ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:41
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Υγεία

Μπαίνει και το Ιπποκράτειο στον χορό του ΓεΣΥ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ένα ακόμα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στο τραπέζι του διαλόγου μετά τα Απολλώνειο και Αρεταίειο

Στην κούρσα των συζητήσεων για ένταξή του στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) μπαίνει και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται σύντομα οι τελικές αποφάσεις πριν από το τέλος του 2019.

Σημειώνεται ότι και τα άλλα δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Λευκωσίας, το Απολλώνειο και το Αρεταίειο, βρίσκονται σε συζητήσεις για την τελική τους ένταξη στο ΓεΣΥ.

Επειδή μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι γιατροί που εργάζονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία και εντάσσονται στο ΓεΣΥ, δημιουργείται μία μεγάλη πίεση στους «κλινικάρχες» αναφορικά με το ποια τροχιά θα διαγράψουν κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του. Την ίδια ώρα, επίσης, προσμετράται και η χρηματική πίεση που παρατηρείται από τις μειωμένες εξετάσεις των πολιτών που πλέον επιλέγουν να τις κάνουν με μικρό κόστος στα δημόσια νοσοκομεία σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Μετά από τις μεμονωμένες συζητήσεις που έχουν γίνει με αρκετά από τα ιδιωτικά νοσοκομεία ξεχωριστά, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) φοβάται πως αν θα προχωρήσει το κάθε νοσοκομείο να κάνει συμφωνία ξεχωριστά, δεν θα είναι προς όφελός τους. Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο προ δύο ημερών ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Σάββας Καδής, ο Σύνδεσμος αναμένει γραπτώς από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας την εισήγησή του για σύναψη «μνημονίου συνεργασίας», με το σημαντικότερο, η πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε στην Επιτροπή Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα πως ο διάλογος μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσοκομείων, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Κρίσιμο σημείο της κάθε διαπραγμάτευσης θα είναι «οι τιμές» που θα δώσει ο ΟΑΥ στο κάθε νοσοκομείο.

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη και τελική φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, δηλαδή την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, τη φροντίδα υγείας από άλλους επαγγελματίες υγείας (κλινικούς διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγους, φυσιοθεραπευτές και κλινικούς ψυχολόγους), νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τους οδοντιάτρους, την ανακουφιστική φροντίδα υγείας και την ιατρική αποκατάσταση από την 1η Ιουνίου 2020. Οι εισφορές για την πρώτη φάση θα αρχίσουν να συλλέγονται από την 1η Μαρτίου του 2019 και για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ