ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

72χρονος το νέο θύμα της γρίπης Α

Αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα της γρίπης Α κατά την περίοδο μεταξύ 8 και 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στους οκτώ φθάνει ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη Α. Το νέο θύμα του ιού αφορά ενήλικα άντρα 72 ετών που νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Σε επικοινωνία με τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρίστο Νικολάου, μας επιβεβαίωσε το περιστατικό χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αφού όπως μας τόνισε «το δυσάρεστο είναι πως χάσαμε έναν άνθρωπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο 72χρονος είχε βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο προέκυψαν άλλα δύο νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης Α.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Η δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 8-13 Φεβρουαρίου 2019 παραμένει αυξημένη, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε κάποια μείωση στη δραστηριότητά της σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Από το Δίκτυο Επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης του Υπουργείου Υγείας έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 47 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα 11 νοσηλεύονται, τα οκτώ κατέληξαν και τα υπόλοιπα απολύθηκαν.

Σήμερα καταγράφηκε το 8ο θανατηφόρο περιστατικό σε ασθενή που νοσηλευόταν ήδη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρατικό νοσηλευτήριο. Ο ασθενής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσίαζε υποκείμενα νοσήματα.

Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ήδη έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υπάρχον Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση εξάρσεων της εποχιακής γρίπης. Μεταξύ άλλων έχουν κυκλοφορήσει επιπλέον οδηγίες για την διαχείριση των περιστατικών γρίπης στα νοσοκομεία και τα ιατρεία και έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη μετάδοσης της γρίπης.

Η κατάσταση αν και απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό, δεδομένου ότι δεν σημαίνει ότι αν κάποιος νοσήσει με γρίπη θα καταλήξει σαν σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο. Είναι γεγονός ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύεται ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών γρίπης. Η γρίπη προσβάλλει χιλιάδες ασθενείς αυτή την εποχή και η τεράστια πλειοψηφία περνάει μια σχετικά ήπια νόσο στο σπίτι με οδηγίες για αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ανάπαυση.

Άτομα με πιο βαριά συμπτώματα, όπως είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η σύγχυση, η υπνηλία, ο σοβαρός πονοκέφαλος και η εξάντληση, πρέπει να επισκέπτονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της μετάδοσης, γιατί είναι η μόνη που μπορεί να ανακόψει το κύμα της εποχιακής γρίπης αποτελεσματικά.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα 65 ετών και πάνω, άτομα με χρόνια νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και έγκυες γυναίκες. Στις ομάδες αυτές του πληθυσμού δίνεται προτεραιότητα στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Ακολουθήστε τα μέτρα πρόληψης

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, λόγω έξαρσης της εποχιακής γρίπης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην Κύπρο, προτρέπει το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

- Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.

- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

- Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

- Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Σημειώνεται δε πως το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση