ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
21°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Μονοψήφιος αριθμός και οι σκέψεις για χαλάρωση

Του Γιάννου Λύτρα

Πασχαλινό δώρο για πολλούς τα μόλις 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά που ανακοινώθηκαν ανήμερα της μεγάλης εορτής

Μερικές μέρες προτού κλείσει ένας μήνας από την ημέρα που στην Κύπρο ανακοινώθηκε μονοψήφιος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, τα ευχάριστα νέα που ακούσαμε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα έφεραν την Άνοιξη που στερούμαστε λίγο πιο κοντά μας. Πλέον, φαίνεται ότι, μέρα με την ημέρα, κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, με την Κυβέρνηση και τους ειδικούς να μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να θέτουν συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθορίσουν τις επόμενες δράσεις. Την ίδια ώρα, μεγάλο στοίχημα θεωρούνται οι μέρες που διανύουμε. Η Αστυνομία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψει τυχόν παραβιάσεις διαταγμάτων, αλλά από τα πρώτα δεδομένα φαίνεται ότι οι Κύπριοι πειθάρχησαν. Τις επόμενες ημέρες, άλλωστε, αναμένεται ότι η κατάσταση στην κοινότητα θα ξεκαθαρίσει και σε σχέση με την διασπορά του ιού στην κοινότητα, καθώς αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι 20 χιλιάδες εξετάσεις σε εργαζόμενους και θα ξεκινήσει η τυχαία δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό.

Από τις 25 Μαρτίου

Η τελευταία φορά που στην Κύπρο ανακοινώθηκαν κάτω από 10 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, ήταν η 25η Μαρτίου. Τότε, είχαν επιβεβαιωθεί μόλις 8 κρούσματα, αν και τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στους αριθμούς, καθώς προηγήθηκαν και αριθμοί όπως 13, 11 και 21 κρουσμάτων. Την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου 2020, η Κύπρος, μετά από μερικές ημέρες καθοδικής πορείας, επιστρέψαμε σε μονοψήφιο αριθμό, αφού ανακοινώθηκαν μόλις 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού, από συνολικά 1803 διαγνωστικές εξετάσεις.

Δειγματοληψίες

Αυτή την περίοδο «τρέχει» το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική εξέταση των ατόμων που εξακολουθούν να εργάζονται, ωστόσο, πέραν κάποιων εξαιρέσεων, ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 20 χιλιάδες άτομα που πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση για την νόσο COVID-19, μέχρι το Πάσχα ολοκληρώθηκαν 8,549 εργαστηριακές εξετάσεις.

Στην συνέχεια αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τις 800 και πλέον τυχαίες δειγματοληψίες από τον γενικό πληθυσμό, ώστε να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν ολοκληρωθούν και οι δύο διαδικασίες, θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε η συμβουλευτική ομάδα του Υπουργού Υγείας θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί σε σχέση με την σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών μέτρων περιορισμού. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο επιδημιολογικός έλεγχος που θα εξακολουθήσει να γίνεται, ακόμα και όταν κάποια μέτρα αρθούν, θα είναι αυστηρός και θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο του lockdown, αλλά ίσως η τακτική να μπορεί να διαφοροποιηθεί, εφαρμόζοντας πιο στοχευμένα, αυτή την φορά, τους περιορισμούς.

Στοίχημα το Πάσχα

Με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Αστυνομία τις ημέρες του Πάσχα, με αποκορύφωμα την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους σε κάποιες περιοχές της Κύπρου, όπως στην επαρχία Λάρνακας, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, ήταν η παραβίαση των διαταγμάτων από οικογένειες που πραγματοποίησαν συνάξεις για φαγητό, στην παρουσία μέλους φορέα του ιού, ο οποίος διεσπάρη και σε συγγενικά του πρόσωπα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, μέχρι και τις 18:00 της Κυριακής του Πάσχα και για περίοδο 12 ωρών, δεν είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι οι πλείστοι συμπολίτες μας συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των επιστημόνων και εισάκουσαν τις εκκλήσεις τους όπως και του ίδιου του κράτους.

Μοντέλο Γερμανίας

Όπως αποκάλυψε «Κ» στην έκδοση του Σαββάτου η Κυβέρνηση έχει εδώ και μερικές μέρες αρχίσει την μελέτη του πλάνου εξόδου από την υγειονομική κρίση, δεδομένου του ότι η οικονομία της Κύπρου πρέπει να επανεκκινήσει σταδιακά. Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα βήματα προς την χαλάρωση των περιορισμών, είναι η μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η επάρκεια του συστήματος υγείας και οι αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα σε περίπτωση που, κατά την περίοδο χαλάρωσης ορισμένων εξ αυτών, τα κρούσματα αυξηθούν. Οι επιστήμονες της συμβουλευτικής ομάδας της Κυβέρνησης θέτουν ως όριο τους μονοψήφιους έως και μηδενικούς αριθμούς -μέχρι τις αρχές Μαΐου- κρουσμάτων, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για άρση μέτρων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση κλίνει προς το πλάνο εξόδου της Γερμανίας, όπου κάποια καταστήματα και σχολεία θα επαναλειτουργήσουν στις 4 Μαΐου. Παράλληλα, θα προτρέπονται οι πολίτες της όπως χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε καταστήματα. Όσον αφορά στην Κύπρο, σε πρώτη φάση αναμένεται να επιτραπούν μέχρι και τρεις μετακινήσεις ανά ημέρα. Παράλληλα, θα εξεταστεί το άνοιγμα των πάρκων και των πεζοδρόμων, καθώς και επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας για την οικονομία, όπως της οικοδομικής βιομηχανίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ