ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρχεται ηλεκτρονικό Coronapass - Όλα όσα είπε ο Υπ. Υγείας

Οι διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Υπουργό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα βλέμματα στράφηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (6/5) στη διάσκεψη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου με φόντο τα νέα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας που  αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Μαΐου. Ο αρμόδιος Υπουργός προέβη σε διευκρινίσεις και για το Coronapass το οποίο εισέρχεται στην καθημερινότητα μας. Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αλλαγή της ώρας κατά την οποία αναμενόταν η πραγματοποίηση της διάσκεψης και το γεγονός ότι ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος δεν συμμετείχε όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό κ. Κωνσταντίνος Τσιούτης και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στην πανδημία Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς.

Απαντά σε ερωτήσεις ο Υπ. Υγείας:

«Είναι εύκολο για κάποιο να λέει υπάρχουν εναλλακτικές» απαντά σε ερώτηση του συντάκτη της «Κ» Γιάννου Λύτρα, ο Υπουργός Υγείας σε σχέση με πιθανή παράκαμψη πύλης εμβολιασμού για τους πολίτες που ζητούν δεύτερη ευκαιρία και γιατρούς που αναφέρουν πως θα μπορούσσε να καταργηθεί η πύλη για επίτευξη περισσότερων εμβολιασμών.  Εάν κάποιος μπορεί να μας βρει λύση εκτός από την Πύλη Εμβολιασμού, να μας το πει.  Σε άλλες χώρες είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα για να διευθετηθεί το ραντεβού. Πχ στην Ελλάδα δεν σου δίνει την επιλογή σε ηλικίες 30 με 44 μόνο Astra Zeneca σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Από αύριο διπλασιάζονται οι σταθμοί για rapid tests ενόψει της αναμενόμενης ζήτησης που θα προκύψει λόγω της εφαρμογής από την Δευτέρα των νέων μέτρων.

Δεν είναι ευθύνη του εστιάτορα ο έλεγχος για το Coronapass αλλά της αστυνομίας.Εφαρμόζεται και από άλλες χώρες αυτό το μέτρο. Μέχρι να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό Coronapass, θα ζητείται ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή sms που θα αποστέλλεται και θα αποδεικνύει ότι νόσησε κάποιος τους τελευταίους 6 μήνες ή φυσικά το χαρτί που πιστοποιεί ότι έχουν υποβληθεί σε rapid test ή PCR test με αρνητική ένδειξη με ισχύ 72 ωρών.Περαιτέρω διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

Δεν τίθεται θέμα με την συνταγματικότητα των μέτρων.

Δεν είμαι αρμόδιος Υπουργός για το ζήτημα της Πύλης Εμβολιασμού. Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα με την πύλη εμβολιασμού. Συζητούμε με τους φαρμακοποιούς για να μπορούν να διενεργούν εμβολιασμούς. Όσοι δεν διευθέτησαν σήμερα το ραντεβού τους, θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν όταν ξανανοίξει η πύλη. Προκαλεί μια μικρή καθυστέρηση το πρόβλημα με την πύλη εμβολιασμού, αλλά οι δύο αυτές μέρες είναι ήδη γεμάτες από ραντεβού, άρα δεν αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Σκοπός της σημερινής διάσκεψης είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα: αν δεν αντιληφθούμε ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος, τότε θα έχουμε συνέχεια τα ίδια προβλήματα.

Πρέπει να κοιτάζουμε και την ψυχολογία του κόσμου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φτάσουμε το 40% των εμβολιασμών.

Κωνσταντίνος Φελλάς:  Οφείλουμε να θυμόμαστε τους θεράποντες λειτουργούς της υγείας που δίνουν όλη τους τη δύναμη να αντισταθούν σθεναρά. Αυτοί που φωνάζουν ότι είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί.

Ο λόγος στον Δρ Τσιούτη:

Φέτος έχουμε σταθεροποιηθεί σε τριψήφιο αριθμό περιστατικών Covid-19 καθημερινά. Σχεδόν 15 μήνες μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς. Έχουμε δει χιλιάδες να εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω της σοβαρότητας της νόσου. Στόχος είναι μια λειτουργική καθημερινότητα. Η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων άνω των 70 ετών έχει εμβολιαστεί και αυτό φαίνεται και από τους οίκους ευγηρίας. Η πλειοψηφία των θανόντων είναι άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Δύο σημαντικά εργαλεία: Ο εμβολιασμός και εμείς οι ίδιοι

Όλοι έχουμε χρέος να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, ενώ δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια τους επόμενους μήνες, ούτε το πώς θα εξελιχθεί όταν θα προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός.

Ανοίγοντας, δεν σημαίνει ότι είμαστε εκτός κινδύνου, αλλά ότι πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη του.

Υπ. Υγείας: Προσωρινό μέτρο το Coronapass

Μετά από αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και έχοντας λάβει υπόψη ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν τις τελευταίες μέρες σταθεροποίηση, ενώ άρχισε σταδιακά η μείωση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ψες μια σειρά μέτρων για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όπως ενημερωθήκατε ήδη από χθες, η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι βαθμιαία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα όπως θα εξελίσσεται. Η άρση των διάφορων περιορισμών στόχο έχει την ψυχολογική ανάταση των πολιτών μετά από τις πολύμηνες θυσίες. Η επιστροφή όμως σε πιο φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή. Για αυτό τον λόγο, δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να καταργηθούν εντελώς όλοι οι περιορισμοί. Προσαρμόζονται όμως στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε τώρα.

Ως εκ τούτου, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν η δέσμευση προ 2 εβδομάδων, αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθμιαίο ξεκλείδωμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης εμβολίου σε πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα. Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, από 17 Μαΐου, αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.

Στη συνέχεια και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Επιπλέον, για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης. Στο εξής, για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

1. Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή
2. Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή
3. Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες θα δοθούν εντός της ημέρας.

Διευκρινίζεται επίσης ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά μας. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν αρχίσει να δείχνουν θετική μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη χώρα μας. Έχοντας ξεπεράσει το 33% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση των αδειοδοτημένων εμβολίων, βλέπουμε ήδη τα οφέλη αφού τα περιστατικά σοβαρής νόσησης και οι νοσηλείες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, απόρροια της πολύ υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει με προσήλωση για την υλοποίηση του Εμβολιαστικού Πλάνου, έχοντας αυξήσει τη δυνατότητα για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών ανά ημέρα. Η ανταπόκριση από τους πολίτες για εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες χαλαρώσεις. Βλέπουμε τις νεαρότερες ηλικίες να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Μόνο με συλλογική προσπάθεια θα πετύχουμε την ανοσία και θα πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέριά μας.

Ο στόχος που έχουμε θέσει για τον εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση ποσοστού πέραν του 60% μέχρι τα τέλη Ιουνίου είναι υλοποιήσιμος και εφικτός. Παράλληλα, όμως, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης είναι απλά και δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού είναι το όχημά μας για έξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Ο ορίζοντας του Ιουνίου και το τέλος των πρωτόγνωρων συνθηκών είναι κοντά. Μπορούμε και θα καταφέρουμε γρήγορα να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Τσιούτης: Η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη

Ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης στη δική του τοποθέτηση τόνισε εμφαντικά ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος και ότι απαιτείται συνεργασία από όλους.

Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι από πέρσι τον Μάιο έως σήμερα συζητάμε τα ίδια πράγματα ωστόσο η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι διαφορετική, έχουμε χάσει ανθρώπους, οι συγγενείς τους ταλαιπωρούνται, άνθρωποι νόσησαν και έχουν ακόμη συμπτώματα.
«Τα δεδομένα άλλαξαν, άλλαξε ο τρόπος ζωής μας, η ψυχολογία μας, επηρεάστηκε η παιδεία και ο πολιτισμός μας, κάνουμε έκκληση στους πολίτες να σταθούν δίπλα μας, να διαμορφώσουμε μια νέα, λειτουργική καθημερινότητα και να ζούμε με τον ιό αλλά με ασφάλεια», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στο όπλο του εμβολιασμού που αποτρέπει, με βάση τα δεδομένα, την σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, κάτι που το βλέπουμε και με τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 70 και των διαμενόντων σε οίκους ευγηρίας με σημαντική μείωση των νοσηλειών.

Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι όντως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει στο 100% αλλά σε πολύ ψηλό ποσοστό και γι αυτό και μετά τον εμβολιασμό οφείλουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Ανέφερε ότι δεδομένης της εικόνας, της εμπειρίας και της γνώσης μας, το ζήτημα δεν είναι πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα και ποιος τα τηρεί και ποιος όχι, αλλά πρωτίστως η ευθύνη μας έναντι του εαυτού μας και των συμπολιτών μας.

«Πολλά πράγματα δεν τα γνωρίζουμε και αυτός είναι ο λόγος που δεν πάμε σε πλήρη άρση των μέτρων, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή σε κλειστούς χώρους και άρα ξέρουμε τι να τηρούμε», ανέφερε.

Ο Δρ Τσιούτης σημείωσε ότι όσο υπάρχει μετάδοση, υπάρχει και πιθανότητα μετάλλαξης και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες αν έχουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται. Παράλληλα κάλεσε και τους υπεύθυνους στους χώρους εργασίας να διασφαλίζουν ότι τα μέτρα τηρούνται και όταν εντοπιστούν άτομα θετικά ή στενές επαφές, τότε ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

«Να κάνουμε μια συμφωνία όλοι μαζί, ξέρουμε πως μεταδίδεται ο ιός και άρα να λειτουργήσουμε αλλάζοντας τον προσανατολισμό μας, να φύγουμε από τα σενάρια του τρόμου και να μάθουμε να ζούμε με τον ιό παραμένοντας ασφαλείς» ανέφερε.

Να κάνουμε συμβόλαιο με τη ζωή, λέει ο Δρ Φελλάς

Ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς ανέφερε ότι ο ιός έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ψυχολογία μας και είναι μια απειλή της οικονομικής ανασφάλειας, ενώ τα μέτρα δοκιμάζουν τις αντοχές μας.

«Νοιώθουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παρατεταμένη ανασφάλεια, υπάρχει αποσυντονισμός των βασικών μας κυττάρων που δεν είναι άλλα από την κοινωνικότητα. Πίσω από τα στοιχεία και τους αριθμούς βρίσκονται ασθενείς και συγγενείς τους και στα πρόσωπά τους αποτυπώνεται εναγωνίως η εικόνα να ακούσουν καλά νέα για τους συγγενείς τους. Κάποιοι βιώνουν πένθος» ανέφερε.

Ο Δρ Φελλάς είπε ότι χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους πολίτες και ένα τεράστιο ευχαριστώ στους λειτουργούς υγείας που στέκονται σθεναρά και αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

«Ας πάρουμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τη ζωή και να έχουμε νέο τρόπο σκέψης με τις πραγματικές αξίες της ζωής και με συλλογική ευθύνη για το συμφέρον όλων», ανέφερε.

Σημείωσε ότι όλοι πρέπει να συμπράξουμε και στηριζόμενοι στα όπλα της επιστήμης και στη θέλησή μας και τη δύναμή μας να ανανεώσουμε το στόχο για προστασία της δημόσιας υγείας για μας και τους γύρω μας, για το σήμερα και το αύριο και τις γενιές που θα έρθουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X