ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Λύσεις στην κρίση των φαρμάκων εξήγγειλε ο ΟΑΥ

Newsroom K

Ολοκληρώθηκε ήδη η αναβάθμιση λογισμικού στη βάση των αιτημάτων των ασθενών

Σε κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης με τα φάρμακα, προβαίνει ο ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες ασθενών και φαρμακοποιών. Ανακοίνωσε μια σειρά ενεργειών που έχουν σαν στόχο την προμήθεια σκευασμάτων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που επιχειρείται προσπάθεια συντονισμού με τα αιτήματα του ΟΚΥΠΥ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδής, με ραδιοφωνικές του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής (19/07), επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τομέα των φαρμάκων. Η αναμενόμενη αναβάθμιση του λογισμικού έχει ήδη ολοκληρωθεί από την Πέμπτη ανέφερε ο κ.Τσινωντίδης «και οι φαρμακοποιοί μπορούν να αντικαταστήσουν φάρμακο που είναι το πιο φθηνό όχι με το σύστημα αλλά με την αγορά». Η απόφαση αυτή αναμένεται να κάμψει τις διαμαρτυρίες των ασθενών που διαμαρτύρονταν για ακριβές δεύτερες λύσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στο σύστημα.

Αναφορικά με την απαίτηση των φαρμακοποιών όπως διοχετευτούν στην αγορά φάρμακα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας «εγκλωβισμένα», ο κ Τσινωντίδης επισήμανε πως «ο ΟΑΥ θα αγοράσει υπηρεσίες που θα διοχετεύουν τα προϊόντα από τις αποθήκες στην ιδιωτική αγορά. Ήδη είμαστε σε επαφή με εταιρεία που μπορεί να το αναλάβει. Εξετάζουμε ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα για να μπορέσουμε από εβδομάδα να ξεκινήσουμε την διοχέτευση».

Για τον αριθμό των φαρμάκων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε έλλειψη, η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΥ είναι πως «έχουμε καταγεγραμμένα 8 φάρμακα σε έλλειψη. Ελπίζουμε από εβδομάδας όσα από αυτά υπάρχουν στις αποθήκες των φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας να τα διοχετεύσουμε στην αγορά». Επιπλέον συνέχισε «υπάρχει ένας αριθμός γύρω στα 50 προϊόντα τα οποία δεν ήταν ποτέ διαθέσιμα για διάφορους λόγους στο σύστημα του ΓεΣΥ, τα οποία αν υπάρχουν στις αποθήκες θα διοχετευτούν επίσης». Αναμένεται πως με τη ρύθμιση αυτή το πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρείται σήμερα θα αντιμετωπιστεί σε ποσοστό γύρω στο 80%.

Αιτήματα ΟΚΥΠΥ

Ο κ.Τσινωντίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αίτημα του ΟΚΥΠΥ για πρόσβαση στους αριθμούς ιατρικών πράξεων που έγιναν μέχρι στιγμής με τις διαδικασίες του Συστήματος. Ανέφερε πως την Πέμπτη (18/07) πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ, όπου δόθηκαν στοιχεία και υποδείξεις για να μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση κατά την οποία θα γίνει αξιολόγηση, και ο ΟΑΥ με τη σειρά του να ετοιμάσει αναφορά συμπερασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ