εκείνο που ξέρω είναι ότι στην εγγραφή των ιατρών παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι όσοι έχουν ελληνικό διαβατήριο να μην μπορούν να εγγραφούν. Αν ένας γιατρός δεν είχε ανανεωμένη την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος πάλι δεν μπορούσαν να εγγραφούν. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι αφιέρωσαν δεκάδες ώρες μέχρι πολύ αργά το βράδυ για να βρουν στοιχεία ώστε να τα καταχωρήσουν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Υπάρχουν ιατροί για τους οποίους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα έχουμε δυσκολίες. Αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να πάνε στον ιατρό να μην πάνε. Δώστε μας χρόνο να εξοικειωθούμε με τα νέα συστήματα. Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι με στυλό και χαρτί».

Σήμερα το τεστ αντοχής του συστήματος, λένε οι φαρμακοποιοί

Ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο χωρίς πίεση, που κύλησαν όλα ομαλά για τους φαρμακοποιούς στο νέο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), σήμερα πρώτη εργάσιμη μέρα που θα παρουσιαστεί κινητικότητα, είναι η μέρα που θα δοκιμαστεί το σύστημα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα.

Σημείωσε ότι από την έναρξη του ΓεΣΥ το Σάββατο, τα 440 φαρμακεία που είναι εγγεγραμμένα συμμορφώθηκαν πλήρως στο σύστημα κι ότι σύντομα όλα τα φαρμακεία στην Κύπρο θα συμβληθούν.

«Κάθε μέρα είναι μια μέρα για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, όμως σήμερα θα δοκιμαστεί το σύστημα. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει πίεση, σήμερα θα είναι το τεστ αντοχής του συστήματος», είπε η κ. Πιέρα.

Εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στους φαρμακοποιούς για τη συμμόρφωση τους και ιδιαίτερα σε όσους διανυκτέρευαν το Σαββατοκύριακο γιατί, όπως ανέφερε, υπήρξε πολλή αγωνία και ανησυχία μέσα στην εβδομάδα.

«Τα συστήματα των φαρμακοποιών με το σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συνδέθηκαν την παραμονή εφαρμογής του συστήματος στις 7 το βράδυ της Παρασκευής. Δικαιολογημένα ανησυχούσαν, όμως δεν υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ήταν σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των συνταγών έτσι μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν. Εκεί όπου υπήρχαν προβλήματα ενημερώθηκα και επικοινώνησα με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Οργανισμού κι είχαν βοήθεια πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υπήρξε συνεργασία και πιστεύω ότι όλα κύλησαν ομαλά», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι αυτά, ήταν «κάποια προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εμφανίζονταν διαφορετικά κάποια φάρμακα σε πιο πολλή ποσότητα σε συνταγές γιατρών ενώ δεν έπρεπε να ήταν έτσι. Υπήρξε όμως συνεργασία και με τους γιατρούς και τον ΟΑΥ ούτως ώστε να εξομαλυνθούν και να παρουσιαστεί η συνταγή, όπως έπρεπε να παρουσιαστεί».

Όπως σημείωσε, είναι αναμενόμενα τα πρακτικά προβλήματα που θα υπάρξουν μέχρι να δοκιμαστεί το σύστημα και να τελειοποιηθεί.

Από τη στιγμή όμως, συνέχισε, που υπάρχει ανταπόκριση από τον Οργανισμό και από εμάς υπάρχει θετική διάθεση, θα επιλύονται τα πρακτικά προβλήματα.

Είπε ότι την Παρασκευή πάρα πολλά φαρμακεία συνδέθηκαν με το λογισμικό του ΟΑΥ. «Αυτό δημιούργησε ένα άγχος, το οποίο δικαιολογημένα υπήρξε. Ήταν καθαρά για τεχνικά θέματα το άγχος, δεν είχαμε το πρόγραμμα. Τέλος καλό όλα καλά, συνδεθήκαμε και το δοκιμάσαμε όχι με πίεση το Σάββατο γιατί δεν υπήρξαν πολλές συνταγές ούτε και στα διανυκτερεύοντα του Σαββατοκύριακου έτσι όλα κύλησαν ομαλά. Εμείς είμαστε έτοιμοι, με επάρκεια 440 φαρμακείων».

«Εκείνο το οποίο εμείς λέμε ειδικά στους χρόνιους ασθενείς, είναι να επισκεφθούν έγκαιρα τον προσωπικό τους γιατρό για τα φάρμακα τους, να τους τα γράψει σε συνταγή που ισχύει και μια εβδομάδα από την ημέρα που εκδίδεται, έτσι ώστε να επισκεφθούν το φαρμακείο έγκαιρα και να δώσουν και στον φαρμακοποιό λίγο χρόνο να τους παραγγείλει τα φάρμακα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι τώρα τα φάρμακα που θα έχουν ζήτηση και θα παρουσιάσουν αυξημένη κίνηση είναι αυτά που οι δικαιούχοι προμηθεύονταν από τα δημόσια νοσηλευτήρια και θα τα ζητούν πλέον και από τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα χρειαστούμε λίγες εβδομάδες για ρύθμιση των αποθεμάτων μας, όμως καλούμε τους ασθενείς να απευθυνθούν στα φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα στο φαρμακείο της γειτονιάς τους – τούτο τον θεσμό που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία 350 συνταγές κατά το Σαββατοκύριακο, δεν υπήρξε πίεση και πως όλα έγιναν πολύ ομαλά.

«Τα φαρμακεία στο σύνολο τους είναι 530, έχουν εγγραφεί 440 και υπάρχουν κι άλλες αιτήσεις ακόμα. Θεωρώ ότι θα μιλούμε σύντομα για πλήρη συμμόρφωση και συνεργασία των φαρμακοποιών με το σύστημα», είπε.

Η κ. Πιέρα ανέφερε ότι πρέπει να κρατήσουμε το θετικό της εφαρμογής του ΓεΣΥ ότι από την 1η Ιουνίου, ότι δεν θα υπάρχει κανένας Κύπριος πολίτης ανασφάλιστος. «Ήταν μια καθημερινότητα για τα φαρμακεία να αντιμετωπίζουμε τους ανασφάλιστους που για πολύ μικρές διαφορές στον μισθό τους δεν ήταν δικαιούχοι στο νοσοκομείο αλλά δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα να κάμουν ασφάλιση για να επισκεφθούν τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Υπήρχε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που συχνά απευθυνόταν στα φαρμακεία και ζητούσαν και υπέρβαση από τον φαρμακοποιό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τους», σημείωσε.

Σήμερα, συμπλήρωσε, είναι όλοι ασφαλισμένοι και σε κάθε περίπτωση θα παίρνουν τα φάρμακα τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές είτε το αποζημιωμένο με ένα ευρώ είτε το πρωτότυπο με απλή συνεισφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση