ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:01
23°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Με επιδημιολογικά κριτήρια η αλλαγή κατηγορίας της Ελλάδας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση στηρίχθηκε στις ανησυχίες της επιστημονικής ομάδας οι οποίοι θεωρούν πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο

Παρενέργειες ήπιας μορφής, αφήνει πίσω της η κατάταξη της Ελλάδας στην κατηγορία Β, αλλαγή η οποία θα επιφέρει διαφοροποιήσεις, το επόμενο διάστημα σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Κύπριους, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο η απόφαση τείνει να προσλάβει και άλλες διαστάσεις κάτι που είχε προκαλέσει προβληματισμό, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Στην Αθήνα η απόφαση μετακίνησης της Ελλάδας στην κατηγορία Β, έτυχε αρνητικής υποδοχής με τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού να μην κρύβει την ενόχλησή του και να την χαρακτηρίζει λανθασμένη. Στη Λευκωσία επί του θέματος, η μοναδική αντίδραση που εκδηλώθηκε ήταν υπό τη μορφή πληροφοριών από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι η μετακίνηση της Ελλάδας δεν αποφασίσθηκε ελαφρά τη καρδία. Κάτι που παραπέμπει στα προηγούμενα τρία εικοσιτετράωρα, χρονικό διάστημα που η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση με την ομάδα των σοφών να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην τελική απόφαση.

Οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά στη Λευκωσία, η κατάσταση της Ελλάδας παρακολουθείτο τουλάχιστον από την περασμένη Παρασκευή, με την επιδημιολογική ομάδα να εκφράζει έντονα τη λήψη άμεσων μέτρων κάτι που αρχικά προκαλούσε προβληματισμό σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι επιστήμονες φαίνεται να πίεζαν για λήψη μέτρων, πολύ πριν αυτά ανακοινωθούν. Μάλιστα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε κάποια φάση και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρέμενε αναλλοίωτη, το όλο θέμα έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνεται από τον Υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για μετακίνηση της Ελλάδας στην κατηγορία Β κλείδωσε μετά τις πιέσεις των επιστημόνων ότι πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία, από πλευράς της Επιδημιολογικής Μονάδας, παρά μόνο μια γενική αιτιολόγηση περί «αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας».

«Ακατανόητη απόφαση»

Μερικές ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στη Λευκωσία, ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης δημόσια χαρακτήρισε την απόφαση λανθασμένη πως δεν την κατανοεί και το πιο σημαντικό, αμφισβήτησε τα κριτήρια στην οποία στηρίχθηκε. «Ελπίζω να υπάρξει μια συνεννόηση και μια εξήγηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο πλευρών για να μπορέσει να εξηγηθεί η θέση ότι η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής και πάντως πολύ ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οπότε δεν θεωρώ λογικό και σωστό η χώρα μας να είναι στην κατηγορία Β».

Η αντίδραση

Στις δηλώσεις Θεοχάρη η μόνη αντίδραση που υπήρξε και αυτή υπό τη μορφή ανεπίσημων πληροφοριών, ήταν πως η μετακίνηση στη κατηγορία Β ήταν μονόδρομος μετά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Επίσης με νόημα και εν είδει απάντησης ότι η Κύπρος αντιγράφει την Ελλάδα, στα μέτρα αντιμετώπισης του ιού αυτό το οποίο τονιζόταν ήταν ότι η Ελλάδα μόλις τώρα παίρνει μέτρα για μουσικοχορευτικά κέντρα (όπου μάλιστα επιτρέπεται και ο χορός), μπαράκια, γάμους και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στις οποίες συναθροίζονται πολλά άτομα. Επιπλέον όπως σημειώνεται η Κύπρος σε πληθυσμιακή αναλογία διεξάγει πολύ περισσότερες ιχνηλατήσεις και διαγνωστικά τεστ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ