ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μνημειώδης κόντρα αντί μνημονίου συναντίληψης

Χιονοστιβάδα οι εξελίξεις μέσω του δημόσιου διαλόγου μεταξύ του ΠΙΣ και του Υπ. Υγείας για το τι έγινε στην πραγματικότητα

Πλήρης ανατροπή εκ νέου του σκηνικού πέριξ του ΓεΣΥ καταγράφηκε την Τρίτη. Αιτία των εξελίξεων, που από ένα σημείο και μετά πήραν μορφή χιονοστιβάδας με δημόσιες τοποθετήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το λεγόμενο μνημόνιο συναντίληψης.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι είχε προσεγγιστεί πριν τρεις εβδομάδες μέσω τρίτου προσώπου που εκπροσωπούσε ομάδα γιατρών του ΠΙΣ «θέτοντας ενώπιον μου ένα μνημόνιο συναντίληψης για να υπογραφεί και από εμένα και από τον ΟΑΥ». Ακολούθησε η απόρριψη του «μνημονίου συναντίληψης» από την ηγεσία του ΠΙΣ, όπως και το σενάριο που ήθελε μερίδα μελών του ΠΙΣ να καταθέτει παρασκηνιακά στον υπουργό Υγείας την εν λόγω πρόταση.

Ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του τόνισε πως η ανεπίσημη προσπάθεια να αποτυπωθούν οι θέσεις και αναφορές στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων συναντήσεων, σε ουδεμία περίπτωση αποτελεί επίσημο έγγραφο. Σημειώνεται επίσης πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο εάν υπάρχει ειλικρινής βούληση της αρμόδιας αρχής για συζήτηση επί συνόλου των αιτημάτων τους και ότι καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από οποιοδήποτε μέλος τους, με περιεχόμενο που διαφοροποιεί τις πάγιες θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου.

Μετά από την προαναφερθείσα αντίδραση των ιατρών ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σήκωσε με τη σειρά του το γάντι δηλώνοντας πως «θα ήταν πιο ειλικρινές από πλευράς ΠΙΣ να μας πουν πραγματικά ότι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ και ότι έχουν βολευτεί με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η μέχρι τώρα στάση τους αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να αποδεχτούν το ΓεΣΥ και ότι τα όποια αιτήματα έφεραν ενώπιον μας ήταν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις και τεχνάσματα για κωλυσιεργία ή ανατροπή».Όσον αφορά τη θέση του σχετικά με τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν για το «μνημόνιο συναντίληψης», ο υπουργός είπε πως δεν μπορεί να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί που του κοινοποίησαν το έγγραφο, αφού όπως εξήγησε, όταν του δόθηκε υπήρχε αντίληψη ότι θα υπάρχει εχεμύθεια και πως δεν θα διαρρεύσουν ονόματα τους.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί η μερίδα των μελών του ΠΙΣ, τους οποίους εκπροσωπεί το «μνημόνιο συναντίληψης», δεν βγαίνει προς τα έξω να μιλήσει και να πάρει θέση, ο κ. Ιωάννου είπε πως την ίδια απορία έχει και ο ίδιος και παρέπεμψε σε αυτούς για να δώσουν την απάντησή τους. «Το έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι υπάρχει bulling εκ μέρους των γιατρών οποτεδήποτε πάει να υπάρξει μια προσπάθεια προσέγγισης είτε για να συμβληθεί κάποιος με τον ΟΑΥ, δέχονται καταιγισμό σχολίων από συναδέλφους τους γιατρούς», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Εξετάζει τη νομική οδό

Έτοιμος να ασκήσει όλα του τα νομικά δικαιώματα παρουσιάζεται την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας μετά τις κατηγορίες για πλαστογραφία που εξαπέλυσε εις βάρος του ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Μάριος Καραϊσκάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραϊσκάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κατασκεύασε το «μνημόνιο συναντίληψης», ενώ στη συνέχεια τον κατηγόρησε για πλαστογράφηση του εγγράφου.

Απαντώντας στις εν λόγω κατηγορίες ο υπουργός Υγείας είπε πως μέχρι στιγμής επέλεξε να κρατήσει μια στάση συγκαταβατική και συναινετική, χαμηλών τόνων, αφού όπως εξήγησε, θεωρεί πως μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο θα γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε διαφορές. Παρόλα αυτά, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση τις δημόσιες επιθέσεις και τις ύβρεις προς το πρόσωπό του, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι βρισιές και οι ισχυρισμοί πως το έγγραφο αυτό είναι δικό του κατασκεύασμα, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Προτίθεται έτσι να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του και ότι θα ζητήσει συμβουλή από τον νομικό του σύμβουλο, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, και αναλόγως θα προχωρήσει αναφορικά με δηλώσεις μελών του ΠΙΣ.

Ποικίλες απόψεις στον ΠΙΣ

Επιπρόσθετα, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και σε αυτή, παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση ως προς τις τοποθετήσεις της ηγεσίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Η πολυφωνία απόψεων που σημειώνεται από την ηγεσία του Σώματος όταν κληθεί να τοποθετηθεί για ένα ζήτημα,γεννά το ερώτημα κατά πόσο ο ΠΙΣ έχει κοινή γραμμή.

Στην προκειμένη περίπτωση όσον αφορά τις πληροφορίες που έφεραν μερίδα ιατρών – μελών του ΠΙΣ να κοινοποιούν στον υπουργό το «μνημόνιο συναντίληψης», είχαμε από την μια τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΙΣ, Βάσο Οικονόμου, να αναφέρει πως είναι εις γνώση του αυτή η προσπάθεια ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποτελεί επίσημη πρόταση του Ιατρικού Συλλλόγου, ενώ από την άλλη ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Μάριος Καραϊσκάκης, τόνιζε πως πρόκειται για κατασκεύασμα του υπουργού και για πλαστογραφία. Ερωτώμενος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Βάσος Οικονόμου, κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το συμπέρασμα που βγαίνει πως ο ΠΙΣ δεν έχει κοινή γραμμή, απάντησε στην «Κ» πως «σαφώς ναι», σημειώνοντας πως «δυστυχώς κάνουμε και εμείς λάθη».

Ως προς το αν οι επίσημες τοποθετήσεις – ανακοινώσεις του ΠΙΣ εκφράζουν όλη την ηγεσία ο κ. Οικονόμου είπε στην «Κ» πως θα έπρεπε να εκφράζουν όλη την ηγεσία, αλλά, όπως εξηγεί, δικαιούται οποιοδήποτε μέλος να διατηρεί την άποψη του χωρίς να πολεμά την απόφαση που λήφθηκε δημοκρατικά από το σώμα.

Έφτιαξε «αντί ΓεΣΥ» η ΕΝΙΚ

Από εκεί και πέρα τον δικό τους δρόμο φέρεται να παίρνουν οι ιδιώτες γιατροί που τάσσονται κατά του ΓεΣΥ. Όπως είναι γνωστό ένα από τα κύρια αιτήματά τους είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτική ιατρική όταν το ΓεΣΥ μπει σε εφαρμογή, ωστόσο όπως ξεκαθάρισαν κατ΄ επανάληψη υπουργός Υγείας και ΟΑΥ, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αφού το Σύστημα Υγείας είναι μονοασφαλιστικό και ένα τέτοιο σενάριο θα αλλοίωνε την φιλοσοφία του.

Εις απάντηση αυτού η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), έφτιαξε μια «αντί ΓεΣΥ» πλατφόρμα την οποία ονόμασε «Private Medical Network Cyprus» και καλεί τους ιδιώτες ιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή. Απευθυνόμενη στους ιδιώτες γιατρούς η ΕΝΙΚ αναφέρει: «Δηλώνοντας τη συμμετοχή σας στο δίκτυο αποκτάτε πλέον πρόσβαση στο νέο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής που σκοπό έχει την απόλυτα αρμονική λειτουργία των γιατρών σε ελεύθερο εργασιακό περιβάλλον στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με τα οποία συνεργάζονται καθώς επίσης και τους συμβεβλημένους με το δίκτυο ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Το εν λόγω πολυασφαλιστικό δίκτυο έρχεται να εντάξει στο δυναμικό του τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, ενώ όπως ισχυρίζεται η ΕΝΙΚ, στοχεύει στη διατήρηση και τη περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ιατρών, Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Κλινικών Εργαστηρίων, Ακτινολογικών Διαγνωστικών κέντρων και Ασφαλιστικών Φορέων, με σκοπό την συνέχιση παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Κύπρου.

Με την εκδήλωση της ενέργειας αυτής, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως στο Δίκτυο Ιδιωτικής Ιατρικής της ΕΝΙΚ οι γιατροί καλούνται να δηλώσουν τη μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, αλλά να ενταχθούν σε ένα άλλο «παρά-ΓεΣΥ», όπου «θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αγνοώντας φυσικά τους χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια σύναψης ιδιωτικής ασφάλειας ή τις 60.000 και πλέον χρόνιους ασθενείς που δεν τους ασφαλίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση